`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Tuesday, July 29, 2014

Tragedi #MH17 : Kenapa Laporan BBC yang dipadamkan?

Laporan asal Video BBC telah diterbitkan oleh BBC Perkhidmatan Rusia pada 23 Julai 2014. Mengapa BBC memadam laporan  Olga Ivshina ini?

Adakah kerana pasukan BBC tidak dapat menemui sebarang bukti bahawa roket telah dilancarkan di kawasan itu sebagaimana dakwaan Perkhidmatan Keselamatan("SBU") mendakwa bahawa disitu tempat dari mana Novorossiya Militia melancarkan peluru berpandu?

Atau adakah kerana setiap saksi yang ditemuramah oleh pasukan BBC menunjukkan kehadiran pesawat tentera Ukraine di sebelah Malaysia Airlines Boeing MH17 tepat pada masa ia telah ditembak jatuh?

Atau adakah kerana keterangan saksi yang mengesahkan bahawa tentera udara Ukraine kerap menggunakan pesawat awam terbang di atas Novorossiya sebagai perisai manusia untuk melindungi pesawat tentera menjalankan serangan terhadap penduduk awam dari unit anti-pesawat Militia ini?  Sorotan penyata Saksi (lihat transkrip lengkap di bawah):

  Saksi # 1: Terdapat dua letupan di udara. Dan ini adalah bagaimana ia berpecah. Dan [serpihan] terbelah seperti ini, ke sisi. Dan apabila ...

 Saksi # 2: ... Dan terdapat satu lagi kapal terbang, jenis ketenteraan, di sebelahnya. Semua orang melihatnya.

 Saksi # 1: Ya, ya. Ia terbang di bawahnya, kerana ia boleh dilihat. Ia telah meneruskan di bawah, di bawah (pesawat) penerbangan awam.

 Saksi # 3: Ada bunyi letupan. Tetapi (bunyi itu) di langit. (Bunyi itu) datang dari langit. Kemudian pesawat ini dibuat mendadak turn-sekitar seperti ini. Ia mengubah trajektori dan menuju ke arah itu [yang menunjukkan arah itu dengan tangannya]. 

 Video: Bencana daripada # MH17: #BBC dalam Carian daripada "#BUK"

Perenggan pengenalan kepada Laporan BBC Video oleh slavyangrad.wordpress. com

 Pengenalan Laporan BBC (Untuk Transkrip penuh lihat di bawah)

  "Kotak Hitam" daripada Boeing Malaysia yang terhempas itu akhirnya telah dipindahkan ke tangan pakar-pakar. Walau bagaimanapun, berapa banyak mereka boleh memberitahu kita?

 Perakam log koordinat dan tajuk pesawat pada masa kejadian itu dan mungkin telah merekodkan bunyi letupan. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan memberitahu kita apa yang sebenarnya menyebabkan letupan itu.

 Penduduk kampung-kampung yang berdekatan adalah menyakini bahawa mereka melihat pesawat tentera di langit sejurus sebelum bencana. Menurut mereka, ia sebenarnya adalah pejuang jet yang menyebabkan  Boeing itu jatuh.

 Kerajaan Ukraine menolak versi ini peristiwa. Mereka percaya bahawa Boeing telah ditembak jatuh dengan menggunakan peluru berpandu dari kompleks "BUK" yang datang dari Rusia.

  Perkhidmatan Keselamatan Ukraine telah menerbitkan gambar-gambar dan video, yang, pada pendapatnya, membuktikan bahawa Boeing telah ditembak jatuh dengan  peluru berpandu "BUK".

 Wartawan BBC Olga Ivshina dan penerbit Oksana Vozhdayeva memutuskan untuk mencari tempat dari mana peluru berpandu yang didakwa dilancarkan. 


Laporan asal Video BBC: Dipelihara oleh Google Web-cache
 Transkrip Laporan  Video BBC Wakil DPR:  Adalah berikut :
 Olga Ivshina, BBC: Kotak hitam dari Boeing yang terhempas itu akhirnya dipindahkan ke tangan pakar-pakar. Walau bagaimanapun, berapa banyak mereka boleh memberitahu kita?
 Perakam log koordinat dan tajuk pesawat pada masa kejadian itu dan mungkin telah merekodkan bunyi letupan. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan memberitahu kita apa yang sebenarnya menyebabkan letupan itu.
 Penduduk kampung-kampung yang berdekatan menyakini bahawa mereka telah melihat pesawat tentera di langit sejurus sebelum bencana itu. Menurut mereka, ia sebenarnya adalah pejuang jet yang menyebabkan  Boeing itu jatuh.
 Saksi # 1: Terdapat dua letupan di udara. Dan ini adalah bagaimana ia berpecah. Dan [serpihan] terbelah seperti ini, ke sisi. Dan apabila ...
 Saksi # 2: ... Dan terdapat satu lagi kapal terbang, jenis ketenteraan, di sebelahnya. Semua orang melihatnya.
 Saksi # 1: Ya, ya. Ia terbang di bawahnya, kerana ia boleh dilihat. Ia telah meneruskan di bawah, di bawah (pesawat) penerbangan awam.
 Saksi # 3: Ada bunyi letupan. Tetapi (bunyi itu) di langit. (Bunyi itu) datang dari langit. Kemudian pesawat ini dibuat mendadak turn-sekitar seperti ini. Ia mengubah trajektori dan menuju ke arah itu [yang menunjukkan arah itu dengan tangannya]. 
 Olga Ivshina, BBC: Kerajaan Ukraine menolak versi  peristiwa ini. Mereka percaya bahawa Boeing itu telah ditembak jatuh dengan menggunakan peluru berpandu dari kompleks "BUK"  yang didatangkan dari Rusia.
 Vitaliy Naida, Jabatan Perisikan Balas SBU [Perkhidmatan Keselamatan Ukraine]: Ini adalah satu sistem Ed M1 yang pesawat telah ditembak jatuh. Ia datang ke Ukraine pada awal pagi pada hari ke-17 bulan Julai. Ia telah disampaikan oleh sebuah trak tunda ke bandar Donetsk. Selepas itu, ia telah ditugaskan semula dari Donetsk, sebagai sebahagian daripada lajur peralatan tentera, ke kawasan bandar Torez, untuk bidang Snezhnoye, untuk bidang Pervomaisk.
 Olga Ivshina, BBC:  Perkhidmatan Keselamatan Ukraine telah menerbitkan gambar-gambar dan video, yang, pada pendapatnya, membuktikan bahawa Boeing itu telah ditembak jatuh dengan  peluru berpandu "BUK". Kami cuba untuk mengesahkan gambar-gambar ini dan maklumat di lokasi.
 Salah satu gambar menunjukkan landskap yang tidak jauh dari bandar Torez, di mana asap boleh dilihat datang dari lokasi anggap pelancaran peluru berpandu itu. Kami cuba untuk mencari lokasi ini, dan ternyata bahawa kami telah berjaya.
 Kami kini di pinggir bandar Torez. Di belakang saya, kira-kira lima kilometer dari sini, adalah bandar Snezhnoye. Dan landskap di sini sepadan landskap yang kita boleh lihat pada gambar yang disiarkan oleh Perkhidmatan Keselamatan Ukraine. Untuk mencari tempat yang asap didakwa datang darinya, kita pakai sebagai penanda tiga poplars dan kumpulan pokok. Mungkin, ini adalah tempat yang dapat dilihat pada gambar yang disiarkan oleh SBU. Dan di sini adalah penanda kami: tiga poplars dan kumpulan kecil pokok di kejauhan.
 Asap yang dapat dilihat pada gambar tersebut datang dari suatu tempat di sana [menunjukkan di belakangnya], di belakang saya. SBU percaya bahawa ini adalah kesan yang datang dari pelancaran "Ed" peluru berpandu.
 Walau bagaimanapun, ia perlu diambil perhatian bahawa terdapat di sini, kira-kira di tempat yang sama, peringatan Saur-Mogila, berhampiran yang berjuang terus hampir tanpa henti, dan satu lombong arang. Ternyata asap dengan tahap yang sama kebarangkalian mungkin telah datang dari mana-mana lokasi ini.
 Setelah mengelilingi seluruh lapangan yang berdekatan, kita tidak dapat mencari apa-apa kesan peluru berpandu dilancarkan.Tidak juga penduduk tempatan yang kami temui sama ada melihat apa-apa "BUK".
 Di runtuhan sebuah bangunan apartmen di bandar Snezhnoye, topik pejuang jet yang mungkin telah mengiringi pesawat awam muncul semula. Bom jatuh dari atas membunuh sebelas orang awam di sini.
 Sergey Godovanets, Amirul Militia kota Snezhnoye: Mereka menggunakan pesawat awam untuk bersembunyi di belakangnya. Ia hanya kini bahawa mereka berhenti terbang di atas kita - tetapi, biasanya, pesawat awam sentiasa akan terbang di atas kami. Dan mereka bersembunyi [di belakang mereka]. [Pengalaman di] Slavyansk telah menunjukkan bahawa mereka akan terbang keluar dari belakang pesawat awam, bom sini, dan kemudian bersembunyi, sekali lagi, di belakang pesawat awam dan terbang.
 Olga Ivshina, BBC: Panglima tentera militia tempatan menekankan bahawa mereka tidak mempunyai senjata yang mampu menembak jatuh jet pejuang [terbang] pada ketinggian yang ketara. Bagaimanapun, beliau berkata bahawa jika senjata seperti itu ada, mereka akan cuba.
 Sergey Godovanets: Jika kita tahu bahawa ia bukan satu pesawat awam, tetapi satu tentera, maka - ya.
 Olga Ivshina, BBC: Jadi, kemungkinan Boeing itu telah ditembak jatuh oleh militia yang menyangkanya pesawat tentera? Ada lagi ada pengesahan tidak berbelah bagi sama ada ini atau mana-mana versi lain [apa yang berlaku]. Pakar-pakar antarabangsa hanya mula menilai maklumat yang diperoleh dari pesawat yang terhempas itu. Kini muncul bahawa ia adalah sukar untuk terlalu keras menekankan kepentingan penyiasatan ini. Olga Ivshina, BBC.
 Bencana # MH17: #BBC Dalam Carian daripada "Ed" - Laporan Video Dipotong oleh BBC
 Terjemahan oleh: Valentina Lisitsa
 http://slavyangrad.wordpress.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.