`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Friday, August 30, 2013

KALAU PR MENANG INSYALLAH TAKKAN JADI BEGINI RAKYATNYA !


Bukan nak pulangkan paku buah keras tapi nak jelaskan bahananya bila diberi lagi kepada BN/UMNO memerintah. Kalau diperhalusi hasil saman JPJ/POLIS ,kenaikan  harga barang , tiada pelajaran percuma dari tadika hingga Universiti, kurang peluang pekerjaan serta kesukaran mendapat peluang mendapat tender yang terhad  akhirnya memberi kesan buruk kepada setiap individu masyarakat terutama ketua keluarga. Jika ditakdirkan pada PRU13 yang lalu Pakatan Rakyat yang menang dan mnerajui pentadbiran Putrajaya maka beban rakyat seperti hutang PTPTN dan kos bil TNB dan Air dapat dihapuskan dan dikajisemula.Bayangkan kes merompak kerana kesempitan utk menanggung pengajian anak dapat diselesaikan.Wallahualam bissawab.

Undang2 bukan batu. Kita boleh ubah jika kita mahu. Bersikap la prihatin kepada rakyat Malaysia yang memang dalam sesetengah situasi, mereka tersepit, mereka penat, mereka sudah tiada cara lain, mereka terhimpit dan akhirnya dalam keadaan yang memaksa, mereka dipengaruhi untuk melakukan jenayah di dalam negara ini.

Meskipun keadilan untuk mangsa rompakan perlu kita jaga, tetapi kita juga perlu memahami kenapa sesetengah penjenayah melakukan rompakan di negara ini. Bukan semua kes adalah sama. Bukan semua yang merompak kerana mereka memang malas bekerja atau sebagainya.

Di tipu, tak dibayar gaji, hilang harapan, perlukan duit untuk perbelanjaan keluarga, akhirnya memaksa dia membuat satu keputusan drastik dengan melakukan rompakan. Itupun menggunakan senjata palsu. Hakim mengenakan hukuman penjara 90 bulan yakni penjara dekat 7 tahun lebih.

Kalau dibanduing dengan Khir Toyo dari segi jumlah RM maka jelas  lebih banyak  dari kes ini tapi kena hukum setahun.

Baca kisah kes baru di bawah ini dan banding dari segi RM dan kesalahannya.Kalau Hukum Islam insyallah 'perompak' ini akan dibela dengan lebih adil.

Seorang bapa tujuh anak menangis ketika merayu agar hukuman penjara yang dijatuhkan mahkamah sesyen di sini, semalam dikurangkan, sebaliknya meminta hukuman sebatan ditambah.

Tertuduh, Zainuddin Mohamed, 45, dari Semanggol, Perak, dijatuhi hukuman penjara 90 bulan dan 12 sebatan selepas dia mengaku bersalah atas dua pertuduhan merompak pejabat pos menggunakan senjata tiruan.

Hukuman diputuskan Hakim Ahmad Sazali Omar terhadap tertuduh yang melakukan kesalahan itu di Pejabat Pos Cawangan Telok Mas, Taman Seri Telok Mas, kira-kira 12.40 tengah hari pada 22 Februari lalu, membabitkan kerugian RM1,774.

Dia turut melakukan kesalahan sama dengan merompak wang berjumlah RM8,259 di Pejabat Pos Cawangan Padang Temu, Taman Pertam Jaya, kira-kira 12.45 tengah hari pada 14 Ogos 2012.

Kedua-dua kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 14 tahun dan boleh denda atau sebat, jika sabit kesalahan.

Ketika rayuan, Zainudin tidak dapat mengawal perasaan sambil mengesat air mata kerana menyesali perbuatannya yang sanggup merompak semata-mata untuk memberi wang belanja kepada anak-anaknya.

Bekas perunding pembangunan syarikat itu merayu hukuman penjara disingkatkan, sebaliknya meminta hukuman sebatan lebih tinggi supaya dapat segera kembali menjalankan tanggungjawab kepada keluarga.

“Kesilapan yang dilakukan berpunca apabila saya bekerja tapi tak dapat gaji. Saya berusaha cari kerja lain namun diberi dugaan, dua hingga tiga kali ditipu. Yuran anak-anak mahal. Sampai satu tahap saya tiada apa-apa dalam poket.

“Saya sedar saya buat pilihan salah apabila hanya mahu mahu melihat anak-anak berjaya. Saya benar-benar insaf,” katanya yang mempunyai enam anak sedang belajar termasuk dua buah universiti tempatan dan sebuah sekolah berasrama penuh, selain anak bongsu berusia dua tahun lapan bulan.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Norfarhana Ahmad dan Haslida Isamail memohon hukuman sewajarnya diberikan terhadap tertuduh yang turut memberi kesan trauma terhadap mangsa yang berada pejabat pos ketika kejadian.

“Saya bersimpati terhadap pilihan yang salah oleh tertuduh. Namun, atas faktor kepentingan awam dan trauma mangsa akibat senjata digunakan. Walaupun ia mainan atau tiruan tapi ia sedikit sebanyak mengancam mangsa,” kata Nurfarhana.

Selepas mengambil kira faktor fakta kes termasuk trauma mangsa serta menimbang rayuan tertuduh, Ahmad Sazali kemudian menjatuhkan hukuman penjara 36 bulan dari tarikh ditangkap pada 26 Mei lalu dan lima sebatan bagi pertuduhan pertama serta 54 bulan dari tarikh 16 Jun dan tujuh sebatan, pertuduhan kedua.

“Saya hairan, kamu ada anak-anak yang bijak tapi macam mana boleh ambil pilihan begini? Pertama kali saya jumpa (kes) ada keluarga yang baik. Kamu betul-betul hilang punca dan lakukan perkara yang salah sedangkan tuhan bagi kita akal untuk hadapi ujian-Nya. Andai ada polis (ketika kejadian), saya tak tahu bagaimana nasib kamu,” katanya. -SH-

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.