`



Saturday, May 4, 2013

Semalaman di LCCT mengintip suspek pengundi hantu

1] Mulo2 poie ke Balai Ketibaan International. Punyo la ramai org. Tak mungkin Mat Bangla turun kek sini. Byk saksi kot. Den bajet flight Dhaka turun KL. Terus ado raso muskil di hati. Den kol eddy gordo. "Woi, ini bangla dari Sabah turun KL bai". Alamak den silap.

2] Terus tukar port ke Balai Ketibaan domestik. Org tak ramai. Nampak satu poster kecil tulisan tangan 'Bas pengundi balik ke Kelantan' dekat satu palang. Nampak satu brader pakai baju biaso dgn walkie talkie. Belakang ey ado kotak berisi berbelas-belas mcm buku resit/cek. Brader tu tgh berbual dgn satu awek yg bwk troli penuh dgn beg. Dekat tangan awek tu ado kertas mcm tiket kaler biru. Tapi kertas biaso yg tertulis Pru 13. Raso ingin tahu den trus membuak.

3] Tgk kt skrin ado 3 flight dari Sabah akan turun. Satu dah turun tinggal lagi 2. Flight yg dah turun den tgk yg kluar dari Balai Ketibaan cumo sorang duo yor. Teringat smlm member kilang den dapek satu tiket sehala balik Sabah. Tiket tu free dan diberi oleh seorg agen. Member den ckp agen tu org BN. Dio heran tahun 2008 dio tak dapek tiket free pun. Tapi yg ponting hatinya tekad takkan undi BN.




4] Bilo den tgk brader walkie talkie tu hilang je trus den poie ke kotak ey. Den amik salah satu buku resit. Tgk mcm buku tiket. Pasal dio koyak setongah. Trus den koyakkan. Koyak full. Trus masuk poket. Gmbr kek atas adolah apo yg den koyak an. Kalau korang tgk boto2 gmbr yg den snap, belah kanan tertulis 'salinan urusetia' & belah kiri tertulis 'salinan pengundi'.

5] Apo yg den koyakkan samo mcm yg awek tu pegang. Cumo awek tu pegang separuh iaitu 'salinan pengundi', yg ado dlm poket den adolah salinan full. Tak lamo kemudian, brader tu dtg. Dio cabut poster, amik kotak & blah. Mungkin dio nampak apo yg den buek tadi. Kantoi. Ha Ha Ha.

6] Woi dah 3 flight turun! Tapi yg kluar dari Balai Ketibaan tak sampai 10 org. Dan yg kluar sumo ey org tempatan. Xdo bangla pun. Takkan 3 flight MAS cumo bwk 2-3 org penumpang utk satu flight? Itu meniago rugi namo ey. Atau Mat2 Bangla tu dah sampai tapi dibawa kluar ikut pintu lain?

7] Skrng jam tunjuk pukul 1.10 pagi. Tibo2 ado satu mamat cino usik den mintak tolong amik gmbr dio dgn kenkawan yg lain. Oleh krn dio hulur IPad, den mintak tolong Am amikkan gmbr. Mano den ghoti pogang Ipad bai. Tgk salah seorg kwn dio tu pakai tag tertulis 'Pemantau' yg digantung kek leher ey. Lopeh sesi amik gmbr trus den ajak dio berbual. Dio ckp la mrk bertigo drpd BERSIH. Tgh pantau salahlaku kempen pilihanrayo. Dan tujuan mrk ke KLIA adolah samo mcm den dgn Am, nak tangkap Mat Bangla.

8] Apo laie, kitoorg berlimo berbual mcm member dah limo tahun tak jumpo. Smpi lupo nk tanyo namo memasing. Kah kah kah. 2 melayu, 2 cino & 1 india. Btul2 1Msia. Den tunjukkan slip tiket yg baru den koyakkan kpd mrk. Diorg pun tgh pantau brader td. Den suruh geng pemantau ni amik gmbr slip tuh & laporkan pd BERSIH. Lps amik gmbr, Cino A ckp tak salah kalau bas nak bwk pengundi ke Kelantan itu ditaja oleh badan non-partisan. Kesalahan start bermulo bilo sesi brainwash yg berlaku dlm bas. Tak kisah la samo ado dio suruh undi PR atau BN. Bg den, apo yg berlaku dlm bas mmg susah nak pantau.

9] Den critokan pengalaman den ikut member mengundi di Sungai Ramal, Kajang pd Pru-12 thn 2008. Time tu member den dpt rm150 di pjbt operasi BN slps mengundi. Jgn risau, member den time tu undi Pas. Modus operandinya ialah, poie pondok panas BN, cek IC pakai komputer, kemudian satu slip diprint bagi kek kito & slps mengundi, slip tadi dibawa ke pjbt operasi BN utk claim duit rm150. Peh maso poie ke pjbt tuh, org beratur punyo la panjang. Tapi sumo bg signal pangkah PAS. Ha Ha Ha.

10] Cino B balas, mrk dpt info yg blum disahihkan bhw modus operandi itu telah diubah utk mengelakkan penipuan. Semaso di pondak panas BN, petugas BN akan bagi kertas undi yg telah siap dipangkah. Kemudian bwk kertas undi kosong yg diberi SPR keluar utk claim duit. Jiko tidak, duit tidak akan dibagi. Peh. Terdotik hati den berkato, jikalau betul, apo mekanisma petugas BN mendapatkan kertas undi tersebut?

11] Den tanyo pd diorg jiko boto bangla yg ramai2 ni jd pengundi hantu, ke mano mrk dihantar mengundi? Cino B ckp diorg akan dihantar utk merampas Selangor & mempertahankan negeri Johor. Johor? Biar benar. Den bg cadangan supayo sumo rkyt Msia yg prihatin kluar mengundi awal seawal pukul 8.00 pagi hari Ahad nih & tunggu di pusat pengundian masing2 smpi pukul 5.00 ptg. Nampak Mat Bangla nak masuk mengundi, trus kito buek 'citizen arrest'. Jgn lupo bwk kamera. Snap & rakam. Dio setuju & 'citizen arrest' jugo adolah cadangan mrk sblm ni jugak. 

Jam lobih kurang pukul 2.00 pagi. Geng pemantau amik keputusan nak pantau LCCT. Ado flight Sabah nak turun. Menurut mrk, tak seperti KLIA, LCCT cumo ado satu pintu exit shj. Jikalau btul Mat Bangla turun kek LCCT, mudah lah mrk nak amik bukti & pantau. Semoga berjayo den ucapkan. Mato den dah mengantuk, apo laie balik tidur lah!

*Link bidio utube yg dirakam mlm td menunjukkan Mat-mat Bangla kluar ikut pintu lain  
- King of Goblok

No comments:

Post a Comment