`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

10 APRIL 2024

Wednesday, November 30, 2022

Telur di Selangor cukup, tiada aktiviti sorok, kata KPDNHEP

 

Hasil pemeriksaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Selangor di pasar basah serta borong mendapati bekalan telur ayam gred A, B dan C mencukupi. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Bekalan telur ayam di Selangor mencukupi dan hasil pemeriksaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri tidak menemui sebarang kegiatan menyorok bekalan.

Ini kerana, kata Ketua Seksyen Operasi, Seksyen Penguatkuasaan KPDNHEP Selangor, Mohd Shahran Mohd Arshad, telur ayam tiada jangka hayat panjang untuk disimpan atau disorokkan.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan di pasar basah dan borong mendapati bekalan telur ayam gred A, B serta C mencukupi.

Menurutnya, tindakan peniaga mengehadkan lima papan telur ayam buat setiap pembeli bukan satu kesalahan.

“Cuma kita menasihatkan peniaga tidak melaksanakan pembelian bersyarat, yang mana pembeli perlu membeli barangan lain jika ingin mendapatkan barangan seperti minyak masak dan lain-lain. Ia adalah satu kesalahan.

“Kita tidak menafikan keberadaan bekalan telur ayam dalam situasi perlu diberi perhatian, namun ia terkawal dan pengguna masih boleh mendapat bekalan telur ayam walaupun terpaksa membelinya secara terhad,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai bekalan telur ayam kembali pulih di pasaran, namun dijual pada harga tinggi, selain dakwaan kewujudan kartel telur ayam memanipulasi bekalan.

Tetapi, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Azman Mohd Yusof semalam berkata, dakwaan wujud kartel menyorok bekalan telur ayam sebelum dan selepas pilihan raya umum ke-15 tidak berasas.

Beliau berkata, pihaknya tidak menerima sebarang aduan berhubung kegiatan itu. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.