PENGGUNA
BLOG ini membongkar dan mendedahkan 7 makanan tiruan dari luar negara yang dibimbangi diseludup masuk ke negara ini. Ya, lihat dulu..
2-
SELAIN nasi, mie juga banyak dipalsukan di China. Pedagang menggunakan tepung beras yang sudah basi dan berjamur. Tepung ini biasanya digunakan sebagai makanan ternak, namun justru digunakan untuk membuat mie yang dijual di pasaran. Untuk membuat mie nampak layak atau boleh dimakan, pedagang menggunakan beberapa zat kimia yang boleh menyebabkan penyakit barah seperti sulfur dioxida.
Dalam sehari, sebuah kilang mie tiruan di Dongguan, China memproduksi 500,000 kilogram mie tiruan yang dijual di pasaran. Polis China berhasil mensita kilang-kilang mie palsu tersebut dan terdapat kira-kira 35 kilang yang sama yang memproduksi mie palsu tersebut.
Dalam sehari, sebuah kilang mie tiruan di Dongguan, China memproduksi 500,000 kilogram mie tiruan yang dijual di pasaran. Polis China berhasil mensita kilang-kilang mie palsu tersebut dan terdapat kira-kira 35 kilang yang sama yang memproduksi mie palsu tersebut.
Beberapa di antaranya menggunakan tepung jagung atau nasi yang sudah basi dan memakai pemutih serta boraks dalam produksinya. Sampaikah pengedaraannya ke Malaysia? (IH)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.