`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

10 APRIL 2024

Tuesday, July 30, 2013

[BONGKAR] Jasbir Pernah Saman Razak Baginda Sebelum "Diselesaikan Di Luar Mahkamah"


Suaram: Jasbir sorok fakta rundingan Scorpene

Pengarah Eksekutif Suaram, Cynthia Gabriel menyifatkan saksi kes Scorpene di Perancis, Jasbir Singh Chahl tidak mendedahkan sepenuhnya maklumat yang diketahuinya mengenai urus niaga pembelian kapal selam itu kepada media arus perdana.

"Perkara ini menjadi perhatian ramai tetapi beliau tidak mendedahkan semua," katanya pada sidang media hari ini bagi mengulas kenyataan Jasbir yang dilihat memburuk-burukkan Suaram dalam NST.

Beliau berkata, Jasbir sepatutnya mendedahkan butiran pembekalan, selain peranannya dan mengapa beliau digugurkan dari rundingan berkenaan.

"Kami pelik mengapa butiran itu tidak disiarkan NST," 
katanya yang berpendapat Jasbir juga wajar mendedahkan punca Datuk Seri Najib Razak campur tangan dan pembabitan kawan lamanya, Abdul Razak Baginda dalam rundingan itu.

Tidak setuju dengan kenyataan dalam akhbar berkenaan, Cynthia berkata,Jasbir menyatakan Altantuya Shaariibuu tidak terlibat dalam proses rundingan tetapi ia bertentangan dengan kenyataan bapanya sendiri yang mendedahkan anaknya perunding rojek itu.

"Jika bukan perunding projek, mengapa Altantuya meminta $500,000 sebagai komisen,"
 katanya.

Antara 2009 dan 2010 sewaktu kapal selam dalam proses penghantaran, beliau berkata, Jasbir membayar €114.9 juta kepada Perimekar yang mencatatkan kerugian daripada untung bersih, RM19 juta kepada RM3.3 juta.

Beliau berkata, laporan kewangan syarikat pada 2010 menunjukkan projek dengan kerajaan tamat pada Disember 2009 dan kerugian berlaku.

"Jadi, adakah Permekar ditubuhkan hanya untuk menerima projek kapal selam? Dan, kenapa Jasbir tidak mendedahkannya?" katanya.

Cynthia turut mempersoal peranan Jasbir dalam Terasasi Sdn Bhd dan mengapa syarikat itu tidak didedahkan kepada umum.

"Jasbir pernah menjadi pengarah di syarikat itu sebelum Razak dan bapanya turut terlibat sama, katanya sambil mendesak suruhanjaya siasatan ditubuh bagi mendedahkan hal berkenaan kepada umum.


Menyatakan Jasbir pernah menjadi perunding dalam perolehan dua kapal selam sebelum digugur, beliau berkata, saksi kes Scorpene itu juga memfail saman RM50 juta terhadap Razak yang sebelum membuat penyelesaian luar mahkamah.

Pada kenyataan dalam NST baru-baru ini, Jasbir bersumpah Altantuya tidak berada di Perancis semasa rundingan pembelian kapal selam.

Urus niaga pembelian kapal selam juga menjadi antara sebab Razak menjadi tumpuan media pada 2006 apabila Altantuya didakwa mengancamnya sebelum mayatnya diletup di Puncak Alam.

Pada 2009, Suaram membuat aduan kepada Mahkamah Perancis yang membawa kepada siasatan membabitkan dua hakim berhubung dakwaan kerajaan Malaysia terbabit dalam rasuah pembelian dua kapal selam Scorpene. -TMI

ULASAN GB

Ada beberapa persoalan yang timbul berkaitan dengan isu ini:

1) Mengapa di satu ketika seorang peguam dari Perancis, Wiliam Bourdon yang mendedahkan skandal pembelian kapal selam Scorpene, akandihantar pulang ke negaranya setelah ditahan Pegawai Imegresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). mengapa takut sangat dengan beliau?

2) Mengapa kini tiba-tiba muncul apa yang dikatakan "Untold Stories" daripada seorang akitek perjanjian bernama Jasbir Singh Chahl ini yang sebelum ini lansung tidak pernah bersuara tatkala isu sorpene ini hebat dibincangkan?

3) Jasbir menyatakan "bersumpah bersumpah Altantuya tidak berada di Perancis semasa rundingan pembelian kapal selam." Apa kena mengena isian sumpah itu kerana ada atau tidak Altantuya di Perancis bukan bererti beliau tidak terlibat sebagai jurubahasa. Mahukah Jasbir bersumpah bahawa konon apa yang dikatakan "pendedahan" itu tulus dan bukan akibat dari permintaan dari mana-mana pihak dan beliau tidak dibayar apa-apa pun untuk berbuat demikian? Apakah ia sebahagian terma penyelesaian "diluar mahkamah"?

4) Mengapa kerajaan enggan malah begitu takut untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat skandal yang melibatkan wang rakyat yang begitu besar ini?

5) Dan yang terakhir, hakikatnya, Altantuya telah dibunuh, telah dibom. Persoalan yang masih belum terjawab sekalipun perbicaraan di mahkamah telah dilakukan ialah SIAPA MENGARAHKAN ALTANTUYA DIBUNUH DAN APA SEBABNYA?

Kebenaran akan tetap muncul di satu ketika nanti! Lagi cuba ditutup lagi cepat ianya terbongkar. Demikianlah Hukum Kebenaran dan Keadilan berjalan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.