`

THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!                                                                                                                                     KKLIU 1211/2017
CLICK HERE :http://oze.my/Saturday, January 7, 2017

Sudahkah FGV bayar FELDA dan sudahkah FELDA bayar EPF?


Image result for FGV, Felda and EPF loanImage result for FGV, Felda and EPF loanImage result for FGV, Felda and EPF loan

Peneroka mesti ada rasa kasih keatas institusi FELDA itu sendiri. Mereka mesti jaga ia daripada digasak dan dilanyak oleh pemimpin politik. Sejak megambil alih tanggungjawab keatas FELDA bermula dalam tahun 1997 ketika menjadi menteri pertahanan lagi, Najib telah melihat FELDA sebagai suatu objek untuk digunakan menjana duit.

FELDA pinjam RM6 bilion atau lebih dari KWSP atau EPF. Apa dia buat dengan duit itu? FELDA , melalui FGVH ketika itu, syarikat 100% milik nya pun, membeli beberapa kilang di Amerika yang dikenali sebagai Twin Rivers Technologies. Kilang2 ini menghasilkan antara nya lelemak protin.  Pembelian ini pun amat mencurigakan. Hasilnya, FELDA kerugian beratus juta dollar Amerika.

Najib mesti bertanggung jawab keatas ini seperti juga pihak pengurusan pelaburan ini.

Peneroka mungkin lupa mengenai hal ini. Bila FELDA meminjam wang, peneroka pun turut terbabit, sebab mereka adalah pemilik 51% share dalam FELDA Hodings. Dan FELDA induk, dapat aliran tunai dari FH. Bila dia pinjam, maka FELDA mendedahkan kedudukan kewangan FH kepada pemberi pinjaman dan kreditor2 yang lain.Tanpa disedari, peneroka felda subsidise kebodohan, kecuaian dan mungkin salah laku pihak pengurusan pelaburan. Najib pun tidur seperti Pak Lah. Atau dia tidur as long as duit masuk besusyun susyun.

Jangan lupa, bukan sahaja FGV sebagai pemegang 49% yang menanggung risiko, tapi juga peneroka yang tidak ada kaitan dengan FGV pun menanggung risiko apabila FELDA induk terpaksa hantar duit setiap bulan kepada pelaburan bodoh yang dilakukan oleh FGV.Lebih banyak wang Felda hantar, maka berkurang wang untuk dibelanjakan keatas tanggungjawab sosial Felda keatas peneroka.

Ertinya, penganiayaan terhadap amanah yang diberi oleh peneroka kepada FELDA sudah dicabul oleh pemimpin politik terutama Najib razak yang bertanggungjawab meluluskan setiap keputusan pelaburan.

Berbalik kepada cerita asal. Bagaimana FELDA melalui FGV berada dalam keadaan ini? Untuk beberapa tahun 3 orang broker mat salih beroperasi diMalaysia untuk menjual beberapa kilang milik Procter and Gamble. Mereka telah pergi membuat presentation kepada beberapa syarikat seperti tabung haji, sime darby dan lain2 lagi untuk menjual kilang industry hiliran minyak sawit.

Tidak ada seorang pun hendak beli.

Sehinggalah tiba kepada FELDA. Pada mulaya, FELDA sendiri pun tidak hendak beli. Tapi bila PM kita, orang yang tidak berapa smart ini pergi ke America dan dipengaruhi oleh penceritaan baik2 mengenai industry bioteknoloji, maka dia announce FELDA akan beli kilang 2 ini.

Tapi apa yang peneroka tidak tahu, kilang2 oleh Procter and gamble ini sudah di mothballed lama. Mothballed ertinya lama sudah tutup dan tidak beroperasi.

Broker 3 orang yang kita sebut diatas, melata diseluruh dunia hendak jual kilang2 ini dan saya diberitahu, ada jentera dalam kilang2 ini dibungkus dengan plastik dan tidak lagi beroperasi, tapi FELDA malalui FGV hendak beli jugak.

Kenapa? Sebab Najib razak bos kepada bos FELDA mahukan ia terjadi. Sebab boleh dia istihar bahawa Malaysia sekarang memasuki sector bioteknoloji, sector hiliran minyak sawit dan memasukui bidang biodiesel.

Sudahlah broker ini dapat komisyen dari penjualan tersebut, mereka telah membeli setiap sorang 5% share dalam kilang yang hendak dijual itu. Dan kemudian nya, bila FELDA hendak menyempurnakan pembelian ini, mereka terpaksa membeli 15% milik broker tadi.

Broker2 tadi buat duit 2 pusingan. Pusingan pertama ketika berjaya menjual kilang2 itu kepada FELDA yang bodoh dan pusingan kedua, dapat duit bila FELDA yang kali kedua bodoh, membeli saham milik mereka yang ada didalam.

Lebih memeranjatkan dengan penjualan satu daripada 3 kilang itu, FELDA masuk perangkap bohong oleh broker tersebut. Apabila transaksi pembelian tamat, broker2 tadi memberitahu bahawa, satu daripada kilang tersebut telah mengambil grant sebanyak USD7 million dari kerajaan Canada. Pemberian grant in datang dengan beberapa syarat.

Syarat nya ialah kena membina satu kilang pengeluaran biodisel di negara Canada. Masaalah pokok ialah, jika melihat lokasi kilang, tidak ada orang yang ada bisnes sense yang paling minima sekali pun, akan mahu membina kilang tersebut. Ia nya terletak jauh dari sumber bekalan feedstock yakni bahan yang deperlukan untuk menghasilkan produk. Feedstock terpaksa dihantar kepada kilang dengan kapal, atau keretapai atau lori. Oleh kerana kilang terletak dibahagian barat Great Lakes sedangkan sumber bekalan feedstock terletak di sebelah timur, FELDA memutuskan menghantar dengan kapal. Masaalah nya, ialah Great Lakes beku selama 8 bulan dalam setahun dan ada ruang menghantar dalam masa 4 bulan sahaja.

Bayangkan, berapa buah hantaran kapal yang mesti dilongokkan dalam masa 4 bulan dan berapa bayak ruang stor atau simpanan yang mesti disediakan.

Tapi kerana perjanjian pengambilan grant itu ketat, maka FELDA terpaksa mencekau wang untuk membina kilang tesrebut. Kilang di bina dengan harga USD135 juta.

Tapi bila siap tidak boleh beroperasi sehingga beberapa pembangunan tambahan dibuat. Kos tambahan ialah USD205 juta. Jumlah kos ialah USD340 juta atau pada ketika itu, Dolar Amerika ialah RM3.50 kepada USD1, menjadkan kos pembinaan kilang dan infrastrukturnya, menjadi RM1.19 billion. Atau jika pertukaran ketika itu ialah RM3.8  pada USD1, maka kos kilang di Canada menjadi RM1.29 bilion.

Saya kena tulis hal ini, sebab ketika sesudah terpaksa membina kilang tersebut, bos kepada bos FELDA, Najib Tun razak kata, biar diam dahulu-kita jual kemudian. Terpaksa jual kerana kilang itu tidak feasible . akhirnya kilang di Kanada dijual pada RM650 juta. Antara tidak feasible ialah kerana lessen pengeluaran tidak ada.

maka gegak gempita PM najib kata kita sudah jual dan buat untung. Sampai kehari ini, kerugian tersebut disembunyikan.   Atas deal in sahaja sudah rugi RM500 juta.

Jadi pelaburan yang dilakukan oleh FELDA melalui FELDA Iffco Sdn Bhd, Twin Rivers Technoligies USA, TRT-ETGO Canada, FGV Middle East dan FGV Arabia semua mengalami kerugian. Kerugian nya bukan setakat RM500 juta yang dinyatakan.

Kerugian2 ini yang terjadi kerana keputusan pelaburan yang bodoh telah disembunyikan oleh keuntungan dari hasil penjualan minyak sawit CPO. Iaitu melalui hasil 49% share dalam FELDA Holdings. Bererti hasil minyak sawit CPO lah yang memsabsidi kerugian yang dilakukan oleh FGV.

Dan bagaimana FELDA mahu membayar hutang yang diambil dari KWSP? Sehingga hari ini FELDA membayar ratusan juta faedah keatas hutang2 yang diambil nya.

Kilang2 nya dibawah Twin Rivers Technolgies yang memproses lelamak protein adalah pelaburan yang paling teruk dilakukan oleh FELDA, seperti yang kita sebut diatas, kilang tersebut sudah ditutup lama oleh Procter and Gamble. Kilang2 ini sendiri menyedut wang dari Procter and gamble sebab walaupun tidak beroperasi, kena tanggung bayar gaji kepada perkerja. Bila FELDA ambil alih, mereka terpaksa ambil alih mennaggung perkerja. Setiap bulan FELDA kena hantar wang kepada kilang2 ini untuk bayar gaji buta.

Dan yang paling teruk ialah, FELDA hanya beli kilang sedangkan lesen pengeluaran sudah ditamatkan. Ada suatu produk lelemak protein yang konon nya berjaya mengurangkan kegemukan atau obesity merupakan satu produk hasil kilang tersebut. Apabila kemudiannya, produk ini mendatangkan kesan sampingan negative kesihatan kepada pengguna, Procter and gamble segera memberhentikan pengeluaran, menyelesaikan compensation dan pertelingkahan2 mahkamah and package penjualan kilang ini untuk FELDA. Bila FELDA beli, lesen pengeluaran produk ini telah ditarik balik. FELDA beli kilang hantu yang tidak boleh beroperasi.

Siapakah yang bertanggung jawab keatas pelaburan lintang pukang FGV ini? Dibawah akta FELDA, kesemua pelaburan kumpulan FELDA mesti mendapat kelulusan menteri yang bertanggung jawab keatas kumpulan FELDA. Semenjak 1997, menteri nya ialah Najib razak.

Najib razak dan pengurusan yang bertanggung jawab keatas pelaburan di Amerika dan Canada mesti diambil tindakan kerana sama ada mereka cuai, mereka tidak competent atau sengaja berbelanja sakan duit FELDA- mereka mesti bertanggung jawab keatas pengurusan kewangan keatas pelaburan2 tersebut. Kenapa? Sebab wang itu dipinjam dari EPF yag merupakan wang tabungan rakyat.

Pihak EPF pun mesti bertanggungjawab atas pinjaman ini. Kita beri warning kepada EPF, walauun tidak pernah gagal memberi dividen kepada pencarum, ianya tidak mengecualikan EPF dari berhemah menggunakan wang simpanan perkerja.

Posted by Ariff Sabri (with permission)

1 comment:

 1. ASS..WR.WB.SAYA PAK ALERSKY TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH


  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)


  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  angka;GHOIB: singapura

  angka;GHOIB: hongkong

  angka;GHOIB; malaysia

  angka;GHOIB; toto magnum

  angka”GHOIB; laos…

  angka”GHOIB; macau

  angka”GHOIB; sidney

  angka”GHOIB: vietnam

  angka”GHOIB: korea

  angka”GHOIB: brunei

  angka”GHOIB: china

  angka”GHOIB: thailand

  ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D
  0823-9177-2208
  saya pak alresky posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak

  ReplyDelete