Pagi tadi saya terpaksa 'terdengar' perbahasan di Parlimen (dalam TV). Termasuk soalan oleh YB Tuan Ibrahim Tuan Man yang telah merujuk Surah Baqarah:100 (2:100).
Tuan Ibrahim kata Bani Israel akan selalu memungkiri janji.
Yang berikut Surah 2:100 - 101.
Sura 2:100 l أَوَكُلَّمَا عَـٰهَدُوا۟ عَهْدًۭا نَّبَذَهُۥ فَرِيقٌۭ مِّنْهُم ۚ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ l
maksudnya, "Dan mengapa setiap kali mereka mengikat janji, SEKELOMPOK mereka melanggarnya? Sedangkan sebagian besar mereka tidak beriman".
Sura 2:101 وَلَمَّا جَآءَهُمْ رَسُولٌۭ مِّنْ عِندِ ٱللَّهِ مُصَدِّقٌۭ لِّمَا مَعَهُمْ نَبَذَ فَرِيقٌۭ مِّنَ ٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَـٰبَ كِتَـٰبَ ٱللَّهِ وَرَآءَ ظُهُورِهِمْ كَأَنَّهُمْ لَا يَعْلَمُونَ l
maksudnya, "Dan setelah datang kepada mereka seorang Rasul dari Allah yang membenarkan apa yang ada pada mereka, SEKELOMPOK dari orang-orang yang diberi Kitab melemparkan Kitab Allah itu ke belakang, seakan-akan mereka tidak tahu".
Pertama sekali ayat ini tidak sebut nama Bani Israel dan juga tidak merujuk Bani Israel secara khusus. Surah 2:101 yang bersambung daripada ayat 100 menyebut 'sekelompok orang-orang yang diberi Kitab' (utul kitaaba). Lazimnya orang yang diberi kitab (utul kitab) termasuk Bani Israil dan Nasara (kristian). Tidak terhad hanya kepada Bani Israil.
Kedua ayat ini merujuk SEKELOMPOK (فَرِيقٌۭ ) dari orang yang diberi kitab..
The views expressed are those of the writer and do not necessarily reflect those of MMKtT.

No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.