`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Sunday, June 30, 2013

'Jonker Walk' dan the Joker...


 Apabila Idris Harun Terasa Dirinya Harun Idris...

Isu Jonker Walk terus menggegar Ketua Menteri Melaka, Idris Harun yang sebelum ini menjadi bahan sindiran kerana mahu mempatenkan resepi asam pedas terbaik negeri itu melalui hasil suatu pertandingan bagi memeliharanya sebagai suatu produk warisan negeri yang perlu dipertahankan.

Idris yang baru sebulan lebih menjadi Ketua Menteri menggantikan Ali Rustam sebelum ini dilaporkan mahu menutup Jonker Walk, kawasan perniagaan barangan seperti cenderamata, t shirt dan sebagainya yang mirip seperti kawasan perniagaan Petaling Street untuk mengurangkan masalah kesesakan di negeri itu. Berikutan adanya bantahan atas tindakan itu, Menteri Pelancongan, Nazri Aziz ikut masuk campur dan kemudian dijelaskan bahawa ianya hanya melibatkan pembukaan jalan di kawasan perniagaan itu kerana adanya rungutan orang awam berkenaan kesesakan lalu lintas yang teruk. Kononnya pula, ia hanya percubaan selama empat minggu sahaja dan akan dikembalikan seperti biasa selepas itu.

Dalam masa yang sama, tindakan yang dibuat oleh Idris itu dikecam oleh pelbagai pihak terutama DAP sebagai amalan politik balas dendam terhadap masyarakat Cina berikutan keputusan pilihanraya lalu yang menyaksikan komuniti itu menolak BN.
Sementara tindakan Idris itu terus dibantah, terdapat pula pihak lain termasuk bolgger pro UMNO yang memuji tindakan Idris itu sebagai suatu pengajaran kepada pengundi Cina yang majoritinya tidak menyokong BN. Idris dalam masa yang sama dilihat pemimpin yang berjiwa Melayu yang tinggi atas tindakannya itu kerana majoritinya peniaga di aitu adalah orang Cina dan peniaga Melayu didakwa tidak mendapat manfaat yang besar daripadanya.

Berikutan isu itu terus dimainkan, Idris kemudiannya membuat keputusan yang lain pula dalam mesyuarat Exco Kerajaan Melaka iaitu membuka laluan untuk kenderaan dan di ketika yang sama membuka juga kawasan perniagaan Jonker Walk sebagai suatu keputusan menang-menang kepada para peniaga dan juga kepada para pengguna jalanraya. Namun keputusan ini menyebabkan beliau dikecam juga kerana dianggap tidak tegas dan ibarat menjilat ludahnya kembali.

Bagaimanapun tindakan beliau itu tidak juga meredakan keadaan. Selain peniaga-peniaga, menteri yang menjaga pelancongan negara, Nazri Aziz sekali lagi bersuara membantah. Beliau berkata, pembukaan serentak laluan untuk kenderaan dan kebenaran untuk berniaga sebenarnya lebih menyebabkan kesesakan. Lagi pula, kata Nazri, dengan membenarkan kenderaan lalu lalang di kawasan itu, ia tidak akan dikenali lagi sebagai Jonker Walk, sebaliknya sudah menjadi Jonker Drive.
 
Demi kepentingan pelancongan dan oleh kerana produk Jonker Walk lebih bernilai tinggi berbanding asam pedas dari segi menggamit kehadiran pelancong ke negeri itu, Nazri juga berjanji akan mengembalikan kawasan itu sebagaimana kedudukan asalnya dalam masa terdekat ini. Terlihat seperti Nazri amat tidak bersetuju dengan Idris dalam isu Jonker Walk ini. Dalam masa yang sama, MCA juga merayu kepada Idris agar menarik balik pembukaan jalan untuk kenderaan itu dan menjadikan kawasan perniagaan Jonker Walk sebagaimana ia diwujudkan dulu.

Isu Jonker Walk seperti mendatangkan malang kepada Idris. Beliau mungkin berniat baik dan mahu menunjukkan jiwa Melayunya yang tinggi sepertimana bekas Menteri Besar Selangor, Harun Idris yang memang terkenal sebagai pemimpin berjiwa Melayu yang tinggi dengan mewujudkan perkampungan Melayu seperti Kampung Baru dan Kampung Pandan di tengah-tengah Kuala Lumpur. Kebetulan pula nama keduanya hanya terbalik nama bapa sahaja.


Tetapi Idris harus menyedari bahawa beliau hidup dalam era 1Malaysia di mana kepimpinan negara termasuk Najib amat berhati-hati dalam perkara-perkara yang melibatkan kaum Cina kerana tidak mahu terus kehilangan sokongan daripada masyarakat itu. Tindakan Idris dalam isu Jonker Walk boleh saja ditafsirkan beliau tidak mempunyai semangat seperti Najib, malah dianggap mengamalkan gaya politik balas dendam.

Lebih-lebih lagi dalam rekodnya menjadi pemimpin, bermula daripada menjadi Exco Pemuda UMNO, sekejap sebagai Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dan Pengerusi Syarikat Perumahan Negara, jiwa dan perjuangan Melayunya tidak tergambar langsung di mata umum walaupun dalam ucapannya suatu ketika dulu, beliau pernah juga memperkenalkan dirinya secara bergurau dengan menyebut, "nama saya Idris Harun, kalau diterbalikkan jadi Harun Idris."
Terlihat ada kecenderungan untuk menjadi popular dan gah seperti Harun Idris, bekas Menteri Besar Selangor itu, walaupun karektor dan wibawanya jauh berbeza. Isu Jonker Walk ini menjadikan beliau lagi jauh berbeza. Tindakannya bukan saja menjadi kecaman ramai, malah tidak dipersetujui oleh seorang menteri kabinet, Nazri Aziz yang jauh lebih senior dan mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan Najib.

Dalam mengurus sebuah kerajaan negeri seperti Melaka, kalau pun tidak mahu berguru dengan Rahim Tamby Chik yang juga pernah memimpin negeri itu, Idris seharusnya banyak belajar daripada pendahulunya, Ali Rustam yang dikenali sebagai antara Ketua Menteri Melaka yang hebat, tenang dan disukai ramai serta mempunyai keghairahan yang tinggi memajukan negeri itu. Walaupun kalah di Bukit Katil dan tidak memegang apa-apa jawatan dalam kerajaan, beliau terus bekerja dan berjumpa dengan rakyat seperti biasa.

Jika idea Idris mengenai asam pedas mengundang ketawa dan Jonker Walk pula meletakkannya ke lembah pertikaian ramai, cabaran di hadapannya jauh lebih besar lagi. Sekiranya berterusan begini, kedudukannya di Melaka tentunya bakal mengundang rasa tidak senang di hati Perdana Menteri dan hayatnya di Melaka mungkin hanya sepenggal saja.-SH 29/06/2013.


Idris Haron mahu jadi wira segera dengan Jonker Walk


Idris Haron trying to score points with Jonker Walk closure...

DAP has asked if Malacca Chief Minister Idris Haron was attempting to score points for the coming Umno party elections in suggesting the closure of the popular Jonker Walk night market.

“(The closure) can serve three objectives. (One of them is) to make Idris Haron an instant hero and top vote-getter in the Umno party elections at the end of the year.

NONE“Idris is probably trying to pick a leaf from (former Malacca chief minister) Abdul Rahim Thamby Chik, who some 30 years ago became an instant hero by getting the highest votes in the elections for the Umno supreme council, because of his proposal to demolish the ancient Bukit Cina cemetery grounds,” DAP supremo Lim Kit Siang said in a statement today.

The other two objectives in closing the popular street market, Lim mused, are to punish Malaccans for not voting for BN in the recent 13th general election, as well as a continuation of the  Chinese-bashing rhetoric of “Apa Lagi Cina Mahu?” (What more do the Chinese want?) initiated by Umno-owned daily Utusan Malaysia.'Cutting the nose to spite the face'

Lim said the state government's claim that Jonker Walk was among the causes of traffic snarleading up to the Ayer Keroh toll plaza and hence needed to be solved, was “utterly baseless”.

“Like the 'Save Bukit Cina' campaign three decades ago, the 'Save Jonker Walk' is not a Malaccan issue, but a national and even international issue, affecting not just the Chinese, but all Malaysians regardless of race or religion.

“This is because Jonker Walk is undoubtedly an international tourist attraction and what Idris is trying to do is nothing less than 'cutting the nose to spite the face',” he added.

NONE
He said it was clear BN's “national retaliation plan”, beginning with Jonker Walk, was targeted at Malays as well.

The shutdown of the state's Chempaka Ramadan market following the defeat of then Batu Katil MP Mohd Ali Rustam, was evidence of that claim, he said.

The Malacca government's decision to shut down the historic city's popular weekend night market was described as "political retaliation against Chinese voters" who backed the opposition in the May 5 general election.

Idris had reportedly argued that the decision passed by the Malacca executive council on June 12 to close the night market - which has been attracting tourists for 13 years – followed the intention of the people since they supported DAP.

The opposition party, Idris recalled, had protested against the state government's decision to cordon off Jonker Street from road users to make way for the night market when the idea was first mooted.-malaysiakini


 cheers.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.