`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Sunday, December 30, 2012

Puspahanas tak siap, tapi RM 21 juta sudah disapu...


Mula-mula kita mesti tanya di mana Pusat Pertahanan bernilai RM100 juta?

Jika tiada-bagaimana MINDEF boleh memindahkan hak milik 3 lot tanah yang berjumlah 223,33 ekar kepada Raja Ropiaah?

Kita tentu anggap dia mempunyai hak milik tanah itu untuk membuat pemindahan. Jika tidak, dia tidak dapat memeterai perjanjian dengan Deepak; juga untuk menjual kepadanya 200 ekar dan menjual satu lot kepada Guppyunit Sdn Bhd.

Raja Ropiaah bukan saja terima RM 13 juta dari Deepak. Beliau juga disamping mendapat RM 13 juta, menerima RM 8 juta lagi untuk sumbangan politik. Jumlahnya 21 juta.

Deepak membelanjakan RM7 juta untuk yuran guaman dan RM2 juta untuk pelbagai. Beliau membelanjakan RM30million. RM9 juta,dianggap hangus, sehinggalah LTAT memberikan kembali RM30 juta kepadanya. Tetapi Ropiaah telah balun RM21 juta tunai dari Deepak.Raja Ropiaah, pemilik Awan Megah yang mempunyai hak milik  ke atas 223,33 ekar tanah milik MINDEF, yang sepatutnya untuk membina Pusat Penyelidikan,'Puspahanas' bernilai RM100 juta mendapat amaun yang berikut: -

1. RM13 juta wang tunai dari Deepak
2. RM 8 juta tunai bagi sumbangan politik diluluskan pada beliau.
3. RM 2 juta tunai dari Guppyunit Sdn Bhd
4. RM16 juta kemudahan OD dari Unit Guppy
5. Sekarang -RM130 juta bagi 220 ekar tanah yang asalnya milik MINDEF. MINDEF membeli balik tanahnya sendiri dengan harga RM130 juta.

Mengapa LTAT menjadi cukup bodoh untuk membeli sebuah syarikat yang harubiru dengan nilai RM30 juta, melainkan dengan tujuan untuk menutup mulut Deepak?

Mengapa LTAT sanggup membayar RM130 juta untuk sebidang tanah yang asalnya dimilikinya? LTAT telah membelanjakan RM160 juta dalam satu hari untuk menghilangkan masalah yang dihadapi PM?


Wanita yang menjadi fokus kontroversi ini mendapat wang tetapi mana kah Pusat Penyelidikan Kebangsaan yang dia berjanji untuk membinanya? Sudahkah dia mula membinanya? Pada akhirnya, jika LTAT dipaksa membina Pusat tersebut dan membelanjakan lebih daripada RM100 juta,bererti LTAT akan membelanjakan lebih daripada RM260 juta.

Wahai bekas tentera sekalian! Para perajurit yang memperjudikan nyawa mereka untuk negara UMNO - saksikanlah bagaimana wang anda sedang digunakan oleh LTAT? Itulah sarang telur anda yang anda tahu. Itulah tabung wang simpanan anda yang anda sendiri kenal.

Sudahkah MINDEF membayar RM27 juta Awan Megah milik Raja Ropiaah, sebagai pendahuluan untuk membina Puspahanas bernilai RM100 juta?

Jika MIDEF telah membayar - maka Raja Ropiaah mendapat RM27 juta lagi sebagai tambahan! wow- sistem UMNO yang terbaik di dunia! - Mohd.Ariff Sabri bin Hj. Abdul Aziz. @ Sakmongkol AK47 blogspot


Aku nak tengok apa reaksi,Mohd Ali Baharom,Presiden Veteran Tentera Melayu (PVTM) a.k.a "kaki tonggek punggong", yang buat demonstrasi "senaman punggung" di depan rumah Ambiga tempoh hari...  Najib Razak, Zahid Hamidi guna wang pencen tentera untuk tutup mulut Deepak...

Pada 30 November 2012, Dato’ Seri Zahid Hamidi mengumumkan kepada wartawan dan Perhimpunan Agong Umno bahawa beliau akan menjawab dan mematahkan tuduhan Deepak yang mengaitkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak dengan pelbagai salahlaku.


Malangnya, keesokan harinya, pada 1 Disember 2012 beliau tidak mengotakan janjinya itu. Tuduhan-tuduhan Deepak kekal tidak dijawab oleh pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Saya beranggapan itu strategi Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Dato’ Seri Zahid Hamidi – iaitu untuk tidak mengendahkan tuduhan-tuduhan tersebut atas alasan ia tuduhan liar tanpa bukti.

Sehingga saat itu pun, rakyat masih samar-samar mengenai bukti yang dikemukakan oleh Deepak, apatah lagi keterlibatan Deepak dengan keluarga Dato’ Seri Najib Tun Razak menimbulkan tanda tanya mengenai motif dan kredibiliti beliau.

Oleh sebab itu, KEADILAN tidak memberi sebarang reaksi mengenai tuduhan-tuduhan tersebut, kecualilah menuntut agar ia disiasat segera.

Ternyata anggapan saya itu tidak tepat. Tuduhan-tuduhan yang dibuat oleh Deepak dipandang serius dan dibuktikan benar-benar mencemaskan Dato’ Seri Najib Tun Razak, sehingga tugas untuk menyelesaikan kemelut ini diserahkan kepada Dato’ Seri Zahid Hamidi.

Walaupun awalnya Dato’ Seri Zahid Hamidi mengelak dari memberi jawapan, jalan penyelesaian yang beliau laksanakan mengikut perintah Dato’ Seri Najib Tun Razak akhirnya terbongkar kepada umum pada 27 Disember 2012.

Urusniaga mengejut melibatkan pembayaran RM30 juta untuk membeli 80% saham terbitan Astacanggih dan RM130 juta untuk membeli 200 ekar tanah dari Awan Megah Sdn Bhd adalah satu salahguna kuasa oleh Dato’ Seri Zahid Hamidi dan Dato’ Seri Najib Tun Razak bertujuan untuk menutup mulut Deepak dan menyelesaikan skandal ini yang kian merebak.


Urusniaga ini akan dibiayai sepenuhnya oleh Bakti Wira Development Sdn Bhd, sebuah syarikat pelaburan hartanah yang dimiliki sepenuhnya oleh Boustead Holdings Berhad, milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Modal dan aktiviti Boustead Holdings Berhad banyak bergantung kepada caruman dari potongan gaji anggota tentera yang disalurkan melalui LTAT. Sebagai menteri yang bertanggungjawab memikul amanah ini, Dato’ Seri Zahid Hamidi haruslah berhati-hati dalam memastikan pelaburan yang dibuat oleh Bakti Wira Development Sdn Bhd adalah pelaburan yang terbaik untuk kepentingan anggota tentera.

Sebab itu, sekiranya urusniaga ini diteliti, ia sudah tentu tidak menepati apa-apa garis panduan pelaburan baik berdasarkan perkara-perkara berikut:

1. Astacanggih adalah sebuah syarikat yang tidak mempunyai aset mahupun rekod perniagaan yang baik. Semakan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menunjukkan ia tidak pernah pun memfailkan penyata kewangannya. Selain modal berbayar sebanyak RM20 juta, syarikat ini dibebankan dengan hutang sebanyak RM98 juta dari Kuwait Finance House (mengikut rekod SSM);

2. Nilaian RM30 juta bagi 80% saham terbitan Astacanggih itu tidak ada asas. Kenyataan Boustead Holdings Berhad bahawa nilaian RM30 juta itu dicapai atas persetujuan bersama pembeli dan penjual membuktikan bahawa urusniaga ini dibuat berdasarkan pertimbangan politik, bukan pertimbangan pelaburan komersil;

3. Pembayaran RM130 juta terhadap 200 ekar tanah yang statusnya masih belum dipindahmilik kepada Awan Megah Sdn Bhd bermakna Dato’ Seri Zahid Hamidi mengambil wang sebanyak RM130 juta dari caruman anggota tentera untuk membayar syarikat milik seorang pimpinan Umno tanpa ada sebarang pertukaran aset, kerana tanah 200 ekar itu masih belum dipindahmilik kepada Awan Megah Sdn Bhd;

4. Nilaian RM130 juta bagi 200 ekar tanah tersebut juga dibuat tanpa menggunakan penilaian bebas, semata-mata atas dasar persetujuan yang dicapai di antara penjual dan pembeli;

5. Pengumuman rasmi Boustead Holdings Berhad kepada Bursa Malaysia memberi alasan bahawa pembelian tanah itu bertepatan dengan bank tanah sedia ada milik anak syarikat Boustead (iaitu Jendela Hikmat Sdn Bhd) di kawasan berhampiran (rujuk perenggan 4 pengumuman). Walau bagaimana pun, semakan rekod menunjukkan tanah seluas 236 hektar yang dipindahmilikkan kepada Jendela Hikmat Sdn Bhd dinilai pada RM230 juta pada akhir tahun 2005 (rujuk laporan akhbar Utusan Malaysia yang disertakan bersama);

6. Ini bermakna tanah sekitar kawasan yang sudah dimiliki oleh Boustead Holdings Berhad dinilai sekitar RM390,000 seekar, berbanding urusniaga terkini melibatkan Awan Megah yang membayar RM650,000 seekar ke atas tanah yang statusnya belum dipindahmilik.

Jelas bahawa urusniaga ini bukanlah urusniaga yang lulus pertimbangan komersial dan panduan pelaburan LTAT.

Saya hanya boleh simpulkan bahawa urusniaga ini dibuat semata-mata untuk menutup mulut Deepak dan memadamkan skandal ini. Makanya, tindakan tidak berwaspada Dato’ Seri Zahid Hamidi yang menyalahgunakan kuasanya dengan mengarahkan LTAT membayar RM160 juta mengesahkan bahawa dakwaan Deepak itu benar, sehingga mencemaskan Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Oleh itu, saya akan mula meneliti dan mendedahkan pembayaran yang dibuat oleh Deepak terhadap pihak tertentu yang dikaitkan dengan Dato’ Seri Najib Tun Razak, memandangkan sudah jelas bahawa dakwaan Deepak itu ada kredibiliti dan kebenarannya.

KEADILAN akan mengadakan sidang media pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat minggu depan jam 11 pagi mengenai pendedahan ini. - RAFIZI RAMLI,keadilandaily

Rafizi nak bawa bekas tentera ‘serbu’ syarikat bayar kepada Deepak isnin depan

 

 No PUSPAHANAS, But Raja Ropiaah has 'sapued' RM21million cash...

First we must ask- where is the RM100 million Defence Center? If there is none- how could MINDEF transfer title over the 3 lots of land totaling 223.33 acres to Raja Ropiaah? We must assume she has title to transfer. Otherwise she could not have entered into agreement with Deepak Jaikishan to sell him 200 acres and sold one lot to Guppyunit Sdn Bhd.

Raja Ropiaah does not only receive RM 13 million from Deepak. She was paid RM 13 million and RM 8 million in political contributions. That’s 21 million.

Deepak spent RM7 million on legal fees and RM2 million in miscellaneous. He did spend RM30million. RM9 million kira burnt until LTAT gave back RM30 million. But Ropiaah has sapued RM21million cash. From Deepak.

Raja Ropiaah, owner of Awan Megah which has legal title over 223.33 acres of land belonging to MINDEF, which is supposed to build the RM100 million Research Center got the following amount:-


1.      RM13 million cash from Deepak
2.      RM 8 million cash for political contributions passed on to her.
3.      RM 2 million cash from Guppyunit Sdn Bhd.
4.      RM16million OD facility from Guppy Unit
5.      Now- RM130 million for 220 acres of land originally belonging to MINDEF. MINDEF buys its own land back for RM130 million.

Why would LTAT be stupid enough to buy a messed up company for RM30million, unless it was meant to silence Deepak Jaikishan? 


Why would LTAT pay RM130 million for the land which it originally owned? LTAT spent RM160 million in one day to get rid of a problem for PM?

The woman in the center of this controversy- got money but where is the National Research Centre she promised to build? Has she started building it? At the end of the day, if LTAT steps in and builds the Center- and spend more than RM100 million, LTAT would be spending more than RM260 million.
 

Ex-servicemen!  Perajurit yang memperjudikan nyawa untuk negara UMNO- See how your money is being used by LTAT? That’s your egg nest you know.
 

Has MINDEF paid out RM27 million to Raja Ropiaah's Awan Megah as advance to build the RM100 million Puspahanas? 

If they have- then she gets another RM27 million!. wow- UMNO system, best in the world!- Mohd.Ariff Sabri bin Hj. Abdul Aziz.@sakmongkol AK47 blogspot

 

PKR to block Deepak’s land deal through S’gor govt...

PKR, through the Selangor government, will block the RM130 million land deal  between Lembaga Angakatan Tentera (LTAT)-linked company Bakti Wira Development Sdn Bhd and a Wanita Umno leader’s companyPKR strategic director Rafizi Ramli says as long as Pakatan Rakyat is holding Selangor, it will not allow the RM130 million land deal to go through. 

PKR strategic director Rafizi Ramli said the deal that involved some 200 acres of land in Bukit Raja, Selangor, came under final purview of the state government as it required transferring of titles.

In a filing with Bursa Malaysia two days ago, Bakti Wira, a wholly-owned unit of Boustead Holdings Berhad, signed an agreement with Awan Megah, a vehicle company of Selangor Wanita Umno chief Raja Roppiaah Abdullah to acquire the freehold land at the said price.

This followed after carpet businessman Deepak Jaikishan’s company Astacanggih Sdn Bhd dropped a lawsuit against Awan Megah without clear reasons given.

Boustead subsequently agreed to purchase 80% stake in Astacanggih for RM30 million from the businessman who recently made a series of exposes on Prime Minister Najib Tun Razak’s family.

“So long as Pakatan Rakyat holds Selangor, we would not allow the deal to go through. I would talk to the Selangor government next week. We would frustrate the deal,” Rafizi told a press conference today.

He said the deal did not make business sense and the sudden decision to acquire Deepak’s company only proved that the latter’s allegations were true.

Elaborating, he pointed out that Astacanggih did not have any assets besides the RM20 million shares, which was again shortchanged by its RM98 million debt with Kuwait Finance House.

“The RM30 million premium paid to Deepak was too high, for sure there was no independent valuation done. The only explanation is that it arose out of a willing seller and willing buyer basis. This means the transaction was made out of political considerations,” he said.

“By fair sense and fair logic, unless the allegations made by Deepak carry truth and velocity, Najib wouldn’t have reacted in that way. Because by an open transaction, it would open the duo to public scrutiny,” he added.

Rafizi suspected that Najib had tasked Defense Minister Zahid Hamidi with handling the case as the latter’s ministry oversees the LTAT, which owned the acquirer company indirectly.

The PKR leader also pointed out that the transaction was a clear act of abuse of power as Zahid had allowed some RM160 million of pensioners’ money to be put at risk.

This was because Boustead’s capitals and activities were dependent on armed forces servicemen’s contributions, he explained.

“It’s ridiculous, because you already lost RM230 million to the cow rearing project, now you want to lose another RM160 million,” he said.

‘Why on earth would you do that?’

On the plot of land in Bukit Raja, Rafizi echoed Deepak’s statement yesterday that Boustead was virtually buying a land which had yet to be transferred from the government’s account to Awan Megah.

The 200-acre of land originally belonged to the government and was supposed to be transferred to Awan Canggih in exchange for the privatisation deal.

However, the Selangor government had never approved the transfer of land title.

Meanwhile, Rafizi also claimed that Boustead via another subsidiary company Jendela Hikmat Sdn Bhd had acquired an adjacent plot of land for RM230 million in 2005.

He said this meant that Boustead last bought a plot of land around that area at RM390,000 per acre and now it wanted to acquire the one from Awan Megah at RM650,000 per acre.

“So far I have not met any land that can appreciate twice the value just by being idle.

“Why would you want to add your land bank since you did not develop the land (which you already own), unless it is cheaper. Why on earth would you do that?” he asked.-FMT


cheers.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.