`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!





Friday, April 30, 2021

Derma Motorsikal - Antara Konpius Dan Hipokrit, Yang Mana Satu?

 



https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/04/30/uum-must-investigate-lecturer-for-stoking-religious-tensions-says-anwar/

  • Bukit Mertajam MP Steven Sim “made an issue” by UUM academic
  • controversial UUM lecturer stoking religious tensions
  • accused Sim of “Christianisation”, warned Malays against “Christian evangelists”
  • massive backlash on social media, netizens calling lecturer to be sacked
  • called for internal investigation by UUM into lecturer’s comments, actions

OSTB : Dont waste time lah. No investigation will happen. This is Malaysia. Sudah jumpa ke those "mysterious Indians" yang kononnya pukul pegawai Bomba Adib? 

Woi dah lupa ke? Polis kata tak ada pun 'mysterious Indians' pukul Adib. Forensic doctor kata Adib kena langgar lori Bomba sendiri. Tapi driver lori Bomba pula bukan 'mysterious Indian'.  This is Malaysia. In Malaysia it is more fun to chase after 'mysterious Indians'. 

So in Perlis, lecturer itu jealous sebab bangsa lain, agama lain bukan saja boleh tolong orang Melayu tetapi yang dia lebih jealous bangsa lain itu ada duit sendiri boleh hadiahkan motorsikal kepada budak Melayu. Itu yang dia jealous besar. Sebab orang dia sendiri tak ada duit. Kecuali kalau depa ambil "duit bapak kita" lah. 

  •  Anwar criticised leadership for allowing racial, religious tensions go unchecked
  • Kadir Jasin said did not live up to public expectations of an academic
  • intellectuals (should) not look for cheap publicity 
  • making shallow, partisan, insulting statements 

OSTB :  Tapi bila Wak Jahid panggil Dr Mahathir 'Kutty, Kutty, Kutty' tak ada siapa pun bantah. Only saya OutSyed The Box yang highlight Wak Jahid punya dungu. Kononnya menyebut keturunan orang itu boleh menghina mereka?  Sebenarnya keturunan 'Kutty' mempunyai sejarah bertulis sahaja lebih 5,000 tahun. Ibu bapak Wak Jahid pula tahu tulis ke?  But the point is kebanyakkan orang diam. No one said anything. And then Brader itu pula dapat surat sokongan daripada Wak Jahid. The enemy of my enemy is my friend. Who cares what you said about 'Kutty'. 

And then ada pula se-ekor lebai utara panggil orang India 'p_riah' lah, entah apa kepala lembu lah dan macam-macam. Again majoriti semua diam.  It does reflect on the collective IQ as well. 

So baguslah sekarang ada orang bantah lecturer cap kepala lembu tunjuk prejudis terhadap Steven Sim. Maybe it is a good start. Tapi jangan lah selective sangat. 

If you wish to speak up against prejudice, racism and stupidity then it must be across the board, speak up for all people. Saya sudah tidak setuju dengan Dr Mahathir pun tapi saya masih bantah kebodohan Wak Jahid main sentimen perkauman terhadap bekas presiden parti Melayu yang terbesar dalam negara kita.  

Akhir kalam, kepada lecturer UUM itu awak tak faham baca Quran ke brader?

Al Quran sebut : 




{5:8} O you who believe! Be upright for Allah, bearers of witness with justice, and let not hatred of a people incite you not to act equitably; act equitably, that is nearer to piety, and be careful of Allah; surely Allah is Aware of what you do.

Kalau tak faham omputih, here it is in Malay :

(5:8) Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.

Ikut undang-undang dalam negara kita orang bukan Islam tak boleh berdakwah kepada orang Islam. Tapi orang Islam pula boleh dakwah kepada bukan islam. 

Cuba lihat perkara ini daripada sudut pandangan orang bukan Islam. Just imagine ibu bapa bukan islam khuatir anak-anak mereka boleh terkena 'dakwah' orang Islam dan meninggalkan agama mereka pula. Sebaliknya orang Islam pula protected by law daripada dakwah orang bukan Islam. Islam boleh convert bukan Islam tapi bukan Islam tak boleh convert Islam. Ikut undang-undang pula tu.

Tolong jangan salah faham ok. Bukan maksud saya bahawa Islam semua pi convert jadi bukan islam. Jauh sekali.  There is enough confusion in the world already. Cuma dari segi keadilan atau fairness dan ayat Quran di atas jelas bahawa dalam negara kita orang Islam mempunyai "kelebihan" mengatasi bukan Islam.

Balik kepada YB Sim tadi, dia adalah Ahli Parlimen. Dia derma motorsikal. Tak ada disebut pun jenama motorsikal itu jenama Kristian.

Yang jadi pasti 100% ialah bahawa si lecturer yang jealous itu tidak ada keupayaan untuk derma basikal buruk pun kepada budak Melayu itu. Orang lain bukan saja ada keupayaan derma motorsikal tetapi lebih penting mereka ada kesanggupan derma motorsikal.  That is a very big difference.

Dia bagi motorsikal percuma ambil sajalah. Tapi tak payahlah tukar agama.

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili MMKtT.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.