`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

10 APRIL 2024

Tuesday, April 30, 2013

Jangan jadi sombong kerana dihampiri kuasa


http://starstorage.blob.core.windows.net/archives/2013/4/28/nation/ge13-malaysia-general-election-norman-fernandez.jpg 
Jika kuasa itu berpindah dari pihak yang korup kepada yang gila kuasa ia bukan perubahan.
 
Aspan Alias Pilihanraya kali ini merupakan pilihanraya yang terbesar dan terhangat dalam sejarah negara. Gerakan untuk melakukan perubahan jelas dan tidak dapat dinafikan begitu sahaja. Dalam masa inilah kita boleh mengkaji sikap dan perangai kepimpinan mana-mana parti yang bertanding dan menawarkan khidmat dan seterusnya mendapatkan mandat rakyat.

UMNO dan BN tidak lagi boleh mendabik dada seperti dahulu. Dulu UMNO begitu angkuh dan di mana-mana mereka berkata calon UMNO tidak payah datang berkempen, cukup kalau dihantarkan songkoknya sahaja untuk mewakili calon UMNO itu. UMNO akan tetap menang. Semuanya itu sudah menjadi sejarah. UMNO terpaksa akur terhadap kehendak rakyat dan sekarang sedang menadah meminta belas ehsan rakyat untuk mendapatkan sokongan.

UMNO sudah hilang segala-galanya. Semalam Dr Mahathir meminta UMNO supaya jangan mengambil tindakan terhadap Johan Che Pa kerana kononnya Johan telah berkorban untuk Perkasa dan niat Johan itu adalah baik untuk BN. Mahathir tidak peduli dengan undang-undang untuk kepentingan beliau dan kroninya.

Mahathir tidak peduli dengan pandangan ramai. Kalau tidak masakan beliau sanggup membunuh partinya sendiri dan memecat 5 orang Hakim Mahkamah Agong kerana kepentingan peribadi beliau. Itu semua orang tahu, tidak payah dipanjangkan isu itu.

Dalam masa keghairahan gerakan pembaharuan ini, terdapat banyak juga manusia yang cuba-cuba menjadi pemimpin dengan tidak sengaja mengeluarkan kata-kata yang menunjukkan sikap sebenar seseorang atau kumpulan itu. Saya berharap apa yang ditulis oleh Norman Fernandez, Timbalan Pengerusi DAP Johor, yang meminta rakyat tidak mengundi PAS itu melambangkan keadaan dan pemikiran yang sebenar yang ada di dalam benak Norman itu.

Ia melambangkan sikap angkuh dan semuanya ini berlaku kerana sudah begitu yakin akan memenangi pilihanraya ini dan terus berkuasa di Putrajaya. Manusia yang berfikir akan memilih isu ini untuk menilai perlakuan seseorang pemimpin itu. Perlakuan seseorang pemimpin itu akan menjejaskan kewibawaan parti yang beliau wakili.

Kenyataan Norman Fernandez itu menusuk tulang orang Melayu Islam dan tidak memberi apa-apa faedah kepada beliau dan partinya. Ingat, kadang-kadang apa yang sudah sampai ke mulut pun boleh terkeluar dan menghampakan niat untuk merasai apa yang kita hajati. Kerana keghairahan yang keterlaluan ia akan membantutkan niat kita untuk mendapatkan kejayaan itu.

Saya selalu berkata, kalau hendak menembak pelanduk atau burung, jangan bersorak dahulu. Nanti lari pelanduk atau burung itu sebelum kita sempat menembak. Kalau hendak makan dengan tangan, basuh tangan dahulu dan bersihkan kuman-kuman di tangan itu. Jangan pula oleh kerana terlalu ghairah hendak makan, kita lupa untuk membasuh tangan pula.

Nanti kuman akan mengikuti kita dan kuman itu akan masuk ke dalam tubuh badan kita yang boleh merosakkan kesihatan. Itulah yang terjadi kepada UMNO dahulu dan sekarang. Pimpinan terlalu banyak kuman yang berada di dalam pemikiran dan sikap mereka.

Rakyat memerhatikan sikap kita. Mereka akan berkata yang kita mahukan perubahan yang sebenarnya. Jika kuasa itu berpindah dari pihak yang korup kepada yang gila kuasa ia bukan perubahan. Maka rakyat yang mengharapkan perubahan itu akan merasa hampa kerana mereka tahu keadaan yang sama akan berlaku. Hanya orangnya sahaja yang berubah dan bertukar. Rakyat akan tetap dalam kebingungan buat lima tahun lagi.

Kenyataan Norman itu mampu menjadi lambang kepada sikap keseluruhan partinya yang sebenar. Bagaimana DAP akan bertindak terhadap Norman ini sedang dinanti-nantikan oleh rakyat terutamanya di Johor.

Saya berulang kali mengingatkan semua pihak, siapa yang melakukan kesilapan walau sekecil mana sekali pun, merupakan tindakan yang akan menghampakan diri sendiri. Jangan berfantasi sebelum kejayaan benar-benar tercapai.

Keadaan politik kini terlalu ‘fluid’ dan keadaan akan berubah kerana kesilapan sedikit yang terhasil dari sifat ghairah yang keterlaluan. Saya merasa takut jika ternanam persepsi di kalangan orang ramai yang peralihan dan anjakan kuasa itu tidak membawa makna yang positif kepada rakyat semua.

Jangan jadi sombong dan besar kepala semata-mata kerana merasakan yang ‘power is just a door knock away’.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.