`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Friday, February 27, 2015

KANTOI : PAC BUAT U-TURN KES AUDIT AKAUN 1MDB, BULAN LEPAS KATA TIADA ASAS.....

Jabatan Audit perlu segera audit 1MDB - PAC


Nur Jazlan Mohamed

26 febuari 2015

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan memanggil pegawai-pegawai 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) tidak lama lagi untuk menerangkan mengenai urusniaga dan hutang firma tersebut yang telah mencetuskan kontoversi sehingga menarik perhatian rakyat tempatan dan antarabangsa.

Pengerusinya, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, jawatankuasa tersebut turut meminta Jabatan Audit untuk melihat kepada akaun-akaun 1MDB yang dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan.

"Rakyat perlu tahu kebenarannya manakala kerajaan pula perlu telus di dalam isu 1MDB. Sekiranya pelaburan dan operasi yang dijalankan oleh 1MDB adalah sah, biarlah ia dibuktikan oleh Jabatan Audit," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Antara perkara yang perlu dilakukan audit adalah sumber yang digunakan oleh 1MDB untuk menyelesaikan hutangnya kepada tiga bank tempatan dengan jumlah RM2 bilion, suntikan dana kerajaan sebanyak RM3 biion serta perjanjian firma pelaburan negara itu dengan PetroSaudi International (PSI).

Selain itu, Jabatan Audit perlu mengesahkan sama ada wang yang dilaburkan di Cayman Islands oleh firma berkenaan telah dibawa pulang atau pun tidak. - MalaysiaGazetteTiada Sebab Nak Audit Semula 1MDB, Kata PAC


KUALA LUMPUR 24 Jan 2015 - Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) tidak bercadang untuk memanggil syarikat pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana ia sudah diaudit oleh firma audit antarabangsa.

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed malam tadi berkata PAC memerlukan asas untuk melihat operasi perniagaan 1MDB.

Katanya, bagi membolehkan ia berbuat demikian, ia akan merujuk kepada Laporan Ketua Audit Negara berhubung dana pembangunan strategik itu.

“Ketua audit negara boleh hantar pasukan ke mana-mana jabatan kerajaan untuk menyiasat dan membangkitkan isu dalam jabatan itu.

“Dalam kes 1MDB, firma audit antarabangsa yang terkemuka sudah melakukannya dan mengesahkan tiada keganjilan dalam akaunnya. Jadi apa yang boleh kami jadikan asas untuk memanggil 1MDB dan buat siasatan kami?” katanya di forum bertajuk Laporan Ketua Audit Negara: Formaliti Audit Kerajaan atau Kebertanggungjawaban di Universiti Wawasan di Pulau Pinang, malam tadi.
Wakil rakyat Barisan Nasional itu berkata firma antarabangsa mempunyai juruaudit yang lebih berkemahiran dan cekap berbanding kakitangan Jabatan Audit Negara untuk melihat akaun 1MDB, yang membabitkan wang disimpan di luar negara.

Katanya, ketua audit negara pernah mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu baru-baru ini, bertanya nilai tambah yang boleh ditawarkan jabatannya apabila firma antarabangsa sudah mengaudit dan mengesahkan akaun 1MDB.

“Lupakan mengenai perubahan juruaudit dan CEO (ketua pegawai eksekutif), dan angka yang diberi (ahli Parlimen Petaling Jaya Utara) Tony Pua dan (ahli Parlimen Pandan) Rafizi Ramli kerana nombor itu juga tidak tepat dalam banyak kes.

“Tetapi mereka dapat buat sehingga rakyat ada tanggapan sesuatu sangat tidak kena dengan 1MDB.

“Nama Mr Jho Low (ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho) dibincangkan tetapi adakah dia pengarah atau pemegang saham syarikat itu? Adakah dia terbabit dalam mana-mana bahagian syarikat? Dia tidak. Jadi bagaimana kita mahu memanggilnya, hanya kerana rakyat dakwa dia terbabit?

“Apa asas yang kita ada? Itu satu lagi masalah, iaitu mengapa kita perlu jabatan audit menjalankan siasatan,” katanya, tetapi menambah beliau tidak ada banyak maklumat butiran berkaitan syarikat pembangunan strategik milik kerajaan itu kerana masih belum membaca Laporan Ketua Audit Negara.

Nur Jazlan, yang juga ahli Parlimen Pulai, berkata demikian ketika menjawab soalan peserta dalam forum yang dianjurkan badan pemikir kerajaan negeri Penang Institute, iaitu sama ada PAC akan memanggil 1MDB, yang didakwa pengkritik boleh menjejaskan keyakinan pelabur di Malaysia.

Dilaporkan 1MDB dikritik teruk oleh ahli politik pembangkang, dan juga bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung hutang besar ditanggung syarikat itu, penggunaan wang dalam syarikat berkenaan dan operasinya yang rahsia.

Ramai bimbang dengan hutang syarikat itu yang dianggarkan RM40 bilion, walau baru hanya beroperasi 5 tahun, di tengah-tengah nilai ringgit rendah berbanding dolar AS
.

Nur Jazlan berkata struktur kerajaan dan undang-undang sedia ada, dan bagi membolehkan PAC menjalankan tugasnya, ia perlu mengikut proses tertentu untuk memastikan dapatannya cukup bernilai bagi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan dan seterusnya Jabatan Peguam Negara mengambil tindakan lanjut.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.