`

THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!                                                                                                                                     KKLIU 1211/2017
CLICK HERE :http://oze.my/Thursday, July 13, 2017

[VIDEO] Netizen Bidas ADUN Pulai Chondong Kerana Lemah Cangok...


...sedutan dari blog msomelayu 

Apa yang berlaku semalam ialah, hanya suara-suara untuk mempertahankan projek berkenaan dengan penuh emosi dan rasa jengkil dan benci kepada Husam. Tidak ada rasa tanggungjawab langsung jauh sekali bersikap tasamuh. Seperti mana dilakukan wakil Pulai Chodong, (Zulkifili Mamat) dalam mempertahankan projek berkenaan, bukan menjawab apa dibangkitkan Husam, tetapi lebih kepada mempersenda-sendakan Husam dan memberi gambaran Adun Salor itu berniat jahat dan sebelum ini telah melaku berbagai kesalahan dan gagal. 

Sepatutnya pihak kerajaan kalau tidak terus mahu menjawab persoalan dibangkit Husam sepatutnya memberi notis untuk menjawab pada sidang akan datang atau sebagainya. Tanpa memberi reaksi langsung dan hanya memperolok-olok adalah perbuatan tidak bertanggungjawab dan memualkan. Tindakan begitu juga memberi gambaran betapa kemetotnya otak anggota di pihak kerajaan. 


Ia sangat bertentangan sama sekali dengan konsep kerajaan Kelantan yang berteraskan Islam. Wakil-wakil Pas sering kali mengutip ayat-ayat Quran yang dihafalnya sebelum turun ke Dewan tetapi tanpa mengerti apa yang dibacanya. Sebagai contohnya seorang wakil (kalau tidak silap Kemuning) membaca ayat Quran menyarankan sebelum sesuatu tuduhan dibuat perlukan "tabayun." 

Wakil itu menuju kepada apa yang dilakukan Husam. Tuduhan hingusan itu menyebabkan Husam bersoal balik apakah kerajaan "bertabayun" sebelum menanda tangani perjanjian projek karbon kredit itu yang menimbulkan pelbagai masalah itu. Pertanyaan itu menjadikan wakil itu terdiam dan mungkin menyedari dia hanya mengahafal ayat Quran tetapi tidak mengetahui apa yang dibuatnya dan juga kerajaan yang didukungnya. Cis. 

Sikap Zulkifli Mamat juga tidak lebih tidak kurang dengan sikap wakil tersebut dalam percubaan menjawab persoalan Husam untuk membela kerajaan. Kalau Zulkifi Mamat bertindak sebagai Exco atau bagi pihak MB untuk menjawab, beliau harus bersedia mempertahankan dengan hujah-hujah dan dalil-dalil yang kemas dan menjawab dengan fakta tergenggam dalam tangan. Beliau tidak seharusnya memperlikan Husam sebagai seorang bijak dalam segala hal sedang dirinya sendiri bertindak sebagai MB de factor dalam dewan, suatu perbuatan dan aksi memalukan. 

Jika diteliti kepada soalan dibangkitkan Husam semuanya memerlukan jawaban berupa fakta dan bukan sekadar bangun untuk mengejek-ejek dan mempersendakan Husam dengan pembongkaran itu sebagai mahu menjadi Menteri Besar Kelantan dan sebagainya. Apa lagi persoalan dibangkitkan terkena langsung ke atas batang tegkuknya, seperti pengambilan wang RM50,000 dari sebuah syarikat untuk ke luar negara perlu dijawab secara berfakta bukannya menafikan dengan meminta bukti di samping cuba memberi gambaran tuduhan itu sebagai tuduhan lawak daripada Husam. 

Husam mengatakan dia bersedia untuk menunjukkan bukti apa yang disebutkan. Apabila Menteri Besar Ahmad Yakob bangun mencelah mengatakan apa dibangkitkan Husam itu dalam penelitiannya, sepatut Zulkifili menyedari diri dan tahu akan nasib dirinya. Mengenai pengambilan wang RM50,000 sudah tentu dalam pengetahuan Ahmad Yakob kerana kalau menurut Husam ia ada disebut dalam Audit SUK yang sampai sekarang ini tidak berani dibentang kepada wakil-wakil rakyat. 

Zulkifli patut mempertahankan dirinya bukan dengan cuba memulangkan paku buah keras kepada Husam dengan menceritakan beberapa projek di zaman Husam jadi Exco gagal dan terbengkalai. gagal. 

Perlu disebut di sini beberapa projek dikenalikan Husam sebelum ini seperti kambing Japnapari, Debu, Padi Organik dan sebagainya ia tidak melibatkan penyelewengan dan diuruskan dengan tidak telus. Semua dilaksanakan oleh kerajaan bukan bersendirian. Tidak ada skandal kewangan berlaku dalam projek-projek berkenaan. Kegagalan projek berkenaan kerana kelemahan pihak yang diberi tanggungjawab menjalankannya. Husam hanya memberi idea. Ia berbeza dengan apa yang berlaku dalam Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) dan juga projek terbaharu Karbon Kredit ini. 

Demikian juga perbahasan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perindusterian, Perdagangan dan Perpaduan, Tan Teng Loon atau nama Islamnya Anuar Tan Abdullah, tidak menjelaskan persoalan dibangkitkan Husam tetapi bercerita tentang manfaat mengenai projek mellenium itu. Beliau "terbang" jauh ke luar negara, dan memetik beberapa deklerasi mengenai alam sekitar termasuk di Kyoto dan juga turut menyebut ada tiga orang Melayu memegang saham besar dalam syarikat Climate Protectors Sdn Bhd. Manakala untuk memaskum projek itu beliau mengatakan salah seorang pemegang saham itu kaki masjid -- kuat sembahyang. Dia tidak menyebut seorang pemegang saham lagi peminum arak? 

Sepatutnya Teng Loon menjawab persoalan pokok ditimbul oleh Husam menerusi 20 soalan seperti mana yang disebut dalam Dewan itu. Exco berkenaan mengaku dia bercakap benar tetapi dihujung cakap bersimpul dengan pembohongan dan sikap pengecut bila mana tidak memberi laluan kepada Husam untuk mencelah. 

Kesimpulannya saya ingin menarik perhatian yang disebut oleh wakil Pasir Pekan yang juga MB Ahmad Yakob yang bersetuju untuk mengadakan forum bertaraf antarabangsa untuk menjelaskan projek berkenaan kepada umum. Sesungguhnya forum itu sudah tidak perlu sebelum menjawab persoalan dibangkit Husam. Menyelesaikan persoalan itu lebih penting. Kerana seperti kata Husam, setelah kecacatan dan penyelewengan itu didedahkan, kerajaan Kelantan kini terdedak melakukan jenayah dimana ia boleh didakwa. 

Rakyat Kelantan yang tahu dan celik mengenai undang-undang sedang meneliti penuh cermat berkaitan projek Karbin Kredit dan aktiviti dijalankan oleh orang bernama TS Tang yang juga ada kaitan dengan syarikat Climate Protectors itu. Sekiranya kerajaan Kelantan tidak dibawa ke mahkamah bersabit isu ini pasti mereka akan menggunakan Piraum ke-14 nanti sebagai mahkamah mengadilkan kelemahan, penyelewengan dan kesilapan kerajaan dalam memilih syarikat untuk melaksanakan projek karbin kredit itu. 

ULASAN GB 

Rata-rata orangramai merasa terkejut dengan cara ADUN Pulai Chondong itu berbahas di sidang DUN Kelantan yang memaparkan rendahnya tahap dirinya untuk berada sebagai seorang wakil rakyat. 

Berikut ialah sebagahgian dari komen-komen yang tersiar di channel youtube dan yang tersebar di media sosial. (klik imej untuk membaca dengan lebih jelas)No comments:

Post a Comment