`


THERE IS NO GOD EXCEPT ALLAH
read:
MALAYSIA Tanah Tumpah Darahku

LOVE MALAYSIA!!!


 

10 APRIL 2024

Sunday, April 29, 2018

Khairy mahu ambil tindakan terhadap Rafizi

Menurut Khairy, sebelum ini macam-macam Rafizi cakap tidak baik tentang dirinya dan beliau boleh 'lepaskan' namun kali ini tidak boleh diterima kerana babitkan integriti PRU14.
Khairy berkata semalam juga Rafizi turut bangkitkan semangat perkauman dalam kalangan India dan Parlimen Rembau berhubung penolakan calon PKR memasuki pusat penamaan calon.
SEREMBAN: “Saya akan ambil tindakan (undang-undang) terhadap Naib Presiden PKR Rafizi Ramli atas tuduhan beliau mengatakan saya bersekongkol dan bertanggungjawab atas tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghalang calon PKR Dr S Streram masuk ke pusat penamaan calon semalam,” kata Pengerusi Pemuda Barisan Nasionai (BN) Khairy Jamaluddin.
Beliau berkata sebelum ini macam-macam Rafizi cakap tidak baik tentang dirinya dan beliau boleh ”lepaskan” namun kali ini tidak boleh diterima kerana ia membabitkan integriti pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
Khairy yang juga ketua pemuda Umno dan calon Barisan Nasional (BN) di Parlimen Rembau pada PRU14 ini berkata tindakan Rafizi menyebarkan tuduhan dan berita palsu itu di Facebook dan Twitter miliknya itu satu kesalahan mengikut Akta Antiberita Tidak Benar 2018.
Semalam Pemuda Umno membuat laporan polis terhadap Rafizi bagi disiasat dan diambil tindakan kerana memfitnah, kata Khairy yang juga menteri belia dan sukan kepada pemberita pada Hari Sukan Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chung Hua di Rantau hari ini.
“Perkara ini serius. Saya sebagai calon pilihan raya, jangan main-main. Ini berkenaan kewibawaan pilihan raya di Rembau dan saya akan bawa dia ke mahkamah. Saya mahu Rafizi dibawa ke muka pengadilan sebab dia sudah ada banyak kes fitnah dan yang terbaru berkenaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau. Biar mahkamah putuskan,” katanya.
Khairy berkata peguam mewakilinya akan kemukakan surat tuntutan kepada Rafizi dalam masa terdekat untuk naib presiden PKR itu menarik balik perkataan fitnah itu.
“Kalau Rafizi tidak tarik balik perkataan fitnah terhadap saya maka saya akan kemukakan saman fitnah terhadap beliau,” katanya dan menurutnya perkara itu sepatutnya dijawab SPR dan bukannya calon BN.
Katanya, semalam juga Rafizi turut membangkitkan semangat perkauman dalam kalangan pengundi India di negeri ini dan Parlimen Rembau berhubung penolakan calon PKR itu dengan menghasut pengundi India untuk kononnya ”membalas dendam” terhadap BN.
“Ini tindakan sangat-sangat tidak bertanggungjawab… main dengan sentimen perkauman. PKR ini, kononnya parti berbilang kaum tetapi semalam Rafizi buktikan beliau adalah seorang ahli politik yang tergamak main sentimen perkauman.
“Jadi, saya harap masyarakat India tidak ‘termakan’ dengan permainan perkauman daripada PKR dan terus memberi sokongan kepada saya dan calon BN lain di negeri ini dan Parlimen Rembau atas rekod khidmat saya memajukan semua masyarakat di sini,” katanya.
Pada hari penamaan calon di Dewan Seri Rembau semalam, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan diumumkan menang tanpa bertanding di DUN Rantau selepas Streram tidak dapat mengemukakan kertas penamaan calon selepas gagal membawa pas calon seperti disyaratkan SPR untuk membolehkannya memasuki pusat penamaan calon. - FMT

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.