`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!

Monday, February 22, 2021

‘Pak belang’ dipercayai serang lembu peneroka akhirnya ditangkap

 

Pemeriksaan mendapati harimau itu tercedera kerana terdapat tiga kesan tembakan pada bahagian kaki belakangnya, dipercayai akibat perbuatan pihak tidak bertanggungjawab. (Gambar Perhilitan)

KUALA TERENGGANU: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Terengganu berjaya menangkap seekor harimau belang jantan, di ladang sawit Felda Kerteh 3, dekat Dungun hari ini.

Operasi memburu “pak belang” selama empat jam bermula 8 pagi tadi, diketuai Pusat Penyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC), Sungkai, Perak dengan kerjasama 15 anggota PERHILITAN Dungun dan Kemaman.

Penolong Pegawai Hidupan Liar Kanan NWRC Nik Mohd Zamani Awang berkata, harimau jantan dianggarkan berusia 14 hingga 16 tahun dengan berat lebih 160kg itu, berjaya ditangkap hasil tembakan ubat pelali.

“Hasil pemeriksaan mendapati harimau tersebut telah tercedera kerana terdapat tiga kesan tembakan pada bahagian kaki belakangnya, dipercayai akibat perbuatan pihak tidak bertanggungjawab. Harimau ini akan dipindahkan ke NWRC, Sungkai untuk rawatan dan pemantauan lanjut,” katanya ketika dihubungi pemberita.

Harimau itu dijumpai pada jarak 3km dari lokasi ia ditemui penduduk, dipercayai keletihan akibat kecederaan yang dialami.

Terdahulu, dua video harimau yang cedera dengan durasi 29 saat dan 54 saat, tular di laman sosial dipercayai dirakam oleh pekerja ladang warga Indonesia, ketika terserempak dengan haiwan tersebut.

Sementara itu, Pengarah PERHILITAN Terengganu Abdul Malek Mohd Yusof ketika dihubungi Bernama, tidak menolak kemungkinan harimau belang itu adalah haiwan sama yang sering menyerang lembu yang diternak peneroka Felda Kerteh 3 dan Kerteh 4, sebelum ini.

“Tangkapan itu diharap dapat meredakan kebimbangan penduduk di kawasan Felda tersebut yang sangat gusarkan keselamatan mereka akibat serangan harimau yang semakin kerap sejak akhir tahun lepas,” katanya. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.