`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Friday, June 30, 2023

10 kilang, stor terbakar di Cheras

 

Seramai 48 anggota bersama 10 jentera dan empat lori tangki air bersama sebuah ambulans dikejarkan ke lokasi kebakaran di Kawasan Perindustrian Budiman, Cheras. (Gambar JBPM)

KUALA LUMPUR: Tujuh kilang dan satu stor simpanan barangan musnah manakala dua lagi rosak teruk dalam kebakaran di Kawasan Perindustrian Budiman, Cheras awal pagi tadi.

Pengarah Bomba Selangor, Wan Md Razali Wan Ismail, berkata kejadian yang berlaku kira-kira 2 pagi itu tidak melibatkan mangsa.

“Bomba menerima panggilan kecemasan pada 2.15 pagi dan pasukan pertama sampai ke lokasi kejadian 23 minit kemudian.

“Seramai 48 anggota bersama 10 jentera dan empat lori tangki air bersama sebuah ambulans dari Balai Bomba Bandar Tun Hussein Onn, Serdang, Pandan, Kajang, Bangi, Petaling Jaya, Shah Alam, dan Cyberjaya dikerahkan ke lokasi,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, kebakaran bermula daripada empat kilang di kawasan berkenaan yang kemudian merebak ke kilang lain yang terletak berhampiran.

“Api merebak dengan pantas berikutan pengubahsuaian kilang dan kedudukan yang rapat, kilang-kilang yang terlibat juga padat dengan bahan yang mudah terbakar,” katanya.

Razali berkata lapan premis yang musnah sepenuhnya dalam kebakaran itu adalah sebuah stor simpanan barang acara dan tujuh kilang melibatkan kilang barang plastik, kilang model rumah, kilang tembakau, kilang membuat perabot dan tilam, kilang audio kereta dan kilang makanan kucing.

Katanya, api dapat dikawal pada 4.37 pagi tadi dengan kerja-kerja memadam api di lokasi masih berjalan dan punca kejadian masih dalam siasatan. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.