`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

Saturday, January 29, 2022

Ribut petir, hujan di beberapa negeri minggu depan, kata MetMalaysia

 

Orang ramai terutamanya mereka yang mendiami kawasan rendah dan senang dinaiki air supaya sentiasa berjaga-jaga dan berwaspada, kata Jabatan Meteorologi.

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) meramalkan ribut petir dan hujan terutamanya pada sebelah petang, akan berlaku di beberapa negeri menjelang perayaan Tahun Baharu Cina pada minggu hadapan.

Timbalan Ketua Pengarah Operasi MetMalaysia Lim Ze Hui berkata ribut petir dan hujan pada sebelah petang itu dijangka berlaku di beberapa kawasan di negeri Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Selangor, Melaka, Sabah dan Sarawak.

“Pada sebelah pagi, hujan dijangka berlaku di kawasan pesisir pantai bagi negeri Terengganu dan Kelantan, manakala negeri-negeri lain cuaca baik. Sebelah malam pula di Semenanjung hujan dijangka berlaku di Perak dan Selangor.

“Lebih kurang begitulah corak keadaan cuaca pada minggu hadapan. Ribut petir yang kuat juga berpotensi untuk berlaku hujan batu, seperti yang berlaku di Shah Alam dan Kuala Lumpur baru-baru ini,” katanya kepada Bernama.

Bagi Sabah dan Sarawak pula, beliau berkata hujan dijangka berlaku pada sebelah malam, terutamanya di kawasan pedalaman dan pantai barat Sabah serta bahagian tengah dan utara Sarawak.

Sehubungan itu, Lim menasihatkan orang ramai terutamanya mereka yang mendiami kawasan rendah dan senang dinaiki air supaya sentiasa berjaga-jaga dan berwaspada, berikutan cuaca yang tidak menentu kebelakangan ini.

“Mereka yang mendiami di kawasan struktur yang tidak kukuh, dinasihatkan untuk berhati-hati kerana ribut petir dan angin kencang boleh merosakkan struktur-struktur yang tidak kukuh, dan ini sangat membahayakan keselamatan,” katanya. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.