`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!





Tuesday, March 31, 2015

Harga petrol, diesel kekal, RON97 dikenakan GST

Harga petrol dan diesel tidak berubah tetapi harga petrol RON97 tidak dikecualikan GST. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Mac, 2015.Harga petrol dan diesel tidak berubah tetapi harga petrol RON97 tidak dikecualikan GST. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Mac, 2015.Menjelang pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) esok, harga runcit petrol RON95 dan RON97, serta diesel, bagi bulan April akan kekal.
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengumumkan malam ini harga RON95 dan diesel akan kekal pada RM1.95 seliter dan RON97 RM2.25 seliter.
Kementerian itu juga mengumumkan, harga petrol RON97 tidak dikecualikan GST.
- TMI

Caught on Camera - stealing in a Jewellery store (VIDEO)

Caught on Camera - stealing in a Jewellery storeCaught on Camera - stealing in a Jewellery store
Posted by Kolly TALK on Tuesday, June 3, 2014


Caught on Camera - stealing in a Jewellery store

Ron95 rm1.95 seliter, diesel rm1.95 & ron97 rm2.25 harga bermula tengah mlm ini.GST dimulakan 1/4/15.

Image result for petrol harga

Ron95 rm1.95 seliter, 
diesel rm1.95 
& ron97 rm2.25 
harga bermula tengah mlm ini.GST dimulakan 1/4/15.

FORUM: Pro dan Kontra Hudud Kelantan (LIVE)


Panelis:
1. YB Liew Chin Tong (Ahli parlimen Kluang & ahli jawatankuasa pusat DAP)
2. Khalid Jaafar (pengarah eksekutif, Institut Kajian Dasar (IKD) & ahli majlis jawatankuasa PKR)
3. Muhammad Faiz Datuk Fadzil Noor (pengerusi Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi PAS Negeri Sembilan)
4. Ustaz Wan Ji Wan Husin (pendakwah bebas)

Moderator: Eekmal Ahmad

Anjuran: Jalan Telawi Dotcom dengan kerjasama Malaysiakini

Selamat Menyambut GST


Menjelang esok, 1 April mana GST mula diperkenalkan di negara kita,  media sosial mula dipenuhi dengan pelbagai jenaka dan gurauan berkenaan cukai baru itu.

Ia mungkin dapat menghiburkan mereka yang resah memikirkan kemungkinan apa barang dan perkhidmatan yang bakal meningkat harganya serta kerisauan lebih banyak wang bakal dibelanjakan mulai bulan ini. 

Sehingga ini, di sebalik pelbagai dakwaan mengenai beberapa kenaikan kos yang dialami oleh pengguna, pihak kerajaan nampaknya masih bertungkus-lumus memberi penerangan mengenai apa barang dan perkhidmatan yang baik, yang turun atau yang tidak berubah harganya.

Menjelang esok, tak perlu resah-resah dan rehatkanlah minda buat seketika. Marilah berhibur dengan kreativiti rakyat Malaysia mengenai GST ini. (SH 31/03/2015)

Ucapan selamat daripada Najib...

Najib dengan Mahathir...

Mempertahankan GST...

GST juga menjadi modal untuk ucapan...

GST Versi MLM

Image result for GST

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 MARCH 2015

GST Versi MLM

Bhai/DeeDee semua...

Okeh.. selamat menyambut April Fool... Hahaha..... 1 April 2015 esok sepatutnya disambut dengan mengadakan satu Hartal ... tapi yer la... orang Malaysia nih semuanyer jenis hangat-hangat taik "Din Ayam" ja.... hahaha..

So sempena kenaikan harga petrol mulai 12 tengah malam nih beserta dengan kenaikan segala macam mak nenek harga barang dan perkhidmatan disebabkan GST... maka dengan ini gua nak hiburkan lu orang dengan satu artikel yang bertajuk .... "GST versi MLM" .... Hahaha

MLM lebih glamer dikenali sebagai Meniaga Larut Malam .... atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai Multi Level Marketing.,... perniagaan berbilang paras.... Okeh... mari kita mulakan.... lu orang baca betul-betul ngan akai yang ader aaaa....

Ini flow dier...

- Pembekal barangan mentah (susu, lemak, koko) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga bahan mentah
- Pengilang yang proses bahan mentah (Nestle) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga produk siap
- Penyedia khidmat pengangkutan (TiongNam Logistik) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan pengangkutan
- Perkhidmatan pergudangan (Warehouse) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan
- Pemborong (Wholeseller) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan
- Pasaraya Besar (Giant/Tesco/Mydin/Aeon) : akan caj 6% GST = terpaksa kurangkan mutu perkhidmatan (masuk tandas mungkin kena bayar)

Harga Milo akan naik berapa aaa????

Jadi.....

Jadi saper kata caj GST 6% tue kena sekali ja??? Kalu kena skali ja... mesti hanya kena kat pembekal barang mentah ja..... Inilah dier MLM thorbaek dalam GST.... Hahahaha... Memang semua pihak kena...

Oopps... ader satu lagi ....

Katakan kiter beli Milo kat Kedai Runcit Mamu Kutty...... ader caj 6% GST kat situ pasai Mamu Kutty punya kedai runcit perlu ader nombor GST dan berdaftar...... tapi tetiba.... Mamu Kutty pon pandai gak ngelat... dier buat dua syarikat.... Ader yang masuk satu syarikat punya akaun... dan ader yang masuk satu syarikat lagi punya akaun... walaupun 1 kedai runcit ja....

Dan dua-dua akaun tue hanya cecah RM496 ribu jer setahun setiap satu.... Kiter tau Mamu Kutty caj 6% tue daripada pelanggan dier... tapi disebabkan tak cecah syarat wajib kena GST.... makanyer Mamu Kutty tak perlu la bayar kepada Kastam duit kutipan GST tue..... (aper lu ingat Mamu tak pandai ka???)

So..... Kerajaan Malaysia melalui Kastam tak dapat nak kutip GST sebanyak 6% tue daripada Mamu Kutty.... dan takder la hasil kepada Kerajaan Malaysia..... persoalannyer... Aderkah Mamu Kutty kena pulangkan balik duit yang dier dah kutip melalui caj GST tue yang memang dier takder kena bayar kat Kastam.... Kalo dier tak pulangkan balik... so dier la yang untung rembat duit tue....

Hahaha.....

Nampak sangat la ader pihak yang akan buat magik camnie nanti... percayala..... Hahaha....

Tambah lagi syarikat yang berstatus Enterprise..... semua boleh ngelat... aper susah... bukak la nama dua tiga kompeni... tapi satu kedai ja..... Hahaha

Cukai nih memang la bagoosh untuk Kerajaan... tapi yang kena taji cukup-cukup aderlah rakyat.... Kalo dengan GST nih pon jalanraya masih lagi lubang sana lubang sini.... malah masih lagi jalan tanah merah atau jalan balak.... memang macam bangsat la Kerajaan Malaysia camtue....

Aper-aper pon... selamat kena April Fool ngan Kerajaan Malaysia.... Hahaha
-cipantapirtenuk

ESCAPE TO PERTH PRE-PLANNED? : AG yet to move on Sirul extradition - why the delay

ESCAPE TO PERTH PRE-PLANNED? : AG yet to move on Sirul extradition - why the delay
The Attorney-General’s Chambers is yet to initiate any request in Australia for the extradition of convicted murderer and former police special commando officer Sirul Azhar Umar.
This is despite Sirul Azhar, who has been convicted with murdering Mongolian Altantuya Shaariibuu along with Chief Inspector Azilah Hadri, had been detained by the Australian authorities since Jan 22.
Sirul had, a day earlier, been placed under the ‘red notice’ of Interpol by the Malaysian police.
This latest development was confirmed with Malaysiakini yesterday by Sirul's lawyer in Malaysia, Hasnal Rezua Merican
"As far as we know, the AG’s Chambers has yet to commence any extradition request with Canberra," Hasnal (right) said.
The Malaysian lawyers representing Sirul have also appointed an Australian lawyer to represent Sirul in that country.
The lawyer appointed is Matthew Gollan, who is with the firm of Wentworth Chambers. Gollan will represent Sirul in Sydney, Hasnal added.
If an extradition request is filed, an application will have to be made for Sirul to appear before a magistrate in Australia for the extradition request to be heard.
It is learnt that Sirul has yet to be brought before the magistrate’s court.
Previously, it was reported that Sirul had threatened to “reveal all” to the Australian media.
Azilah and Sirul were found guilty of the murder of Altantuya by the Federal Court, following an appeal by the AG’s Chambers, after the Court of Appeal acquitted them in 2013. - M'kini

New Penang mayor eager to serve her city

Patahiyah Ismail pledges to deliver efficient services based on a result-orientated administration in the new Island City of Penang.
Patahiyah-Ismai_penang_600GOERGE TOWN: Penang Island City Council (MBPP) Mayor Patahiyah Ismail has pledged to deliver efficient services based on a result-orientated administration now that the island’s city status would bring stronger challenges and heavier responsibilities.
She attributed part of the state’s success at attaining city status to the commitment of the former Penang Island Municipal Council (MPPP) workers.
“We must strive to overcome the challenges to succeed by improving and delivering quality and efficient management and services,” she said in her maiden speech as mayor at the City Hall in Esplanade here today.
Patahiyah earlier received her appointment letter as MBPP mayor from Governor Abdul Rahman Abbas at his official residence in Seri Mutiara.
She also received a ‘cokmar’ representing the power of the office and ‘kalung’, the chain of the office, which represented the power of the mayor.
The Yang di-Pertuan Agung Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah gave a royal consent on March 10 to declare the whole of Penang Island a city.
The Agong’s royal decree was handed over to Abdul Rahman this morning by the secretary-general of the Urban Well- Being, Housing and Local Government Ministry, Arpah Abdul Razak.
With the declaration, George Town, which sits on the northern tip of the island, has regained its lost city status after 41 years.
With the elevation, MPPP as well was upgraded to MBPP.
Penang’s capital, George Town was once given city status by a Royal Charter from Queen Elizabeth II on January 1, 1957. However it lost the status in 1974 when the city council was merged with the Penang Rural District Council to establish the Local Government Management Board to govern the whole island.
With the federal enactment of the Local Government Act 1976, the board was replaced with MPPP.
The application of city status for the island was submitted in January 2010 and was approved by the Federal Cabinet last November.
Chief Minister Lim Guan Eng said on March 24 that the Agong in his royal decree had declared Penang Island be a city on January 1, 2015.
To commemorate this new status, a series of events have been lined up between March 31 and April 26 apart from City Day celebrations on Saturday, April 4.
MBPP’s jurisdiction encompasses a 305 sq km acreage.
It will set up four new departments to handle landscaping, heritage, enforcement and solid waste management as well as public cleanliness.
Apart from Penang Island, there are 12 other cities in the country, with the biggest being the federal capital, Kuala Lumpur.
Other cities are Alor Setar, Ipoh, Petaling Jaya, Shah Alam, Malacca City, Johor Baru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu, Miri and Kuching.

Minister denies quitting after Facebook hacked

Certain quarters have falsified his Facebook account to give the impression he will resign following increase in petrol prices, which is reported to be untrue.
Hasan Malek
KUALA PILAH: Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Hasan Malek denied a Facebook report today that he was stepping down following a false report on the increase in petrol prices tomorrow.
Hasan claimed certain quarters had falsified his Facebook account, and had put in the entry that he would resign if the prices of petrol (RON95, RON97 and diesel) go up on April 1.
“The report is false and I deeply regret it. This is something very sad as the social media facility is being abused. I deeply regret that it is aimed at raising restlessness among the people.
“I don’t need to be asked by anybody to resign. I am ready to withdraw if I don’t get the trust of the leadership.
“I hope the people can evaluate and do not believe the report,” he told reporters after a ceremony to hand over aid to the Village Development and Security Committees in the Kuala Pilah parliamentary constituency here, today.
The Facebook entry in question read:
“Datuk Seri Hasan Malek gives his assurance there would be no hike in the prices of petrol and diesel soon, despite a slight increase of the fuels in the market.
“Currently, the retail price of RON95 stays at RM1.95 a litre, RON97 at R2.25 a litre while diesel at RM1.95 a litre. If the false report is true, I, readily resign from my post as KPDNKK minister, effective immediately, without prejudice, in the interest of the people”.
Hasan said his role as minister had somewhat been tarnished by the perception and views of the public, due to the report.
“I strongly state that the report is false and is a defamation aimed at triggering tension among the people in the country.
“I have enough proof to state that these are the deeds of irresponsible quarters with bad intentions. The ministry and I will take legal action on these disseminators of slander,” he said.
Hasan said a police report had been lodged at the Precinct 7 Police Station in Putrajaya this morning and a complaint lodged with the Communications and Multimedia Commission.
“So, I urge that the matter be promptly investigated and acted on,” he said.
– BERNAMA

Landmark decision due tomorrow in Hindraf’s lawsuit

The potential of it creating a legal revolution is itself a great success, says Waythamoorthy.
hindraf british
KUALA LUMPUR: Tomorrow, April 1, the London High Court will decide whether or not to strike out an unprecedented class action lawsuit commenced by a group of descendants of indentured labourers of Indian origin led by the Hindu Action Rights Force (HINDRAF) against the Government of the United Kingdom.
The claimants, led by Hindraf Chairman P Waythamoorthy, claim that the indentured labourers brought by the British to Malaya during colonial rule were British citizens to whom the UK Government owed a duty of care.
It alleges that the Government was negligent in failing to make sufficient provision for their well-being, resulting in their descendants, the Indian community in Malaysia, remaining a “permanently colonized community”.
The Crown has applied to have the case struck out or alternatively to have summary judgment entered in its favour.
Acting for the Crown, Martin Chamberlain, QC admitted that the claim was novel, “involving the complexity in sequential action by the Crown leading to the drawing up of the constitution.”
He also agreed that, if allowed to continue, the case would create a legal revolution by expanding the Crown’s duty of care in common law.
He, however, argued that there could be no such duty owed because in formulating the Malayan Constitution, the Queen was not acting on behalf of the Indian community but purely in the exercise of her statutory duties.
Represented by Joel Bennathan, QC, Hindraf argued that neither novelty nor the potential to expand the law constituted sufficient basis to strike out the claim without the matter going to trial. He said that the common law ought to develop as community evolves.
Submitting volumes of declassified documents to show the existence of a duty of care by the British Government towards Malayan Indians in 1957, he argued that Britain could not avoid liability towards the hundreds of thousands of people whom they shipped to Malaya.
He contended the breach of duty resulted in the entrenchment of an apartheid kind of law in the Malayan Constitution which amounted to a violation of human rights, and left more than 800,000 Indians displaced and another 300,000 stateless.
The breach of duty was also reflected in disproportionate efforts expended in seeking to safeguard British commercial and military interests at the expense of the rights of the claimants’ ethnic group, he added.
Anticipating that the decision may not be favourable, Waythamoorthy said in a statement today, “From the beginning of this case we have always said that we can never guarantee any success but we would seek justice for our forefathers in the British court by holding them liable for their negligence.”
“As an Indian of Malaysian origin I am proud to say the fact that this case is recognized as a novel action and the potential of it creating a legal revolution in the history of the British legal system itself is a great success,” he added.
The case is being heard before Judge Nicholas Blake, QC.

Hadi Sanggup Percaya Bohong UMNO Walaupun PR Pecah

Perdebatan YB Mahfuz Omar di Parlimen bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir membuktikan UMNO telah berbohong dalam isu hudud. 

Pimpinan kerajaan Kelantan, Mat Yaakob dan Nik Amar, telah mempercayai bulat2 janji Najib dan Jamil Khir untuk meminda Akta 355.


Setelah pembohongan terbuka UMNO ini pun Presiden PAS masih terus berdegil dan hendakkan pembentangan "Rang Undang2 Persendirian" (PMB) yang membolehkan "hudud" dilaksanakan.

PINDAAN AKTA 355 BUKAN UNTUK SEMUA HUDUD

Sekiranya Private Members Bill yang Haji Hadi hendak bentang di Parlimen bagi pemindaan Akta 355 berjaya sekalipun, hanya undang2 sebat sahaja yang boleh dilaksanakan.

Hukuman2 hudud yang lain seperti pancung, rejam, salib dan potong tangan masih tidak boleh dilaksanakan.

Itu pun khabarnya hanya 39 sebatan sahaja yang boleh dilaksanakan tak sampai 100 yang disebut dalam Al Quran.

Maka, untuk ini Haji Hadi sanggup memecah belahakan Pakatan Rakyat.

Nampak sangat agenda hudud ni hanya untuk pecah belahkan Pakatan Rakyat bukan untuk perlaksanaan hukum Allah SWT

KESAN PAS DITENDANG DARI PAKATAN RAKYAT

Kalau PAS terkeluar dari kerajaan negeri Selangor dan Penang, maka semua wakil2 rakyat PAS akan hilang peruntukan DUN dan besar kemungkinan terpaksa mencari sumber sendiri.
Pakatan Rakyat masih boleh berdiri di Selangor dengan formula:
Dap : 15
PKR : 13
PAS : 2

Bersamaan 30 kerusi.


Di Penang formulanya adalah DAP 19 + PKR 11 = 30 kerusi dari 40

ADUN2 PAS yg 13 lagi terpaksa berpindah ke kerusi pembangkang dan exco2 pas kena letak jawatan.

Semua wakil2 PAS dlm majlis daerah, glc, jkkk, penghulu, pembantu2 exco dsbnya hariz meletak jawatan.

Takpa kalah yg penting wala.

TULANG BESI

KOLEKSI GAMBAR BANJIR KILAT MELANDA SUBANG JAYA.





Hujan yang turun dengan lebatnya untuk beberapa jam mengakibat sebahagian Subang Jaya dilanda banjir kilat yang teruk. Kawasan yang teruk terjejas ialah USJ 1 hingga USJ 14 ...

GST: Penjawat awam, golongan berpendapatan rendah paling teruk terjejas

 oleh Alyaa Alhadjri

SEKILAS PANDANG: Penjawat awam dan mereka berpendapatan rendah adalah golongan yang akan paling teruk terjejas berikutan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan. Kos sara hidup diramalkan akan meningkat, dan pada masa sama tiada berita berhubung perancangan untuk menaikkan gaji bagi membantu mereka menghadapinya.

Kita boleh memanggilnya sebagai situasi “catch-22” atau apa sahaja, yang pasti ia tidak akan mengubah keadaan semasa.

Letaklah apa sahaja nama namun hakikatnya, kesatuan pengguna sudah secara konsisten mendesak agar paras gaji minima dinaikkan. Namun kerajaan (serta majikan swasta) menekankan bahawa mereka “tidak mampu” meningkatkannya berbanding nilai semasa; iaitu RM900 (semenanjung Malaysia) dan RM800 di Sabah dan Sarawak.
Dengan pelaksanaan GST sebanyak 6 peratus, Berita Harian pada 29 lalu memetik Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Khalid Atan sebagai berkata, kadar gaji minima pada masa ini “tidak lagi relevan” dan perlu dinaikkan kepada RM1,200 bagi seluruh negara.

Selain gaji minima yang lebih tinggi, Khalid juga menggesa agar setiap pekerja di sektor swasta dibayar tambahan RM300 sebagai elaun sara hidup.

Gesaan Khalid itu sejajar dengan cadangan yang dibuat Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Perkhidmatan Awam Azih Muda.

Azih dilaporkan berkata, kebanyakan 1.5juta penjawat awam masih hidup di bawah paras kemiskinan, memandangkan mereka masih menerim pendapatan minimum RM805 sebulan.

Jumlah itu tidak termasuk pekerja kontrak kerajaan, yang kebanyakannya tidak mendapat perlindungan kewangan melalui sumbangan dalam KWSP.

Walaupun kerajaan dijangka mendapat tambahan hasil berjumlah RM23.3 bilion daripada GST, ia berkemungkinan besar tidak mampu memberikan gaji minima yang lebih tinggi, sekurang-kurangnya tidak buat waktu terdekat ini.

Apatah lagi selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membetangkan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2014) di Parlimen minggu lalu untuk memohon tambahan belanjawan RM2.2 bilion, walaupun telah membuat semakan dengan mengurangkan belanjawan awal tahun ini.

Selaku Menteri Kewangan, Najib telah membuat permintaan itu, walaupun tambahan belanjawan berjumlah RM4.1 bilion telah pun diluluskan Parlimen Jun tahun lalu – menjadikan jumlah keseluruhan belanjawan persekutuan kepada RM270.3 bilion.

Selain kerisauan yang sah berhubung pengurusan dana oleh kerajaan, pihak yang mengkritik GST juga telah membangkitkan soal utama yang belum diselesaikan, walaupun sistem tersebut dikatakan lebih telus berbanding sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sedia ada. Masalah itu adalah betapa cukai pendapatan peribadi hanyalah menjadi penyumbang kecil kepada perolehan kerajaan.
Pengarah Eksekutif Institut Rakyat Yin Shao Loong dalam satu kenyataan baru-baru ini berkata, GST selaku mekanisme fiskal memerlukan justifikasi fiskal untuk pelaksanaannya – serta disokong dengan komitmen untuk mengamalkan disiplin fiskal dalam menguruskan perbelanjaan kerajaan.

“Di sini kita ada hujah yang mengatakan bahawa cukai pendapatan semasa di Malaysia adalah terlalu kecil (11 peratus bagi syarikat berdaftar dan 14.8 peratus bagi pekerja, setakat 2013).

“Pekerja yang berpendapatan di bawah RM5,000 sebulan dikecualikan daripada cukai pendapatan, dan ini meliputi majoriti rakyat Malaysia,” katanya.

Ketika ini, hanya 1.7 juta rakyat Malaysia - daripada anggaran 12 juta tenaga kerja – yang mempunyai pendapatan yang memerlukan mereka mebayar cukai pendapatan.

Dari satu sisi, ia menjadi hujah pelaksanaan GST, bagi meluaskan cakupan cukai melangkaui 1.7 juta yang layak, seterusnya menambahkan perolehan kerajaan.

Tetapi hakikatnya, walaupun ia mampu menambah hasil kerajaan dan mencukai lebih ramai melalui cukai penggunaan, ia akan menyebabkan golongan berpendapatan rendah terpaksa berhadapan kos sara hidup yang lebih tinggi.

“Gaji warga Malaysia pada masa ini adalah terlalu rendah untuk berhadapan cukai penggunaan tanpa risiko meningkatkan jurang ketidaksamaan dan mengehadkan perbelanjaan isi rumah,” kata Yin yang mengaitkan masalah itu dengan kegagalan dasar ekonomi BN selama ini.

“Bagaimana sebuah kerajaan yang baik dan wajar mengenakan cukai penggunaan kepada warganya, pada masa sama perbelanjaan hasil cukai dipenuhi skandal?” tegasnya.

Dinyatakan sebelum ini bahawa walaupun Malaysia yakin akan mencapai status negara maju pada tahun 2020, kerajaan masih meneruskan dasar yang menggalakkan industri berkemahiran rendah – dengan kebergantungan terhadap pekerja asing.

Melihat kepada keadaan semasa, kerajaan sudah pun berbelanja terlalu banyak untuk menimbangkan penangguhan GST – ditambah dengan pelancaran saat akhir video karaoke oleh Jabatan Kastam – serta melaungkan kebaikan sistem cukai baru yang ditambahbaik.

Tetapi, tindakan memaksa kerajaan (serta majikan swasta) menaikkan gaji boleh menyebabkan langkah pengurangan kos dalam bentuk lain – bukan dalam perbelanjaannya sendiri – namun barangkali dengan cara yang akan terus mengancam kebajikan pekerja dan standard kehidupan rakyat.

Kegagalan berbuat demikian pula akan menyebabkan golongan berpendapatan rendah yang sudah pun sedia terbeban, ditimpa lebih banyak kesukaran.

Makai ia membangkitkan persoalan, sama ada kerajaan benar-benar telah menimbang dan mengkaji secara terperinci tentang pelaksanaan GST ini sebelum ia mula diperkenalkan esok (1 April).

Jangan derhaka kepada Sultan, kata BN kepada Azmin

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali dinasihati pembangkang negeri untuk menunaikan tanggungjawabnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Mac, 2015.Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali dinasihati pembangkang negeri untuk menunaikan tanggungjawabnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Mac, 2015.
Barisan Nasional (BN) Selangor hari ini mendakwa Menteri Besar Mohamed Azmin Ali berbohong apabila menimbulkan isu perebutan aset tanah dalam penstrukturan air Selangor, yang sebahagiannya berada di Wilayah Persekutuan.
Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) pembangkang Selangor Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata, Azmin sengaja melengahkan kemajuan yang ingin dibawa Putrajaya dan mempunyai agenda peribadi seolah-olah sengaja mahu menderhaka kepada Sultan.
"Pembohongan Menteri Besar itu besar. Kerajaan negeri mahu berebutkan harta dan aset Wilayah Persekutuan dan sengaja melengahkan kemajuan yang ingin dibawa kerajaan persekutuan. Ini menjadi tanda tanya kepada kami.
Ahli DUN (Adun) BN-Batang Kali itu mendakwa, Azmin mula lupa dan ingkar dengan lafaz sumpahnya pada 23 September 2014, selepas kira-kira enam bulan lalu.
Nadzari berkata, antara isu yang menzalimi rakyat di bawah pentadbiran Azmin ialah penganiayaan terhadap penduduk Datum Jelatek, Lebuh Raya Bertingkat Kinrara-Damansara (Kidex), isu air yang masih tidak selesai, selain Langkah Kajang angkara Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Pelbagai penganiayaan kepada rakyat menjadi satu kezaliman yang jelas, khususnya sejak September lalu.
"Saya seru Menteri Besar segera insaf atas salah laku beliau dan menyahut titah Sultan kelmarin yang mahukan tumpuan diberi kepada soal pembangunan dan cabaran masa depan bagi merealisasikan aspirasi rakyat.
"Saya seru Menteri Besar jangan derhaka dengan lafaz yang dibuat dahulu, dan jangan derhaka kepada Sultan. Tunaikan amanah dipikul. Kasihani, dan jangan aniaya."
Beliau berkata, kerajaan BN di peringkat persekutuan sentiasa mahukan yang terbaik untuk rakyat Malaysia, termasuk penduduk Selangor.
"Kita sentiasa bersedia bekerjasama dengan kerajaan negeri tanpa diskriminasi."
Semalam, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air di negeri itu dimuktamadkan segera mengikut perjanjian utama yang ditandatangani kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan pada 12 September 2014
Azmin dalam sidang DUN pagi tadi mendakwa, Putrajaya mahu semua aset tanah yang menghubungkan jajaran paip air sepanjang 26,000km milik Selangor.
Katanya, Putrajaya sengaja menginginkan tanah itu kerana kedudukan kewangan mereka hampir muflis, dan mengaitkannya dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).
- TMI

Isu air: Pembangkang salahkan Azmin


Pembangkang Selangor mendakwa Menteri Besar, Azmin Ali sengaja melambat-lambatkan penstrukturan industri air di negeri itu.

Penyelaras DUN Pembangkang Selangor Mat Nazari Ahmad Dahlan mendakwa demikian dengan membangkitkan isu status tanah yang diuruskan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) di Semenyih dan Bukit Nanas.

"Pembohongan menteri besar dan kerajaan negeri semata-mata berebut harta dan aset Wilayah Persekutuan dan sengaja melengah-lengahkan kemajuan yang ingin dibawa kerajaan persekutuan menjadi tanda tanya kepada kami,” kata Mat Nazari.

Dalam sidang medianya di bangunan DUN hari ini, beliau mengulas kenyataan Azmin yang membantah hasrat kerajaan persekutuan untuk mengambil alih kesemua tanah milik syarikat konsesi.

Rancangan tersebut dimuatkan dalam syarat yang menurut Azmin baru dimasukkan dalam perjanjian utama antara kerajaan Selangor dan persekutuan bagi penstrukturan industri air.

Semakan semula oleh Pesuruhjaya Tanah mendapati kedua-dua aset itu milik kerajaan Persekutuan dan sah digunapakai dalam perjanjian pajakan yang bakal ditandatangani Pengurusan Aset Air Berhad dan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd.

Menurut Menteri Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, status bagi tanah di Bukit Nanas dan Semenyih itu bagaimanapun hanya akan ditentukan selepas perbincangan lanjut antara kedua-dua belah pihak. -Mkini

A wedding and two gatherings

Image result for Najib's daughters weddingImage result for Najib's daughters weddingImage result for Muhyiddin daughters weddingImage result for Muhyiddin daughters wedding

By Mariam Mokhtar
Malaysiakini
The Kita Lawan protest route from Sogo to the Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) is only a few kilometres long, but the contrast between the crowds at each end, typifies the great divide found in Najib Abdul Razak’s ‘1Malaysia’.
At the Sogo end, protesters in the Kita Lawan rally gathered, most wearing black. The policemen on stand-by were ready to pounce and arrest them if they ‘misbehaved’.
In stark contrast, the gathering at KLCC comprised the glitterati of Malaysian society and international guests. They had been invited to the wedding reception of Najib Abdul Razak’s daughter, Nooryana Najwa.
Najib and his wife, the self-styled First Lady of Malaysia (FLOM), and their guests were dressed in their best finery and bedecked in bling, Birkin and Manolo Blahniks. Nooryana’s marriage to the Kazakhstan citizen Daniyar Kessikbayev has both enraged and excited the rakyat. Policemen formed-up in three ranks to protect the ‘elites’, from the rakyat.
The demonstrators travelled to Sogo, by public transport, before walking to KLCC. They had gathered to demand the release of jailed opposition leader Anwar Ibrahim. They were outraged by the goods and services tax (GST), 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the rising cost of everyday items, and the current sweep on opposition politicians and social activists.
The Kita Lawan crowd came from all walks of life. Najib’s ‘1Malaysia’ was better represented at Sogo than at KLCC.
The KLCC elite were from the great and the not-so-good. They arrived at KLCC in chauffeured, air-conditioned comfort, along roads cleared by the police.
Guests rarely attend obscenely ostentatious Malay weddings merely for the company, the food or the atmosphere. One can hardly enjoy oneself in a hall of several hundred guests, all attempting to outdo one another in bling and fancy ‘baju’. The presence of royalty dampens the atmosphere, because protocol must be observed. By the time the bride and groom work their way around the ballroom to mix and mingle, they will have sore wrists.
The main thing on the minds of the wedding guests was curiosity. Meeting Nooryana and her groom was secondary. The overriding need was to see how the FLOM had arranged the no-expense-spared wedding of the decade. Leaked photos of the venue show that they were probably not disappointed.
Guests and the host families shared one nagging doubt. They feared that they might have to share the joyous occasion with the Kita Lawan protestors. They need not have worried. The inspector-general of police (IGP) performed admirably and is in line for another decoration and medal, to add to the several adorning his ample chest.
Underestimating the rakyat’s determination
At Sogo, the protesters were determined to continue the rally, despite the arrest of key Kita Lawan leaders. The IGP wrongly assumed that the protesters would act like headless chickens. Khalid Abu Bakar was wrong! He underestimated the rakyat’s determination. The rain and the IGP’s threats were not going to stop them.
The previous night, PAS deputy president Mohamad Sabu was arrested in a commando-style raid, with armed police wearing balaclavas, as he was having supper. The IGP probably believes Mat Sabu, as he is fondly known, to be as crafty as James Bond in evading capture.
In Kuala Lumpur, that same night, Hishamuddin Rais (left), the philosopher, playwright and social activist, was kidnapped in dramatic fashion on a major road near Dataran Merdeka. Witnesses thought that Hisham’s kidnappers were triad members, or possibly Tiga Line gangsters, alleged mates of Home Minister Zahid Hamidi. Hisham’s attackers were later identified as policemen.
These police thugs were enacting the IGP’s alleged new standard operating procedure (SOP) for arresting people. First, the person concerned is trailed by plain clothes policemen on motorbikes and in cars. Then, several of them will rush the victim, and bundle him into a waiting car. The car speeds off with the motorbikes as outriders.
Malaysia’s best education in the world programmes us to be un-inquisitive, not to question and not be critical. Several allegations have been made about the cost of this wedding. If the exclusive boxed wedding invitation and scroll were alleged to have cost a lot of money, just imagine the value of the ‘hantaran’ and other expenses.
No wonder Najib is the finance minister. He can magically stretch his monthly wage of RM23,000 to fund this grand event. It is particularly galling that he asks the rakyat to tighten their belts.
Despite the allegations in the New York Times, he has not revealed the source of his inherited wealth. The rakyat knows his father died as a man of modest means. Najib has not denied the allegations that the FLOM was using the rakyat-funded government jet to sort out last minute wedding preparations, last December.
The great wealth, social and class divide between Malaysians is as wide as the chasm between Sogo and KLCC. Only the rakyat can bridge this gap.
MARIAM MOKHTAR is a defender of the truth, the admiral-general of the Green Bean Army and president of the Perak Liberation Organisation (PLO).