`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Monday, December 31, 2012

Secara Langsung: Live Ambang Tahun Baru 2013 Bersama Icon Terkemuka.. Jom Terjah!!!

Tayangan akan bermula selepas Magrib. 31/12/12 8Pm
Sambutan Tahun Baru 2013 di bawakan oleh kerajaan negeri Selangor seperti tahun lepas. Menampilkan Ustaz Azhar Idrus, icon anak muda masa kini. Saksikan dan timbalah ilmu.

Bersama kita berubah dan mengubah Malaysia ke arah kesejahteraan.


Streamming ke2 jika di atas tidak dapat tonton.

MENCARI 'PEWARIS NABI' DI HATI SUHAILI?CACAT......Bari sedang menunjukkan kecacatan yang dialami isterinya akibat kebakaran rumah mereka berlatar belakang tiang rumah mereka yang belum dibina kerana tidak mampu.

Oleh : MUTALIB M.D

HASRAT ADUN Tungku, Datuk Mohd Suhaili Said mencontohi kepimpinan Khulafa Arrasyidin mungkin hanya mimpi di siang hari kerana bukan sahaja tidak mempedulikan penyebaran syiar Islam; malah mengabaikan kebajikan para pengundinya.

Kesengsaraan yang dideritai mangsa kebakaran tidak berjaya  menjejak sifat mulia 'Pewaris Nabi' di hati Suhaili yang menjadikan politik sebagai 'Kitab Suci'.
Mangsa kebakaran pada 2005, Bari Bin Musad @ Mustapha, 31, yang menetap di Kampung Semuning, Tambisan masih menunggu janji demi janji Suhaili untuk mendapatkan sebuah rumah PPRT sehingga terpaksa menumpang di pondok mertua yang lebih daif daripada kandang ayam.

Setiap tahun dan menjelangnya kempen pilihanraya, Bari hanya menunggu janji Suhaili menjadi realiti, namun kini sudah hampir tujuh tahun, janji Suhaili semakin palsu, termasuklah tercicir daripada mendapat sebuah rumah PPRT Felda di Kampung Nala yang dilancarkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

"Saya tidak tahu lagi ke mana mau mengadu dan pasrah nasib saya kepada Allah Subhanawatalla. Begini malang nasib saya, tiada yang mahu menghulur bantuan atau belas ihsan," kata Bari yang sedih dengan nasib malang yang menimpa keluarganya.

Menurut Bari, sejak 20005, beliau menaruh harapan yang tinggi agar Suhaili dan Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi datang membantu; namun harapannya punah kerana bukan sahaja tidak pernah menerima sebarang bantuan daripada Adun dan Ahli Parlimen; malah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am (JPKA) juga menafikan hak mereka untuk mendapatkan bantuan peralatan rumah setelah rumah mereka hangus terbakar.

"Saya tidak tahu di mana lagi mahu mengadu jika semua pemimpin UMNO dan BN membelakangkan saya sekeluarga," ujar Bari yang cuba menghubungi Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, tetapi sering dihalang oleh para pegawainya.

Kata Bari, beliau masih mengharapkan belas ihsan Tun Juhar kerana berasal dari Kampung Tambisan; apatah lagi dengan kedudukannya sebagai TYT sekarang.

"Saya tidak tahu kenapa mereka tidak langsung mempedulikan saya. Apa salah dan dosa saya sehingga anak-anak saya jadi mangsa," ujar Bari yang sebak kerana mengenangkan kematian dua orang anaknya, Mohd Azril, 9 dan Mohd Azfarhan,5 dalam tragedi malang berkenaan.

HARAPAN......Bari bersama anak dan isterinya di tapak rumah impian mereka.


EHSAN.......Agak ganjil jika Suhaili tidak mempunyai belas ehsan melihat penderitaan yang dialami Mohd Azlim akibat kebakaran berkenaan.


JATI......Bari menunjukkan MyKadnya membuktikan beliau bukan PATI tetapi Anak Jati.

DAIF.....Bari terpaksa menumpang di pondok mertuanya yang semakin uzur.

Tegas Bari, bukan sahaja beliau tidak mendapat sebarang bantuan daripada JPKA, malah isterinya, Sulbiah Bte Mohd Salleh, 28, yang terbakar hampir 60 peratus, turut tidak mendapat sebarang bantuan.

Dalam keadaan cacat, isterinya terpaksa menjaga lima orang anak mereka yang masih kecil, Azlinda, 11; Mohd Azlim, 10; Mohd Azfazril, 6; Azfarhaneta, 2 dan Mohd Azrazif, 1 ketika beliau terpaksa bekerja sebagai buruh kasar dan juga nelayan.

"Jika ada ehsan Kerajaan, saya hanya mengharapkan sebuah rumah untuk tempat anak-anak dan isteri saya berteduh kerana pondok mertua saya tidak lagi sesuai untuk dihuni," kata Bari seraya menuding jari ke arah tiang rumah impian yang terpacak sejak sekian lama.

Kata Bari, jika mereka yang sudah mempunyai rumah diberikan rumah oleh Suhaili, maka beliau agak hairan kenapa permohonannya untuk mendapatkan sebuah rumah PPRT atau PBR tidak langsung dipedulikan Suhaili.

"Saya anak jati Tambisan bukan PATI. Mungkin kerana itulah saya tidak mendapat sebarang bantuan," kata Bari dengan nada kesal.

SKANDAL KERETA LABUAN DI SABAH
Saudara Pengarang,

MULAI 1 Jan 2013, semua pemilik kenderaan di Labuan yang dikehendaki membuat deklarasi kenderaan masing-masing melalui borang Kastam K1 setahun sekali sebelum keluar dari Labuan.

Sistem ini telah dilaksanakan semula oleh KDRM dengan alasan ada pemilik kenderaan tidak membawa balik kenderaan mereka setelah habis tempoh 90 hari (dalam setahun). Jika tiada deklarasi dan bon; maka Jabatan Kastam tidak dapat menghadapkan pemilik kenderaan ke mahkamah.
Kami mewakili Unit Pencari Kebenaran Rakyat ingin bertanya kepada KDRM;

Pertama : Kastam telah melantik agen perkapalan S & V Services untuk mengisytiharkan semua kenderaan yang hendak keluar dari Labuan dengan bayaran sebanyak RM100 untuk sebuah kereta.

Kami hendak bertanya KDRM, kenapa rakyat perlu berurusan dengan agen yang dilantik oleh KDRM? Adakah pegawai atasan kastam mempunyai agenda tersendiri seperti bekas Ketua Pengarah?

Bukankah semua pemilik kenderaan sebelum keluar dari pulau bebas cukai ada mengisi borang perakuan yang disediakan oleh KDRM Labuan sebelum dimasukkan ke dalam komputer KDRM.

Bukankah semua pemilik kenderaan perlu fotokopi kad kenderaan bersama Kad pengenalan dan tandatangan borang Maklumat Kenderaan dan Pemilik sebelum kastam mengeluarkan Kad e VIS (E21A)?

Adakah Sistem komputer KDRM Labuan masih lagi dalam tahun 80-an? Bukankah dengan satu klik,sudah tahu kenderaan mana yang tidak balik ke Labuan selepas habis tempoh?

Kami tidak berniat untuk memfitnah KDRM, tetapi maklumat yang kita terima daripada orang awam dan atas risikan Unit Pencari Kebenaran, kenyataan yang kami paparkan di artikal ini adalah benar.

Kedua ; Kereta yang tidak balik ke Labuan selepas habis tempoh; kebanyakannya kereta mewah dan pemiliknya semua kebanyakan kawan rapat atau ada hubungan dengan pegawai KDRM.

Kami juga mendapat maklumat ada sebuah kereta mewah dimiliki oleh seorang penyeludup terbesar di Kota Kinabalu yang tidak membayar cukai dan sudah bertahun kenderaan tersebut berada di Sabah.

Namun tiada tindakan dari cawangan pencegah kerana difahamkan semua pegawai di Kota Kinabalu sampai ibu pejabat di Putrajaya dalam 'pay roll' KING Penyeludupan Sabah ini.

Sebenarnya, penyelewengan di KDRM berhubung kes kenderaan Labuan yang dibawa keluar tetapi tidak balik ke Labuan kerana pemilik kenderaan hanya perlu membayar RM250 hingga RM350 kepada pegawai KDRM untuk cop Kad e-VIS untuk 2 hari setiap 3 bulan.

Kenderaan tersebut sudah berada di Sabah 90 hari atau lebih. Kenderaan berkenaan tidak perlu dihantar balik ke Labuan kerana mereka hanya perlu serahkan kad -eVIS kepada Ejen Perkapalan.

Daripada maklumat yang kami terima ialah agen yang kini dilantik oleh KDRM untuk berurusan dengan KDRM untuk di cop 3 atau 5 hari bagi setiap 3 bulan. Inilah cara pegawai KDRM cari makan pegawai KDRM dan akhirnya rakyat yang disusahkan.

Adakah logik RM100 untuk deklarasi sebuah kereta dengan pihak KDRM? Bukankah agen sekarang semua guna sistem komputer yang sudah link dengan kastam? Bukankah caj yang dikenakan agen lebih mahal dari tambang feri untuk mengangkut kenderaan ke Labuan. Tambang tiket sebuah kereta untuk pulang balik ke Sabah hanya seratus sahaja. Dalam Budget 2013, Kerajaan beri subsidi 50% untuk tambang feri bagi mengurangkan beban penduduk di Labuan.

Persoalan di sini ialah salah siapa? Rakyat atau Pegawai Kastam? Siapa yang merosakkan sistem kerajaan yang sedia ada?

Cuba pembaca Sabahkini.net tengok di Sabah dan Sarawak tentang rokok dan minuman keras yang dijual di kedai kopi dan pusat hiburan. Bukan semuanya 80% tidak bayar cukai. Ibu pejabat kastam ambil Labuan sebagai Kambing Hitam dan sebenarnya semua rokok dan minuman keras masuk terus ke Pelabuhan Sepanggar Bay dan Gudang Berlesen di Sandakan, Tawau dan Kota Kinabalu.

Di Sarawak pula, rokok dan minuman keras masuk di pelabuhan Sibu, Bintulu dan Kuching dan kemudian ditarik keluar dengan mengisytiharkan sebagai barang tidak bercukai. Di Semenanjung pun sama juga masuk 'Bonded Warehouse' dan guna 'tax stamp' palsu yang dijual sekeping RM0.30 sen kepada sindiket penyeludup.

Kontena yang bersusun susun di pelabuhan dan gudang berlesen di Sabah dan Sarawak untuk ditarik keluar, tidak termasuk seperti Imported Jubin, Barangan Elektrik, Sayap Ayam (Tiada AP)

Yang hebat sekali ialah menjual minyak diesel subsidi oleh bot pembekal di perairan Labuan. Pernahkah pihak berkuasa seperti kastam tangkap?

Ketiga ; macam mana dengan kes Bekas Ketua Pengarah Kastam, Dato' Seri Khalid? Sekarang Timbalan Ketua Pengarah KDRM pun orang Sarawak dan patutlah aktiviti kroni penyeludpan mereka di Sarawak dan Sabah berjalan dengan lancar menggunakan pelabuahan dan gudang berlesen.

Untuk makluman SPRM. Sila pantau di semua pelabuhan dan lokasi gudang berlesen tersebut di atas kerana kastam yang bersubahat dengan sindiket penyeludupan dan juga sindiket mengunakan 'tax stamp palsu' kastam di KL.

Nanti kami akan salurkan maklumat 'A' terus ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya. Kepada semua Pengarah & Pegawai Pihak berkuasa jabatan kerajaan Malaysia. Insaflah kerana baki pahala anda tidak mencukupi untuk anda ke syurga. Sila tambah nilai amalan anda sebelum tarikh hayat anda luput.

Marilah kita bersama-sama membongkarkan kegiatan salah gunakuasa dan rasuah di jabatan KDRM kepada SPRM.kita akan bongkarkan satu demi satu dari bekas Ketua Pengarah hingga terkini di artikal kami akan datang.

Salam Hormat.

UNIT PENCARI KEBENARAN RAKYAT.

'PROJECT LAZARUS' MAKING SENSE!

Dear Editor,

THERE are times when I'm trying to make sense of what is said by a politician. On the other hand It also proofs that many of them are absolutely out of touch on what's really happening on the ground. It is very important to make an earnest effort to communicate effectively. Never take your readers or listeners for granted. Politicians must learn to think on their feet to ensure that whatever is said adds value to the message.

I don't want to sound like an expect however this is how I have perceived on what was reported in the local dailies. Have fun! :
SAPP has initiated 'Project Lazarus' - The chosen one will visit very Sabah 'Adun' who has been sleeping in the crypt for the last for years and place his hands over the body, look into the heavens and command, "Bangunlah Untuk Sabah."

BN leaders love to use this phrase: Sabah as a "fixed deposit." Is BN implying that Sabahans can be manipulated or Sabahans cannot think for themselves. I find this term "fixed deposit" rather insulting. Why not just say "Sabahans Favour BN." I feel this approach sounds calmer, softer and cooler.

This DAP chap mentions 'Pakitanis' as foreigners. We are all aware that Pakistanis are not from MARS. Other locals like to address Filipinos as PTI's. How would one address an American hiring a local? "Red Indian!" He went on to state that locals are willing to be hired for RM300 per month.

To me the issue is not who is hiring the locals. Its about earning an income below poverty lines. I can assure this DAP chap that the local enterprises are no better. As I have mentioned in my earlier article, that very indigenous leader(Bumiputra) in Sabah must support the implementation of the minimum wage.

One PKR wannabe came up with this theme: 'Turunkan Harga Kereta.' Please focus on minimum wages and improvement on the public transport system. You really don't want to choke Kota Kinabalu with more cars.

Another DAP leader got carried away on how corrupt practices could be curbed. Please be reminded that corruption has nothing to do with race. In India, the government is tainted with corruption. By sending Lim Kit Siang to India is not going to solve the problem.

My humble suggestion to all politicians are, please remind yourself's of this quote by Abraham Lincoln before you begin to speak: "Its better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and resolve all doubt."

What do you think?

Best Regard,

DOMINIC GERARD JOSEPH

NOT TO BE TOO CHOOSY WITH JOBS
ADVICED......Datuk Jainab Ahmad Ayid, Minister of Resource Development and Information Technology, advised students graduating from the Technical and Commerce Training Institute (ILTP) not to be overly choosy in their search for employment.

SPEAKING to 250 trainees at an ILTP passing out ceremony held in Papar recently, Jainab said students will have trouble securing a job if they are too choosy and will not help themselves or their families.

"After the completion of your training, do not be overly selective when looking for jobs. Grab any opportunity that comes along, especially when it is related to your field of study."
"Parents should also play a role by supporting and encouraging their children to be resilient, open-minded and not too picky when searching for a job," said the Assistant Minister.

In her speech, she also talked about the crucial role that graduates have in helping the government achieve it's vision of turning Malaysia into a high-income nation by 2020.

"I have confidence that all of you will be productive and be committed incooperating with the government to achieve the Prime Minister's vision within eight years. Such a feat will not only help stimulate our nation's economic growth but also benefit the people who will then be able to enjoy better earnings and abundant job opportunities," said Jainab.

The Assistant Minister also revealed that the Papar ILTP campus will have its own administration building by early next year. The RM3 million building will be equipped with sophisticated equipment thatwill help student to learn.

In addition, an RM4 million multipurpose hall is currently under construction. The new amenity is expected to be completed by 2014.

The Human Resource Development Department has introduced an online registration system known as e-ILTP. Launched on July 1st 2011 by Deputy Chief Minister cum Resource Development and Information Technology Minister Datuk Dr Yee Moh Chai, e-ILTP is a convenient way to apply for technical and commerce skill courses available at the institution. (Insight Sabah)

RADIN MALLEH MASIH POPULAR
INTIM..... Keintiman Datuk Radin dan Datuk Musa menguatkan tanggapan umum bahawa Radin masih relevan dalam politik masa kini.

Oleh: JACKSON LU

TENOM: Susulan kehadiran Ketua Menteri Datuk Seri Musa Haji Aman ke majlis sambutan Krismas tahun 2012 di kediaman Pembantu Menterinya, Datuk Radin Malleh di Kg Makakumpai dekat sini, pada Jumaat lalu menyebabkan ramai yang memberi reaksi positif bahawa beliau (Radin) masih popular di kawasan Dun Melalap.

Malahan beberapa pemimpin akar umbi, antaranya bekas Ketua Daerah Haji Maribin Rugin, Pemaju Mukim Simon Mamat dan Sidekly Sunggin meramalkan bahawa beliau masih berupaya untuk mempertahankan kerusi itu pada pilihanraya umum kali ke-13 (PRU-13) akan datang ini.
Kemungkinan mereka itu didasarkan kepada sambutan masyarakat sekeliling yang dianggarkan kira kira 2,000 orang yang membanjiri perkarangan Datuk Radin Malleh ketika menyambut ketibaan Ketua Menteri Sabah itu untuk menghadiri acara rumah terbuka Krismas yang julung kali dihadirinya.

Keintiman antara Musa dan Radin di majlis itu turut menguatkan tanggapan mereka bahawa kepimpinan Barisan Nasional (BN) Negeri Sabah yang diterajui Musa masih mengiktiraf kepimpinan Radin di kawasan Melalap dan seterusnya kepada kerajaan negeri ini.

Bagaimana pun, tidak kurang juga pihak lain berpendapat bahawa, masih banyak lagi yang perlu dilakukan Radin untuk memantapkan lagi sokongan rakyat di sini terhadap BN, sekiranya beliau diberi mandat sekali lagi oleh pucuk pimpinan untuk mempertahankan kawasan itu pada PRU-13 bagi penggal ke-5.

Radin yang berasal dari Kg Entabuan merupakan salah seorang terpelajar suku Murut yang pertama mendapat Ijazah dalam bidang perundangan (LLB) dari United Kingdom sekitar tahun 1980-an dan pernah dilantik ke jawatan Ketua Trafik Polis Negeri berpangkat Penguasa Polis; sejurus selepas beliau kembali ke negeri ini setelah mendapat Ijazah tersebut.

LAWAT.....Salah satu aktiviti Roger ketika menjelajah pelusuk kampung di kawasan Dun Melalap.

Dalam pada itu, di pihak pembangkang juga tidak kurang hebatnya meskipun gelombang politik mereka sering bergelora sesama sendiri namun kehadiran muka baru yang juga seorang Peguam Roger Stimin 32, yang berkemungkinan besar akan dicalonkan oleh Parti Maju Sabah (SAPP) di kawasan Dun Melalap pada PRU-13 disifatkan banyak pihak sebagai pencabar utama Radin.

Roger Stimin seorang pendatang baru dalam arena politik berasal dari Kg Pulong merupakan lulusan Undang Undang (LLB) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan juga Diploma dalam bidan Perniagaan, kini sedang giat mengatur program menjelajah pelusuk kampong untuk memperkenalkan dirinya selain membiasakan dirinya terhadap penghidupan rutin harian penduduk.

Kawasan Dun Melalap mempunyai pengundi terdaftar seramai 10,485 (daftar pengundi tahun 2011) dimana dalam jumlah tersebut pengundi suku KDM dianggarkan 60 peratus, Bumiputra Islam 15 peratus manakala pengundi Cina sejumlah 25 peratus.

PBS LUMPUH DI BATU SAPI?
SERAH....Osman PBS Karamunting menyerahkan borang keahlian kemasukan PKR kepada Anwar.

Oleh : SHAIMON S JUMADI Foto : SAFFIE S JUMADI

KETUA Umum Parti KeAdilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata terdapat beberapa sebab mengapa sejak kebelakangan ini ramai di kalangan ahli-ahli parti komponen BN/UMNO meninggalkan parti masing-masing kemudian mereka menyertai parti pakatan rakyat khususnya Parti KeAdilan Rakyat (PKR) kerana mereka sudah hilang keperpayaan langsung dan muak terhadap pucuk pimpinan BN/UMNO untuk terus menjadi tampuk pemerintahan di negara ini khususnya di Sabah.

Ini jelas kata Anwar kemasukan beramai-ramai ahli-ahli parti komponen BN khususnya PBS kawasan Sekong yang membabitkan 15 cawangan dan melibatkan seramai 400 orang termasuk 200 ahli-ahli UMNO cawangan Kampung Tinosa kawasan Libaran menunjukkan mereka telah menolak perjuangan UMNO/BN yang tidak jelas banyak janji-janji dilafazkan oleh wakil-wakil rakyat tetapi tidak pernah ditetapi.
Katanya lagi, beberapa cawangan PBS dan UMNO yang keluar dan menyertai parti Pakatan Rakyat ialah iaitu PBS cawangan Shing Kee di ketuai Dalius Lusius Lobinting; cawangan Bangsawan Osman Jambu; Pemuda Bahagian Karamunting Suhardi Awang; Wanita bahagian PBS Faridah Selamat; PBS Karamunting Baru Atang Usop; PBS Cawangan Kg Segaliud Kalana Hj Basah; PBS Cawangan Kg Gas, Imam Abdul Rahman Asan; PBS Cawangan Kg Gas Tengah Nasib Jaapar dan Cawangan UMNO Kampung Tinosa II Manguna Hamzah.

Anwar berkata demikian sejurus selepas merasmikan Konvensyen KeAdilan Rakyat Gabungan Cabatan Parlimen Libaran dan Batu Sapi dan majlis Penyerahan Borang-Borang Keahlian kemasukan ke PKR yang dilangsungkan di Dewan SM Yu Yuan Sandakan petang kelmarin.

Katanya, rakyat sudah bosan dengan janji-janji manis para pemimpin BN/UMNO yang banyak menabur janji tetapi yang ditunaikan tidak sampai 40 peratus itupun hanya kroni-kroni mereka sahaja yang mendapat keistimewaan, yang selebihnya telah dianak tirikan.

“Seperkara lagi saya ingin tegaskan, sesiapa saja diletakan calon; sama ada di kawasan luar Bandar dan kawasan Bandar; sama ada daripada PKR, DAP, PAS dan SAPP yang bertanding pada PRU 13 nanti;semua anggota parti PR, wajib saling bantu membantu untuk mempastikan calon-calon daripada pembangkang memperoleh kejayaan dan merampas semua kerusi milik BN/UMNO,” tegasnya.

Program yang dimulakan dari jam 1.30 dan berakhir jam 5.40 petang telah dihadiri seramai 4,000 orang yang terdiri daripada ahli-ahli Pakatan Rakyat yang membabitkan PKR, DAP, PAS dan SAPP.

Turut Hadir ialah Tan Seri Ibrahim Ninuddin, Zuraidah Kamaruddin Ketua Wanita KeAdilan Malaysia dan Ketua Sri Kandi Cabang Semporna Nazmahwati Walli.

BE WARY OF 'POLITICAL CHAMELEON'
KOTA BELUD : Sabah Umno Liaison deputy chairman Datuk Seri Salleh Said Keruak wants the people in the state to be wary of 'political chameleons' who frequently change their colour or stand purely to ensure their political survival.

He said when they were holding positions in the Barisan Nasional (BN) government, they supported the state and national development agenda and praised the government's concern for the problems faced by the people, but their tone changed when they joined the opposition camp.
"Now, we observe that they attack the development agenda which they had previously supported, and made numerous sweet promises merely to win the people's support.

"Actually, some of these opposition leaders had held positions as assistant ministers, ministers and deputy chief minister in the state cabinet line-up for years before defecting to the opposition pact.

"Can the people trust these 'political chameleons'?" he told reporters after attending a programme with the Malaysian People's Volunteer Force (RELA), here today.

In this context, Salleh hoped the people of Sabah would not easily be influenced by the sweet promises made by the opposition, but should instead evaluate the quality of leadership of the politicians who supported the opposition pact when they were in power previously and not "when they no longer hold any position in the government".

Brushing aside the allegations by the opposition that the BN government did not bring any development for the people of Sabah, Salleh said the opposition pact leaders had run out of issues and were now only making sweet promises and lies to win the people's support for the 13th general election.

"I believe the people are wise in assessing the development brought by the BN government and would not be easily influenced by the dirty tactics of the opposition," he said.

Salleh, who is also the State Legislative Assembly Speaker, expressed confidence that the BN was now in a strong position to achieve a major victory in the looming general election.

On RELA, he said RELA members should become the 'eyes and ears' of the government especially in the aspect of security including on the issue of the presence of illegal immigrants. (BERNAMA)

Two bungalows in Puncak Setiawangsa to be demolished for buffer zoneKUALA LUMPUR, Dec 31 — Two bungalows in Puncak Setiawangsa, each belonging to Setiawangsa Member of Parliament Datuk Seri Zulhasnan Rafique and Special Envoy to the United States, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis, will be demolished to create a buffer zone between the collapsed embankment and neighbouring houses.
Public Works Institute of Malaysia (Ikram) chief operations officer Mohd Taufik Harun said before any action is taken they need to get information on the condition of the soil and slope following a landslide in Puncak Setiawangsa.
“People can make recommendations, but we will look for the solution,” he said at the Collapsed Embankment Disaster Operations Centre, here today.
He said this move will help save four other houses situated on the hill and reduce the soil pressure on the hill.
“At the moment we find that the houses at the top of the hill will not be badly affected, but we worry about the houses of those living below,” he added.
Meanwhile, demolition work on a bungalow affected by the landslide in Puncak Setiawangsa last Friday is being carried out today. 
Sentul Deputy Police Chief Supt Othman Abu Bakar said the operation will take several days to avoid another landslide. 
“The operation was carried out carefully beginning from the roof and then slowly moving to the lower part of the house,” he said here today. 
He said 283 residents involved have moved while seven other bungalows remain unsafe for occupation. 
Vacated houses are monitored round the clock by the police, Rela and other agencies involved, he added. — Bernama

Jakim: Use of Allah by other faiths will bring harm to Islam


KUALA LUMPUR, Dec 31 — The federal government repeated its stand today that only Muslims could use the word "Allah", amid renewed tensions over claims by Christians and other non-Muslims to use the term to refer to God.
JAKIM issued a statement today, pointing out the use of the word "Allah" by other religions will bring harm to Islam. — AFP pic
Datuk Othman Mustapha, the director-general of the Islamic Affairs Development Department (JAKIM), issued a statement today pointing out that the use of the word Allah by other religions will bring harm to Islam.
He said the position was based on a decision of the National Fatwa Council decision in 2008.
The local Roman Catholic Church is waiting for the Court of Appeal to decide on its right to use the word “Allah” to describe the Christian god in their publication, after Putrajaya appealed against a 2009 judgment that said the church has a constitutional right to do so.
Last week the Malaysian Gurdwara Council (MGC) said that it was unconstitutional to ban anyone from using the word “Allah”, insisting that the National Fatwa Council’s edict on the word could not apply to non-Muslims.
In a statement, MGC president Jagir Singh pointed out that the council does not have direct jurisdiction over non-Muslims and could not issue fatwas to bar the community from using a specific word.
DAP secretary-general Lim Guan Eng triggered the latest uproar when he urged the federal government to allow the use of the word ‘Allah’ in the Bahasa Malaysia version of the Christian Bible.
He pointed out that this has been allowed in Sabah and Sarawak for the last 50 years and practised in the Middle East for more than a thousand years.
DAP chairman Karpal Singh came out to defend his party comrade last week, reminding Muslims that those of other faiths apart from Christianity also use the word “Allah”.
As an example, Karpal said that the word “Allah” appears 37 times in the Sikh bible, while the orang aslis, the babas in Malacca and even the Bengali language uses the word.
Yesterday, Perak Mufti Tan Sri Harussani Zakaria today told non-Muslims who insist on using the word “Allah” to refer to their Gods to convert to Islam if they refused to accept that the word belongs only to Muslims.
The controversial cleric also accused the Christians community of intentionally provoking Muslims by pressing on with their demand to use “Allah” in their holy book.
Jakim’s Datuk Othman said today that all parties were obliged to support the government’s decision to ensure religious harmony.