`
THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!

Friday, October 20, 2017

SHAHRIR SAMAD LETAK JAWATAN PENGERUSI FELDA?

Ke mana Shahrir Samad menghilang?
Masihkah beliau ada sebagai Pengerusi Felda atau sudah meletakkan jawatan?
Barangkali itu soalan yang bermain di fikiran ramai orang ketika ini berikutan beliau masih gagal memberikan sebarang respon atau jawapan terhadap beberapa siri pendedahan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berhubung status pemilikan harta-harta Felda di London.
Sudah lebih seminggu berlalu sejak pendedahan pertama dibuat oleh Rafizi, namun sehingga ini kita masih belum mendengar lagi sebarang jawapan balas daripada daripada Shahrir mahu pun Felda.
Mengapa mengambil masa terlalu lama?
Pendedahan Rafizi pada hakikatnya mudah saja – siapa sebenarnya pemilik semua hotel dan harta Felda di London itu?
Kenapa ia dinamakan atas syarikat yang didaftarkan di British Virgin Island dan ia pula didapati berbeza dengan syarikat yang tertera dalam laporan kewangan Felda sendiri?
Berdasarkan maklumat terbaru yang didedahkan semalam lebih mengejutkan kerana  syarikat yang didaftarkan di British Virgin Island itu sudah dibubarkan kerana yurannya tidak dibayar, jadi bagaimana dengan harta-harta tersebut?
Adakah harta-harta itu sudah dipindah-milik kepada syarikat lain atau diletakkan atas nama sesiapa?
Kenapa yuran tahunan syarikat tidak dibayar, sedangkan ia memiliki harta yang bernilai berjuta-juta ringgit?
Susahkah untuk Shahrir memberi semua jawapan kepada pertanyaan mudah Rafizi itu?
Apakah Felda tidak mempunyai fail dan rekod berkenaan harta-hartanya?
Oleh kerana Shahrir sudah mengumumkan sebelum ini bahawa Felda mahu menjual semua harta-harta tersebut untuk mengukuhkan aliran tunainya, bagaimana beliau mahu menjualnya  jika pertanyaan tentang siapa pemilik harta pun tidak mampu diperjelaskan?
Kalau tidak ketahuan siapa pemilik semua harta itu dan tidak mampu memberikan jawapan sebagaimana pertanyaan Rafizi, apa sebenarnya yang mahu dijual oleh Shahrir?
Mungkinkah semua harta tersebut sebenarnya tidak pernah menjadi milik Felda atau sudah lama terjual sebelum ini, walaupun duit untuk membelinya datang daripada kocek Felda?
Adakah ini yang menjadi punca mengapa Tun Mahathir Mohamad dalam ucapannya di Himpunan Sayangi Malaysia, Hapuskan Kleptokrasi baru-baru ini mengumumkan dalam tempoh 100 hari selepas Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan, selain RCI 1MDB, RCI  Felda juga akan segera ditubuhkan?
 
Daripada terus berdiam diri, bukankah lebih baik Shahrir meletakkan jawatan saja dengan segera?
-http://shahbudindotcom.blogspot.my

No comments:

Post a Comment