`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


Tuesday, November 29, 2022

Prestasi Malaysia bangun kewangan mampan agak baik, kata Bank Dunia

 

Ahli Ekonomi Kanan Bank Dunia, Tatiana Didier berkata, dari segi pembangunan ekonomi, Malaysia menerajui perubahan dalam kalangan Asean-5 dan beberapa negara sebaya lain.

KUALA LUMPUR: Malaysia menunjukkan prestasi agak baik dalam membangunkan kewangan mampan dan pelaksanaan rangka kerja dasar jika dibandingkan negara Asean lain, kata Kumpulan Bank Dunia.

Ahli Ekonomi Kanan (Daya Saing Kewangan dan Inovasi) Bank Dunia, Tatiana Didier berkata, dari segi pembangunan ekonomi, negara itu menerajui perubahan dalam kalangan Asean-5 (Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand dan Vietnam) dan beberapa negara sebaya lain.

“Apabila tiba untuk membangunkan kewangan mampan, terdapat banyak bahan asas yang ada di luar sana.

“Saya rasa Malaysia sepatutnya diperkenalkan kepada seluruh dunia,” katanya pada “Global Green Finance Leadership Program (GFLP) Scaling-up Sustainable Finance in Southeast Asia” di sini.

Didier yang berpangkalan di Hab Kewangan Mampan dan Pertumbuhan Inklusif Bank Dunia di Malaysia berkata, menutup jurang data dan mempertingkatkan sistem maklumat harus menjadi dasar diutamakan, yang mana pelaksanaan taksonomi dan prosedur pendedahan berkesan, dengan matlamat utama untuk pelaksanaan lebih luas merentas sektor swasta secara amnya.

Beliau menambah pendedahan adalah mengenai ketelusan pasaran, yang akan membolehkan penilaian risiko betul dalam kalangan syarikat.

Walaupun kadar faedah meningkat di tengah-tengah tekanan inflasi, katanya, prospek untuk pembiayaan mampan kekal menggalakkan apabila penggubal dasar memberi tekanan kuat untuk membangun dan melaksanakan rangka kerja dasar.

Menurut laporan “Unleashing Sustainable Finance In Southeast Asia” oleh Bank Dunia, taksonomi dalam konteks kewangan mampan merujuk takrifan menyediakan pengkategorian pelaburan mampan tertentu atau aktiviti ekonomi di dalamnya.

Taksonomi mungkin membenarkan penggubal dasar menetapkan beberapa keutamaan dasar dengan menyediakan beberapa panduan tentang pelaburan mampan yang mungkin amat diperlukan.

Laporan itu juga mendedahkan ekonomi Asean-5 dengan pasaran kewangan mampan yang relatif lebih maju – terutamanya Malaysia – juga cenderung mempunyai pelaksanaan rangka kerja dasar lebih maju.

Malaysia mengeluarkan pendekatan berasaskan prinsip untuk taksonomi pasaran kewangan pada 2021, yang mempertimbangkan keadaan pembangunan ekonominya sendiri dan peringkat awal penggunaan amalan pengurusan risiko iklim dalam negara, sambil membenarkan penjajaran lebih baik dengan piawaian klasifikasi antarabangsa.

Malaysia juga menerbitkan cadangan taksonomi pasaran modal (Taksonomi Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) yang dikeluarkan Suruhanjaya Sekuriti) yang kini dalam fasa perundingan dengan empat kategori utama – alam sekitar, peralihan, sosial dan kemampanan. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.