PETALING JAYA: Cadangan cukai lebih tinggi ke atas minuman bergula tahun depan dalam usaha memerangi penyakit kronik mendapat pujian, namun pakar berpandangan langkah lebih besar terhadap dasar adalah diperlukan untuk perubahan berkesan.
Dr G Shanmuganathan, ketua persekutuan doktor swasta, berkata walaupun langkah berskala kecil seperti cukai boleh berfungsi sebagai penghalang dan tambahan kepada usaha lebih besar, mereka tidak boleh mengalihkan tumpuan daripada pembaharuan sistemik.
Beliau berkata, impak paling besar akan dilihat daripada pendidikan tentang pemakanan dan pendekatan moden diperlukan untuk mendorong kempen berasaskan bukti yang disasarkan kepada orang ramai.
Shanmuganathan berkata, peraturan pelabelan makanan semasa, antara lain, sering gagal mendidik pengguna, walaupun bertujuan baik.
“Label adalah teknikal dan lebih tertumpu pada pematuhan daripada kejelasan. Reka bentuk semula untuk menjadikan maklumat pemakanan lebih mudah diakses dan difahami sepatutnya sudah dilakukan,” katanya kepada FMT.
Shanmuganathan berkata, walaupun gula sering dipersalahkan untuk diabetes, ramai yang tidak menyedari bahawa makanan ruji yang kaya dengan karbohidrat seperti nasi dan roti turut menyumbang kepada lonjakan gula dalam darah.
“Jurang pengetahuan ini menyerlahkan keperluan untuk usaha pendidikan yang menyeluruh. Unit promosi Kementerian Kesihatan perlu memanfaatkan media sosial dan bekerjasama dengan doktor dan pakar kesihatan awam untuk mencipta kempen berasaskan bukti yang disasarkan,” katanya.
Cukai itu bermula pada 2019 sebagai duti eksais RM0.40 seliter yang dikenakan ke atas semua minuman berbungkus sedia untuk diminum yang mengandungi lebih daripada 5g gula setiap 100ml. Cukai itu dinaikkan kepada RM0.50 tahun lalu, dengan peningkatan kepada RM0.90 dicadangkan untuk 2025.
Shanmuganathan berkata, memandangkan penyakit kronik menggunakan sebahagian besar sumber, ‘campur tangan peringkat makro’ seperti suruhanjaya diraja mengenai kesihatan akan diperlukan untuk membentuk semula sistem kesihatan dari segi dasar yang meluas.
“Dengan mengutamakan kesihatan pencegahan dan mesej berasaskan bukti, kita boleh mengambil langkah bermakna dalam memerangi NCD dan melindungi kesihatan dan ekonomi Malaysia,” kata Shanmuganathan, presiden Persekutuan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia.
Seorang lagi pakar kesihatan, Dr Moy Foong Ming dari Fakulti Perubatan Universiti Malaya, berkata Kementerian Kesihatan bukan sahaja perlu menyasarkan minuman bergula, tetapi makanan ultra-proses tinggi kalori, lemak dan sodium.
“Cukai tambahan boleh dikenakan ke atas barangan makanan ini. Cukai ini boleh digunakan untuk memberi subsidi kepada pilihan makanan yang lebih sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan berserat tinggi. Usaha untuk mendapatkan industri makanan mengubah suai formulasi produk makanan mereka dengan kandungan gula, garam dan lemak yang lebih rendah harus dilakukan dengan lebih giat,” katanya kepada FMT. - FMT
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.