`

THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!                                                                                                                                     KKLIU 1211/2017
CLICK HERE :http://oze.my/Saturday, January 7, 2017

Penduduk Sik Terlalu Miskin Sampai Makan Beras Gred Ternakan


Kemiskinan tegar masyarakat Melayu di pedalaman Sik, Kedah sudah sampai ke tahap ada yang terpaksa meneruskan hidup dengan bergantung pada makanan yang dikhususkan kepada ternakan.

Biro Media dan Komunikasi Amanah Sik mendedahkan kisah penduduk Kampung Chepir, Ilyas Hassan yang dikatakan kerap membeli beras merah gred paling rendah RM1.20 sekilo di kedai makanan ayam untuk menyara hidup.

Maklumat berkenaan Ilyas yang mengambil upah sebagai pembantu angkat barang untuk peniaga pasar malam di sekitar pekan Sik itu telah disampaikan kepada Amanah Sik oleh pemilik kedai yang menjual makanan dan dedak burung/ayam.

Sehubungan itu, atas dasar peduli rakyat, Ketua Amanah Sik Sulaiman Ibrahim yang juga dikenali sebagai Leman Raja Lawan telah menyerahkan sumbangan makanan khas kepada Ilyas bagi membantu meringankan beban warga emas itu.

Daerah Sik yang bersempadan dengan Baling, Kuala Muda, Pendang dan Padang Terap didiami golongan rakyat berpendapatan rendah dengan majoritinya terdiri daripada penoreh getah.

Tinjauan Malaysia Dateline tahun lalu bersama rombongan Biro Tanah dan Pembangunan Luar Bandar Amanah Nasional diketuai Pengerusinya, Mazlan Aliman mendapati kebanyakan penduduk terbabit hidup dalam keadaan daif tanpa memiliki kediaman yang sempurna.

Hampir 20 keluarga penoreh miskin tegar di Dun Jeniri, Sik yang ditemui ketika itu antaranya di Kampung Pasir Putih, Kampung Padang Pulut, Kampung Sungai Setar dan Kampung Tala mengakui tidak mendapat mana-mana sumbangan berkala daripada pihak berwajib.

Terdapat juga beberapa keluarga terbabit memberitahu bantuan yang mereka perolehi sebelum ini daripada pihak Baitulmal atau Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah diberhentikan beberapa tahun lalu tanpa diketahui sebabnya.

Menurut Leman, kisah masyarakat setempat yang tidak cukup makan bukan rekaan dan situasi tersebut boleh dikenalpasti apabila merujuk kepada pekedai runcit sekitar kawasan tersebut.

“Di sini rakyat tidak cukup makan. Saya ronda dari Dun Jeniri ke Dun Belantik, ada kedai runcit kalau kita minta buku hutang, penuh buku hutang itu. Rakyat tiada duit, terpaksa berhutang.

“Ada murid sekolah tidak dapat bayar yuran. Ada penoreh getah yang dapat RM1.70 (sekilogram getah sekerap) kena bahagi dua (dengan pemilik kebun getah), seminggu (dapat) RM80, RM36.

“Nak makan apa (dengan nilai itu) sekarang? Susu anak RM28. Beras RM26. Nak buat rumah, beli bata fikir dulu baik beli susu anak daripada beli bata.

“Saya tahu ada kalangan ahli Pas, Umno tapi yang penting (semua) tetap kena menoreh getah. Hang (Kamu) Pas atau Umno kena menoreh. Kita bercakap soal isi perut, nak bayar yuran sekolah anak,” ujarnya dalam satu ceramah di Kampung Landai, awal tahun lalu.

- ataspagar.com

1 comment:

 1. ASS..WR.WB.SAYA PAK ALERSKY TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH


  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)


  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  angka;GHOIB: singapura

  angka;GHOIB: hongkong

  angka;GHOIB; malaysia

  angka;GHOIB; toto magnum

  angka”GHOIB; laos…

  angka”GHOIB; macau

  angka”GHOIB; sidney

  angka”GHOIB: vietnam

  angka”GHOIB: korea

  angka”GHOIB: brunei

  angka”GHOIB: china

  angka”GHOIB: thailand

  ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D
  0823-9177-2208
  saya pak alresky posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak

  ReplyDelete