`

THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
Image result for happy new year 2017

Wednesday, March 6, 2013

THE SECRET OF SOLOK : Part One


×
(Pagi tadi saya keluar sekejap ke deretan kedai-kedai berhampiran dengan rumah adik saya di Bandar Seri Putra. Saya menuju ke meja orang menjual “paper’” Ramai yang berkerumun macam semut jumpa gula. Percayakah awak? Dalam lebih kurang 10 orang yang ada di situ tadi, hanya 2 orang yang menyambar Utusan Meloya lalu segera beredar. Manakala yang lainnya mencapai Suara Keadilan, Sinar Harian, Harakah dan Kosmo @ Metro!

Sambil melayan sekeping tose dan secangkir kopi susu kambing Arabica,saya menyelak-nyelak akhbar. Suara Keadilan dan Kosmo. Bagi saya memang terlalu banyak bezanya. Yang satu sarat dengan iklan. Yang satu lagi sarat dengan berita-berita yang kita tak akan jumpa dalam akhbar pro kerajaan!

Sebab tu saya lebih suka melayari internet. Berita yang pantas terus meluncur di ujung jari. Contohnya, saya dah baca tentang kenyataan balu Sultan Sulu di FB @ blog tentang tragedi Lahad Datu kelmarin. Tapi baru pagi ni disiarkan dalam surat khabar. Saya percaya kat luar sana, ramai yang dah stop membeli “paper” dan beralih ke alam cyber!)

Kita ikuti berita di bawah yang saya sedut dari laman FB!

“Lewat malam tadi, seorang sahabat mengirim maklumat yang menjadi kehairanannya… Beliau menceritakan : “sebenarnya sepanjang perjalanan ke Semporna dari Tawau… sahabat suami isteri menceritakan bagaimana suatu ketika dulu orang2 Sulu (mereka sebut sebagai orang Solok) di beri IC oleh Umno aka kerajaan Malaysia untuk memenangkan Umno-BN.
Dengan perkembangan terkini, kelihatan bendera lambang PKR juga PAS juga kelihatan. sambutan ceramah DS Anwar baru2 ini juga mendapat sambutan yang tidak di duga.. Umno rasa terancam & seolah seperti tidak di balas budi dengan pmberian IC dulu kepada keturunan Sulu ini.
Dengan masyarakat Sulu antara penyokong kuat PKR & PAS yang baru, Sabah & Sarawak yang selama ini adalah ‘talian hayat ‘ untuk Umno-BN perintah Malaysia seperti kedudukan telur di hujung tanduk & tidak lagi boleh di harapkan.”
“Peristiwa yang berlaku di CIMB bank semasa beratur untuk mengeluarkan wang juga membuat saya berfikir di luar kotak. Seorang wanita telah melepaskan geramnya dengan berkata kuat memarahi Kerajaan Malaysia : “Suami aku masih di lokasi gerakan sbgai komando, kumpulan sulu diberikan makanan oleh kerajaan Msia, anggota komando dibiarkan berlapar”
Sambungnya lagi… beliau juga ada menceritakan bagaimana dalam satu babak di mana, pihak kumpulan Sulu ini mengibarkan bendera putih, dan anggota komando yang menghampiri di tembak…” Allahu A’lam Diberi makanan???
Ini satu kerja konspirasi menjahanam rakyat sendiri untuk kepentingan segelintir manusia yang TAMAK dan RAKUS dengan kuasa. Seorang rakan biz kami juga bekas tentera merumuskan jalan cerita seolah2 drama Al-Maunah di Sauk. Mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu Orang Sulu seolah PKR & PAS yang terlibat secara terus dengan orang Sulu.
Dari penceritaan orang Sulu jelaslah.. umno BN memberikan mereka kewargenagaraan dan mereka menakut nakutkan Sulu bahawa Orang Sulu akan di buang kewarganegaraannya dan ini merbahayakan Sulu sulu yang ada..
Sebenarnya.. Bukan Sulu yang dalam bahaya.. yang bahaya ialah BN.. Sebab rakyat Sabah bangkit ingin ubah politik negara dengan menumbangkan BN dan menaikkan PR
Jadi perancangan licik dibuat bagi membuat Sabah darurat dan Sabah terpisah dari pilihanraya umum..
Apakah perancangan Sulu dan umno?
Sumber : orang Sulu wargenagara

Jangan lupa ikuti siri ke 2!
- media perak

No comments:

Post a Comment