`


Monday, December 27, 2010

EXPOSED: ROMANCE BETWEEN PERMAISURI SITI AISHAH AND SYED ABDULLAH AL ATTAS (THE 'REAL' SITI AISHAH?)


Jatuhnya Seorang Permaisuri (Update Kedua) - Siapa Sebenarnya Siti Aishah?

Hi Readers, Semuga sejahtera hendaknya. Semalam Mas Kancil menerima some visitors for lunch dirumah. Kawan kawan lama yang terdiri dari kerabat diraja Selangor. Melalui pengalaman Mas Kancil berkawan dengan royal family dan orang kenamaan, dari zaman ayah Mas Kancil sehinggalah sekarang, apa yang Mas Kancil perhatikan ialah, those that come from established family, dimana dari zaman tok nenek mereka orang berada, selalunya these people are very nice and very humble. Mas Kancil tengok for instance kalau Tengku Tengku Ampuan, Sultanah dan Raja Puan Muda yang mana bersuamikan Sultan atau bakal Sultan, jika their father pula Sultan and their Grandfather pula Sultan...these ladies memang lemah lembut, baik, merendah diri..seperti Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Besar Terengganu ... Tengku Ampuan Besar Bariah dan Tengku Puan Pahang Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah and a few other..(Mas Kancil ada beberapa kali berjumpa mereka dan juga dari cerita yang Mas Kancil dengar dari kerabat diraja Terengganu dan Pahang, it seems these two ladies are relally well loved by the kerabats and people yang biasa bekerja diistana dengan mereka)

Selalunya yang sombong, bongkak, kasar dan tak tahu bawa diri ni ialah orang biasa yang dinaikkan derajat, baik isteri sultan mahupun isteri kerabat yang lain. Begitu juga kalau dilihat dengan isteri menteri atau orang politik yang lain, if the wife comes from good background (keluarga orang baik baik dan terdidik), selalunya walaupun mereka Puan Sri ke, Toh Puan ke, Datin ke they are usually very nice people (of course bukan semua, ada juga yang KEREK naudzubillah!). Yang sombong dan berlagak tu...jangan marah ye..selalunya "KADOK NAIK JUNJUNG"...orang yang tak pernah ada, tetiba dah terlebih banyak pula adanya..maka cultural schocklah and terus melatah latah!!

Anyway, Mas Kancil had a good time bersembang dengan kawan kawan lama ni. Pelbagai cerita yang mereka ceritakan..lots of stories, insyallah I will relate to you my readers one day.... Actually, most of my friends ni, their old Aunties (royal family) pun Mas Kancil kenal thorugh my parents (masa Mas Kancil muda belia dulu ni) so banyak benar cerita hal istana yang Mas Kancil dengar. Dalam kami exchange stories and gosip, terkeluar pula cerita Permaisuri Siti Aishah, they were quite sad at what had happened to her, but they feel that dalam hidup ni..kalau orang yang kita buat tu tak buat kita balik, balasanya nanti orang lain pula yang buat kita. They related again the stories lama lama dan they say that Almarhum terlalu sayangkan Siti Aishah, terlalu dimanjakan Siti Aishah and that pernah Siti Aishah marah dengan Almarhum Sultan, dia telah memukul Almarhum Sultan dengan kasut, mengetuk kepala suami dengan kasut!....so they say itulah akaibat banyak sangat buat dosa dengan suami, akhirnya dapat malu besar.....

Makin difikir fikirkan makin Mas Kancil memahami kenapa begitu ramai Kerabat Diraja Selangor tidak suka akan Siti Aishah..sehinggalah pekerja istana....

Disini Mas Kancil share lagi komen dari some forums dimana cerita yang sama pernah Mas Kancil dengar dari mulut kerabat Selangor:
I have copy/paste the comments here:

A]
“Saya ade jiran yg keje kat istana, katenye memang aishah ni jenis pompuan yg jahat! kesian kat almarhum ape yg saya dgr dari jiran saya, kalu kat istana, time makan2, kalu ade org kebanyakan dtg makan ke ape ade jamuan ke ape, aishah ni jahat! dia srh tukang masak buang makanan yg lebih, then mase Almarhum tengah gering(time tu kat Singapore), aishah senang lenang bershopping sakan ngan mak dia beli sutera, beli sutera hampir2 mencecah ke RM 500, 000, beli beg tangan la, sumanya dia beli untuk family dia! Then mase kat Gleneagle, pak cik saya dulu penah keje kat situ bagitau aishah ni larang para wartawan buat liputan psl almarhum. dia tak kasik para wartawan masuk jumpe tuanku, tapi tuanku desak aishah bagi wartawan masuk, aishah mengalah, then tuanku srh pihak hospital served kan air utk wartawan, tapi aishah tak kasi! Dia tengking2 kat tuanku! tengoklah waluapun tuanku time tu tengah gering, tuanku mampu layan para wartawan dengan ramahnya! The same thing goes same with Sultan Selangor(time skrg) and kerabat2 mase nak ziarah tuanku tgh gering kat gleneagle tu, aishah tutup pintu bilik tak nak bagi tuanku sultan n kerabat jumpa tuanku! tapi akhirnya pintu bilik itu berjaya dibolos dengan hentakan kuat!kiranya dierang pecahkan pintu bilik tu lah.

KOrang tengok kat tv kan mase yg rakyat2 jelata, kerabat2, para VIP/VVIP dtg melawat kat istana??? korang perasan tak corner yg aishah duduk mase tu?? tak de sape temankan dia kecuali famili dia dan tun siti hasmah je, ape yg saya tau, patutnya kerabat selangor duduk sekali kat corner tu ngan aishah sekali tapi tak de sorang pun kerabat yg temankan aishah. korang pahamlah, dah satu kerabat benci kat aishah, ape tah lagik kat famili aishah! lagik satu korang tengok kan aishah menangis bagai nak rak dunia??/ dia buat2 nangis jer, tapi dlm hati "yes, yes! Harta Selangor aku punya"!

Sebelum masa pembahagian harta, aishah cuba merebut harta kerabat Selangor yg ade kat Istana Alam Shah yg kat Klang tu, jiran saya bagitau, tiap2 hari aishah dtg usha2 kat kawasan tu sbb nak rampas harta hak kerabat2 selangor! Yerlah mane bley rampas harta kerabat sesuka hati, aishah tu kan org kebanyakan?? Dgr kate, tiap kali aishah dtg nak rampas harta tu, ade saje ikhtiar yg aishah lakukan nak rampas harta tu, tapi tak berjaya! Harta Kerabat tu diletakkan di satu kawasan khas, dlm area istana.

Disebabkan tak tahan dengan perangai aishah, kerabat bagilah harta peninggalan CASH lagik, tak silap jutaan ringgitlah kerabat selangor bagi kat aishah. Kan penah masuk paper yg aishah diberi harta peninggalan bernilai jutaan ringgit?? tapi aishah tak puas hati jugak!! Dia tetap nak rampas harta hak kerabat2 selangor sahaja. Tapi lepas dia dah dpt harta peninggalan, aishah lari ke london bersama2 ngan ex bf dia.”

B]
Semalam aku jumpa kawan aku yg kerja dgn Wisma Putra... aku tanya la kat dia, dia betul ke dia ni digelar as most hated woman in Msia di masa hayat almarhum Sultan Selangor... dia mulanya tak nak citer, tapi last2 terkeluar la jugak citer...

1. Masa dia pergi melawat Kuwait ke Dubai entah, dia bawa mak dia sekali, and dia pergi shopping kat satu jewellery shop ni. Dia minta org kedai tu, bagi free kat dia n mak dia under capacity dia as Queen of Malaysia and Queen "Mother" of Malaysia... Depa kata buat malu je, awak sebagai Permaisuri patutnya banyak duit la, tak perlu la nak minta2 barang free... Cerita ni diceritakan oleh isteri diplomat Malaysia di Kuwait ke Dubai ni kepada kawan aku and cerita ni jugak aku pernah baca kat bod gossip ni, oleh seorang forumner yg juga kerabat Selangor, aku tak ingat nick dia sapa... tapi mmg dia ada citer benda ni...

2. Aishah ikut Tuanku pergi melawat kilang Matsushita... masa lawatan tu, pihak pengurusan bersetuju nak beri satu TV besar (katanya mmg besar la... TV yg jenis macam mini panggung wayang tu... aku lupa namanya...) kepada Tuanku berdua... macam cenderahati la... bila balik je dari lawatan tu, dia minta org istana tepon pengurusan matsushita tu, mintak sebijik lagi tv besar tu, utk diberi pada mak dia...

3. Kalau time makan, Aishah tak pernah makan dgn Tuanku kecuali yg official2 punya... time makan dia slalu makan dgn sister dia... Tuanku makan sendirian... kesian pulak aku dengornya...

4. Semua kerabat2 Selangor tak suka pada dia ni... bukan kerana takut harta mereka ni kena ambil dek Aishah ni, tapi kerana dia ni lepas kahwin dgn Tuanku, dia jadi lagi sombong dan bongkak... depa kata patutnya, dia ni jenis humble la sbb dari rakyat biasa, diangkat jadi permaisuri... tapi tidak. Kawan aku kata, kalau betul dia ni seorang yang baik dan disenangi ramai, maka amat peliklah kalau sampai semua kerabat selangor tak suka pada dia... kalau sorang dua tak suka kat dia, boleh faham lah... dan boleh diterima akal mungkin sorang dua ni jealous kat dia ke apa ke... tapi kalau dah SEMUA Kerabat Selangor tak suka dia... korang fikir2 lah sendiri...

5. Cerita yang dia bawa lari harta2 kerajaan Selangor termasuk crown tu, betul...

6. Ada satu kejadian dia pergi ke Mekah, masa tu dia tengah buat umrah... dia ada kasi jubah yg dia pakai pada adik dia untuk disimpan... tak lama lepas tu, Tuanku tak sihat (something like that lah), maka depa suruh this one Msian lady doctor pi rawat Tuanku... lepas dia rawat Tuanku dia pun nak balik la... sebelum dia nak balik tu, si Aishah ni dah marah2 dia, dia tuduh doctor ni curi dia punya jubah tu... doctor tu deny la... tak lama tu, si Aishah ni terjumpa la jubah dia yg dikatakan dicuri oleh doctor tu.. all this while jubah tu dok ada dgn sister dia, cuma dia yg terlupa... doctor tu bengang sakan la... udah la benda ni jadi kat tanah suci Mekah pulak tu... doctor ni bila balik msia, dia sudah tulis surat ke Cabinet ngadu pasal si Aishah ni... dia kata, as a doctor, dia tak payah nak curi jubah org tu sbb dia sendiri mampu nak beli sendiri... tambahan pulak depa ada kat Mekah masa tu... sedap mulut dia aje nak tuduh org curi barang dia, padahal sendiri yang terlupa letak kat mana...

7. Kawan aku jugak cerita ada citer yg masa majlis pengkebumian Sultan, dia duduk sendiri dgn ditemani family dia aje and Tun Siti Hasmah... well, menurut kawan aku ni... dia ni bangsa tak boleh ditegur... dia tak takut kat sapa2 pun... dia cuma segan dgn satu org je kat msia tu... teka la sapa... he he... sapa lagi kalau bukan Tun Siti Hasmah... tu yg masa dia mengamuk kat Gleneagles tu, depa panggil Tun M & Tun SH utk pujuk dia... bila aku dengar citer ni, terus aku kata padan la, Tun SH dipanggil ke Gleneagles utk menenangkan dia... sbb dia segan kat Tun SH rupanya... :

Kawan2 aku ramai yg citer pengalaman masing2 with Aishah ni... Mostly, pengalaman buruk... Yg berciter ni, ada yg berkhidmat di Hospital, di Airport dan pegawai2 kerajaan. Malas aku nak citer bnyk2, aku citer pengalaman yg bekerja di Hospital dgn di Airport tu je...

Yg bekerja di Hospital, citer, rasa aku dia kerja kat Gleneagles kot, tak pasti, tapi hospital yg Almarhum Tuanku first kena admit tu... Masa tu, si nurse ni sendiri nampak Aisyah ni menjerit2 mcm histeria, dia kata "I am still the Queen." Aku tak ingat apa puncanya dia menjerit2 tu, tapi kata kawan aku, dia mengamuk sakan la... kalau Tuanku mangkat masa tu, dia terus la tak jadi apa2 dah, hilang title, kedudukan semua. Sampaikan in the end, depa terpaksa tepon Tun M dgn Tun SH. Depa berdua ni la yg pujuk dia and calm her down. Dia ni mcm takut dia kehilangan segalanya.

C]
My aunt ialah anak sedara kpd almarhum sultan selangor..mmg sebenarnya Aishah kena halau sbb byk harta kerajaan yang dia dak makan anak beranak... masa tuanku sakit pun , dia tak benarkan anak-anak baginda masuk untuk melawat.. ada takde ku yah je yang berani melawan..and masa tuanku dah mangkat..aisyah bawak seme adik beradik dtg umah ..setiap sorang bawak satu beg yg besar..so bila dorang keluar seme bawak sekali beg tu..rupa nyer...dia dah amik siap-siap harta , duit dlm peti peti besi istana..bila sultan selangor sekarang minta kunci pei besi...dia kata kunci dah ilang la..blaablaa.. then sultan s'gor panggil laa si tukang kunci..tup-tup tengok peti besi dah kosong..di sebabkan dia adalah isteri sultan maka kes ini sekadar jadi kes istana..di bicarakan secara tertutup.

Jika Siti Aishah tidak meragam dari awal takkan kerabat DiRaja sesenang itu nak membenci dia... For your info, Dewan DiRaja Selangor make a statement yesterday saying it is WRONG for people to address SA as Tuanku Siti Aishah. From 2002 onwards, she's simply known as Yang Amat Mulia Siti Aishah. Itupun kurnia gelaran YAM sebab Almarhum ketika hidup ada mengurniakan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (D.K.) kepada Siti Aishah.

Dia transfer harta nama dia bukan masa dia umur 19 tu.. masa Almarhum dah dekat nak mangkat, masa tengah gering... kan dia punya bf tu masa kat UIA ke mana entah tu, belajar law... pas dia kahwin dgn Almarhum, dia sponsor org tu belajar law di peringkat tinggi lagi, so that he can qualify as a lawyer la... kalau ada law degree je, tak cukup.

2. Kawan aku ni dulu kerja sebagai Pegawai Perhubungan di Msia Airports Bhd tu, and kerja dia, sambut dan iring VVIPs... dia kata, kalau depa dpt tahu SA ni yg depa nak kena sambut dan iring, semua tak suka... dgn bnyk kerenahnya, dgn tak hormat org dan macam2 lagi... tak semestinya dia Permaisuri Agong, dia tak boleh hormat org bawahan dia sebagai manusia, kan... memacam la lagi kawan aku citer, mostly semua org dah citer kat sini...

Komen: Kita orang perempuan, mestilah tahu jaga airmuka suami apabila dihadapan orang lain mahupun anak anak. Janganlah bertelagah dan berkasar pada suami sehiggakan mengaibkannya. Ingatlah pada perpatah

Terlajak perahu boleh diundur, Terlajak kata buruk padahnya. Ini juga satu petua mendapat kasih sayang suami.

Sebagai wanita kita mesti pandai menjaga kepentingan kita, namun kita juga mesti bijak menguruskan perhubungan suami isteri agar kasih tetap bertau hingga keakhirnya..insyallah.

Renungan Sejenak:
Nak share sikit kenapa kita orang perempuan tak boleh nak mengaibkan suami. Dibawah ni keratan akhbar dimana pada Rabu, July 14, 2010 semasa di Kota Kinabalu, Rosmah telah bertelagah dengan Najib dan sampai lebih awal dari Najib sambil berjalan depan Najib (perkara ini memang memalukan Najib..nampak sangat kena Queen Control)...nak jadikan cerita..pada majlis itu dia telah terguling jatuh semasa nak turun tangga, lalu menundingkan jari dan mencelah pada bodyguard perempuan dia.

Adakah sepatutnya seorang isteri mendahului suami? Siapa Agaknya Perdana Menteri? Rosmah or Najib?


Nota

Semua 'artikel' dan 'satu keratan akhbar' diatas saya ambil (tanpa izin) dan papar kedalam rumah saya yang tidak ada geran ini adalah sebenarnya kepunyaan Mas Kancil.

Buat tatapan Mas Kancil, saya mohon maaf kerana mengambil hak eksklusif (penat lelah dan profesional) anda ketika bertandang kerumah jam 4.32petang tadi. Sekiranya Mas Kancil tidak mengizinkannya, saya mohon maaf sekali lagi dan bersedia padamkan semula artikel ini.

Mohon email ayat 'saya izinkan'atau 'tidak izin' kepada email saya uncleseekers.gmail.com

Pemberitahuan

Leo Sabri,

1. Walaupun anda pernah mengkritik dan memfitnah saya satu ketika dahulu namun saya kagum dengan sifat anda yang berani, berterus terang, dan sanggup berpencak dengan beberapa individu yang menyerang anda.

2. Manusia tidak berhak menghukum anda setelah pengakuan taubat sudah dibuat. Kami hanya mampu berdoa agar taubat anda diterima olehNYA.

3. Teruskan perjuangan anda kalau anda yakin anda benar! Jangan jadikan diri kita seperti cerita “keldai, ayah dan anak”.

Para Komentar
Buat kali kedua dalam masa 55 hari, saya terpaksa buang ‘komen berkaitan Leo Sabri’ dalam rumah saya ini kerana sudah tersasar dari matlamatnya.
Harap Maaf

1 comment:

  1. http://www.facebook.com/pages/Her-Royal-Highness-Yang-Maha-Mulia-Tengku-Ampuan-Bariah/179896285468404?ref=hl

    Info dan gambar terbaru Almarhumah DYMM TENGKU AMPUAN BARIAH. Mari kita sama-sama click "like" :)

    ReplyDelete