`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

Thursday, January 27, 2022

*BERSATULAH PEMBANGKANG* Oleh Norman Fernandez

 *BERSATULAH PEMBANGKANG*

Oleh Norman Fernandez
———————————————
 

Timbalan Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor Bahru, Razrul Anwar telah mencadangkan jajaran politik Muafakat Rakyat Johor (MRJ), iaitu satu pakatan yang dianggotai parti-parti politik dalam Perikatan Nasional (PN) bersama dengan parti-parti Pakatan Harapan untuk menghadapi Pilihan Raya Negeri Johor.

Mengambil kira keadaan politik semasa, saranan semua parti-parti pembangkang bersatu di bawah panji Muafakat Negeri Johor, adalah langkah yang bijak dan tepat pada masa.

Hakikatnya ialah, samada Perikatan Nasional (Bersatu) atau Pakatan Harapan (PKR, DAP dan Amanah) keduanya perlu mengakui bahawa mereka berada dalam posisi lemah. Ini  telah menjadi jelas daripada keputusan Pilihan Raya Negeri Melaka dan Sarawak yang sama sekali tidak memihak kepada parti  pembangkang. Di Pilihan Raya Negeri Melaka, pertembungan sesama mereka telah menyumbang kepada kekalahan teruk Perikatan Nasional dan Pakatan Harapan.
 

Jika parti pembangkang tidak ambil iktibar daripada Pilihan Raya Negeri Melaka dan masih tidak mahu bersatu serta bertekad lagi untuk melawan sesama mereka, tidak mustahil parti pembangkang akan mengalami padah dan tamparan yang lebih teruk daripada yang dialami di Pilihan Raya Negeri Melaka.
 

Jika parti pembangkang  mengulangi kesilapan di Melaka, itu akan menjadi langkah bunuh diri dan memberi laluan bagi UMNO-BN sapu-bersih kesemua kerusi.

Realitinya ialah UMNO-BN sekarang berada dalam posisi cukup utuh dan kuat. 

Untuk mengelak UMNO-BN sapu-bersih di Johor (seperti yang terjadi di Pilihan Raya Negeri Melaka), Perikatan Nasional (Bersatu) dan Pakatan Harapan (PKR, DAP dan Amanah) tiada pilihan melainkan untuk bersatu dalam satu jajaran. Hanya inilah cara yang terbaik untuk menghadapi ‘juggernaut’ UMNO-BN.
 

Politik tidak kenali permusuhan atau persahabatan yang kekal abadi melainkan dinamika perubahan pakatan politik untuk kepentingan parti. Oleh yang demikian sepedih-pedih Langkah Sheraton dan segala-gala yang telah menyusulinya, lebih elok lupakan saja perseteruan dan membuka lembaran baru untuk bersatu dan berkerjasama menjaga kepentingan bersama.

Pilihan untuk Perikatan Nasional-Bersatu dan Pakatan Harapan-PKR, DAP dan Amanah adalah hanya satu - bersatu atau berkecai.

Bersatulah...

*Norman Fernandez*
Norman Fernandez, adalah seorang peguam dan tulisan ini adalah pendapat peribadi nya.

27/01/22


My comments:  Politik mempunyai banyak pintu.

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili MMKtT.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.