`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Friday, January 30, 2015

Mengekalkan Najib dan kabinetnya; mahal rantai dari berukRinggit jatuh lagi dan ringgit merupakan matawang yang paling lemah di Asia. Dalam pertengahan hari semalam ringgit pernah jatuh ketahap 3.6378 berbanding dengan USD. Ini merupakan kejatuhan yang paling teruk dalam enam tahun kebelakangan ini. banyak penganalisa pasaran wang antarabangsa memberikan pendapat yang ringgit akan jatuh lagi sehingga tahap 3.6380 berbanding dengan dollar Amerika dan ini membawa makna negara kita sedang menyaksikan amaran jelas yang ekonomi negara kita akan berkecai dan yang terburuk dikalangan negara-negara di Asia ini.

Ringgit juga jatuh dengan teruknya berbanding dengan banyak matawang lain seperti dollar Singapura yang sekarang ini berlegar dalam lengkongan 2.71 bagi setiap dollar Singapura. Ringgit Malaysia jatuh dengan teruknya berbanding dengan Yuan China dan ini merupakan ‘signal’ jelas yang negara kita telah gagal dalam membendung kejatuhan ekonomi negara kita.

Masalah yang kita hadapi begitu ‘compounding’ dengan kejatuhan harga minyak mentah WTI jatuh sehingga bawah dari paras USD 44 semasa pasaran AS dibuka semalam. Kita belum mendengar apa yang PM Najib hendak katakan kerana beliau terlalu sibuk dengan kegiatan yang beliau sukakan iaitu berada di luar negara untuk melakukan kerja yang lain dari menyelesaikan masalah negara yang beliau ketuai.

Yang selalu mengeluarkan kenyataan tentang ekonomi negara ialah seorang ‘court jester’ bernama Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan yang baru sahaja mengeluarkan kenyataan yang harga minyak tidak akan turun dari USD 40. Lagi kerap ‘budak’ ini bercakap tentang ekonomi negara lagi cepat kita hancur dan mengalami kemelut ekonomi yang belum pernah kita lalui dan alami selama ini.

Pemimpin-pemimpin besar negara tidak ada yang mampu bersuara secara yang meyakinkan. Muhyiddin senyap sunyi tentang masalah negara. Ahli-ahli kabinet yang lain tidak mempunyai keupayaan untuk menjadi pelindung kepada kegawatan yang kita sedang hadapi.

Kita hendak juga mendengar kenyataan pemimpin-pemimpin besar negara. Hishamudin yang sedang menunggu giliran untuk menjadi Perdana Menteri tidak bercakap tentang masalah negara. Ahmad Zahid Hamidi sememangnya tidak mempunyai apa-apa kemampuan untuk bercakap tentang isu yang kita sedang hadapi. Beliau selama ini sibuk dengan perkara lain dan perkara lain itu diketahui ramai. Tidak usah kita bercakap tentang seorang lagi Naib Presiden UMNO dariSabah itu, tidak lain dan tidak bukan Shafie Apdal.

Najib sudah lah lemah, yang berada dihiraki kepimpinan seperti nama yang saya sebutkan tadi serupa juga. Boleh kah mereka ini kita harapkan untuk menjaga rakyat dan generasi yang akan datang?

1MDB satu lagi ‘biawak hidup’ bagi rakyat. Ini semua ciptaan Najib dan kabinet beliau sekarang. 1MDB menangguhkan lagi pembayaran hutang kepada tiga bank utama negara sebanyak RM2 billion. 1MDB telah pergi kemerata tempat dan institusi kewangan antarabangsa di seluruh dunia dan semua yang berada dalam industri kewangan tahu yang tidak ada satu pun institusi kewangan dan ‘investment banker’ di dunia ini mahu memberikan pinjaman RM2 billion untuk membayar Maybank. CIMB dan RHB Malaysia.

Kita tahu juga kenyataan yang jika 1MDB tidak membayar hutang RM2 billion ini kepada tiga institusi kewangan ini sistem kewangan negara akan lebur. Bank Negara Malaysia jelas tidak dapat bertindak secara ‘professional’ kerana badan eksekutif negara mengambil semua kuasa termasuk badan legislatif dan judiciary negara.

Sekarang ini, 1MDB menunggu wang Anandakrishnan sebanyak RM2 billion bagi menyelesaikan jumlah yang dipinjam dari tiga bank-bank tempatan itu. Kita belum pasti apakah keuntungan Ananda yang melukah di tempat yang sempit ini. Itu juga akan menjadi perkara yang sangat ditunggu-tunggu rakyat.

Apakah 1MDB akan menyerahkan kepada Ananda penguasaan kepada asset tenaga yang akan disenarai kan dalam beberapa tahun ini dan mengambil keuntungan yang berlipat kali ganda dengan pinjaman yang diberikan kepada 1MDB yang ‘desperado’ itu. Itu juga perlu diberitahu kepada rakyat.

Tidak payah lagi kita bercakap dan memberikan komen tentang semua isu dinegara ini, kerana ia sudah ‘conclusive’ negara kita sudah menjadi ‘a failed nation’. Dalam keadaan sekarang ini pun pemimpin utama negara masih berkeliaran diseantero dunia menikmati hidup sebagai pemimpin negara kita seolah-olah dinegara nya tidak ada apa-apa masalah.

Najib sentiasa berada diluar sedangkan rumahnya sedang terbakar. Dalam keadaan kewangan negara kita sedang dalam krisis besar sekarang ini, jet mewah kerajaan masih berada diangkasa membawa Najib dan isterinya terbang keseluruh dunia sehinggakan tidak ada lagi tempat yang tidak dilawatinya. Najib masih cuba yang negara kita belum sampai ketahap krisis ekonomi yang membimbangkan.

Bukan sedikit belanja membawa ‘couple’ ini keseluruh dunia. Najib telah dipersepsikan sebagai seorang Perdana Menteri yang paling mahal untuk diselenggarakan oleh kerajaan dan rakyat. Mengekalkan Najib sebagai PM ibarat kata perbidalan, ‘mahal rantai dari beruknya’.

Perlakuan PM ini hanya disaksikan oleh jemaah menterinya tanpa melakukan apa-apa. Menteri-Menterinya diharapkan akan memahami hakikat tindakan Najib ini adalah tindakan secara ‘collective’ dengan ahli-ahli jemaah kabinetnya. Maka Menteri-Menteri kabinet sekarang mesti mengambil ‘accountability’ terhadap segala yang dilakukan oleh Najib itu.


Maka seluruh kabinet negara ini, tidak patut mengambil masa yang terlalu panjang untuk berundur. “The whole set of current hopeless cabinet should go as they are huge liability to the nation” kata seorang rakan, bekas Ahli ParlimenMalaysia yang sama juga seperti yang lain, tidak mahu namanya disebut dalam tulisan saya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.